Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Pride: az establishment teljesen fölösleges ünnepélyes körmenete

Megadja Gábor

2019.07.09. 12:30

A Pride a lázadás szimbóluma akar lenni, de már rég a főáram unalmas konformizmusának mementója csupán.

A Pride mozgalmának története a Stonewall-zavargásokkal kezdődött. Csak akkor még nem színes tangás öncélú majomkodásról szólt, amit fegyelmezetten kísérnek az államok rendvédelmi szervei, hanem arról, hogy lehetőség szerint ne verjék össze rendszeresen a buzikat – főleg a hatóságok.

Ja, igen, a politikailag korrekt terminusok helyett használjuk nyugodtan a buzi szót. Nem a Facebookon vagyunk, ahol nem lehet, és azon meg a politikai mozgalmon kívül a buzikat sem érdekli, így nevezzük-e őket. És sajnos mindannyiunknak van rá engedélye.

A buzik jellemzően disszidens szubkultúrában éldegéltek, ennek volt az egyik hátulütője számukra, hogy a hagyományos amerikai modellben ez az éldegélés a legalitás határait súrolta. Csakhogy a Stonewall óta eltelt fél évszázad, és rendesen megfordult a történet körül a világ. A vegzálással szembeni tiltakozás eljutott odáig, hogy ma már kötelező ünnepelni a Pride-ot, sőt minden szexuális kisebbséget. (Kérdés, a buzik többsége vajon örül-e annak, ha olyanokkal teszik őket egy táborba, akik férfiként nőnek, nőként férfinak, helikopternek, nádiposzátának, csillárnak, delfinnek képzelik magukat?) Nemcsak a vegzálás tűnt el, hanem a buzi szubkultúra disszidens mivolta is.

Ha valami teljesen elfogadott, támogatott, sőt kötelezően imádott mozgalom lesz, nehéz is megőrizni a disszidens jellegét. Utóbbinak elengedhetetlen tartozéka, hogy ha nem is a legalitás, de a mainstream kultúra határán helyezkedjen el, vagy ne is legyen annak része. A disszidens éjszakai életből nem sok maradt, helyette a korábbi disszidensek – legalábbis a hivatalos mozgalom szerint – unalmas kispolgári életre vágynak, kertes házra, kutyára, férjre-feleségre, gyerekre. Ha valaki ma disszidens akar lenni, akkor hótziher, hogy nem a Hivatalos Buzi Mozgalomba igyekszik.

A Pride a nyugati liberális demokráciák civil vallási intézménye és ünnepe lett. Aki jót akar, az részt vesz rajta, támogatja, szereti, imádja, reklámozza. Valahogy úgy, ahogy nálunk az előző rendszerben a kötelező vagy kötelezően ajánlott november hetedikei vagy május elsejei felvonulások zajlottak: mindenki tegye tiszteletét, obligát pofavizit, azt a politikust, akit egyszerűen csak nem érdekel, szó nélkül hagyja és nem megy el, megvetés övezi.

Ma már tudjuk, hogy Marx nagyjából mindenben tévedett, így abban is, hogy az alap és felépítmény sémájából levezetett, „a tőke jobboldali/reakciós“ tétel sem igaz. Meg kell nézni, a nagy cégek milyen elánnal folytatják a szivárványos propagandát, teszik kötelezően ajánlottá a részvételt, és tartanak alkalmazottaiknak érzékenyítő tréningeket. A Pride és a szivárványos zászló teljesen kommersszé vált, kiválóan értékesíthető árucikk lett. Amely cégek, nagy nevek, divattervezők stb. nem hajlandóak mellé állni és támogatni, azok lettek a disszidensek.

Nemrég olvastam valahol, hogy magyarországi kávézók, éttermek is arra készülnek, hogy kis szivárványos zászlóval jelzik majd, hogy „befogadó/elfogadó helyek“. Miért, eddig kávézókba, éttermekbe nem tehették be a lábukat buzik? Kikérdezték őket a bejáratnál?

Ha nem, akkor mi szükség van ilyesmire?

Magyarországon ember nem vegzálja a buzikat, nem verik, nem lövöldözik le őket. Ez utóbbiban változás érhető el persze, ha a hivatásos mozgalom a másik fontos ügyben sikereket érne el, vagyis behoznának némi tömeget a Közel-Keletről.

Az az igazság, hogy Magyarországon nemcsak az nem érdekli a kutyát sem, hogy ki buzi és ki nem, de már a Pride sem. Azért megy a teljesen céltalan toporzékolás évről évre a szervezők részéről, hogy legyen-e kordon vagy sem (hol amiatt megy a hiszti, hogy nincs, hol amiatt, hogy van), hogy megpróbálják felkelteni az emberek figyelmét egy tökéletesen eljelentéktelenedő rendezvény iránt, amely már azzal sem tud botrányt kelteni, hogy csúcsra járatja a gusztustalan megjelenést és az öncélú ripacskodást. Disszidens látványterv kispolgári követelésekkel – mely követeléseket csak a Hivatásos Buzi Mozgalom fogalmazza meg, tehát azok, akik érdekeltek a mozgalom életben tartásában. Semmiféle tömeges követelés nincs a buzik részéről sem a „házasságra“, sem a „gyermekvállalásra“ (bár, lássuk be, ez utóbbi önmagában is érdekes lenne). A Hivatásos Buzi Mozgalom csak saját magát képviseli (meg persze az ebből kihozható kiváló bizniszt), még a buzikat sem.

A Pride arra a sorsra jutott, amire minden establishment-körmenet. A komcsik is unottan ültek a pártértekezleten, és maximum kuncogtak egyet a proletárforradalmon. A Pride a tüllszoknyák tengere ellenére is teljesen jelentéktelenné és unalmassá vált, annyira a mainstream civil vallása lett, hogy még a legradikálisabb ellenségeiből is alig tud kicsikarni némi felháborodást.

A Pride egy élőhalott szánalmas végvonaglása. Teljesen szürke, még ha rikító színekkel pingálják is körbe.

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Bertha László, Fodor-Horváth Zsófia, Fűrész Gábor, GFG, Gábor László, H.I., Ifj. Lomnici Zoltán, Megadja Gábor, Pozsonyi Ádám, Szentesi Zöldi László.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Tíz évre ítélte a holland bíróság a Geert Wilders elleni támadást előkészítő férfit

Tíz évre ítélte a holland bíróság a Geert Wilders elleni támadást előkészítő férfit

Tíz év börtönbüntetésre ítélte a holland bíróság hétfőn azt a pakisztáni férfit, aki terrortámadást akart elkövetni Geert Wilders holland politikus ellen.

A pufajkás rokonai már a spájzban vannak

A pufajkás rokonai már a spájzban vannak

Öt év alatt közel 50 milliót zsebel be Horn Gyula unokahúga.

Rossi agresszív futballt vár a csapatától Wales ellen

Rossi agresszív futballt vár a csapatától Wales ellen

Marco Rossi szövetségi kapitány nem tudja elképzelni, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kedden döntetlent játsszon a walesi csapat vendégeként a sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

Jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét

Jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya hétfőn az MTI-t.

Novák Katalin: minden várakozást felülmúl a családvédelmi akcióterv iránti érdeklődés

Átlépte az 50 ezret a babaváró támogatást igénylő fiatal párok száma.

Matolcsy: kivételes korszakban, kivételes országban élünk

Matolcsy: kivételes korszakban, kivételes országban élünk

Kivételes korszaknak nevezte a jelenlegit, és kivételes országnak Magyarországot Matolcsy György jegybankelnök hétfőn a Magyar Nemzeti Bank Kiválósági Ösztöndíjprogram oklevélátadó ünnepségén, ahol megjegyezte, hogy az ország az elmúlt tíz évben kivételes társadalmi, gazdasági és szellemi eredményeket ért el.

Migránsok rejtőztek el egy hajón, majd felgyújtották azt

Hat algériai illegális bevándorló szorult orvosi ellátásra a romániai Konstanca kikötőjében, miután tüzet okoztak azon a panamai zászló alatt közlekedő hajón, amelynek fedélzetén elrejtőztek – közölte hétfőn a román parti őrség.

A fiatal migránsok integrációja különösen nehéz az Európai Unióban

A fiatal migránsok integrációja különösen nehéz az Európai Unióban

Az illegális migráció és a harmadik országbeli személyek integrációja napjainkban az Európai Unióban fontos vita tárgya, különösen a 2015-es migráció hullám jelentkezése óta. A legtöbb tagállam tapasztalja a migráció jelenségét, és ezzel egyidejűleg szembesül a beilleszkedés nehézségeivel is.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére