Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyomóskút

Pozsonyi Ádám

2020.06.25. 10:56

Rekkenő volt a meleg.

Be is húzódtunk a kerthelyiségből a fedett részre, ahol ugyan dohos volt a levegő, de legalább a hőgutát elkerülte az ember, nem beszélve a bőrünket érő káros sugárzásról, minek hatására bosszantó barnaság szokott keletkezni, ami ugyan selejtes korunkban trendinek és illendőnek számít, de mi szerettük szembemenni az elvárásokkal.

Nem beszélve arról, hogy miután bevonultunk, Mihály úr bekapcsolta a táskarádiót, s édes-bús melódiák töltötték meg a teret.

– Én kérem, régóta mondom – kezdte Keskeny Károly –, hogy a haladás életképtelenné teszi az embert. Már nem is tudom, mikor mondtam először, de biztos régebben, mint amit az urak feltételeznek. Piszok rég, na.

Bólogattunk, hogy nem vonjuk kétségbe szavait, s Szomszéd úr intett, hogy kérünk még egy kört.

– Most, hogy itt a nyár – folytatta Keskeny Károly –, megjelentek a korcs mivoltukkal hencegők első példányai. Korcsok persze mindig voltak, de a haladásmentes társadalmak röstellték az ilyesmit, s igyekeztek elkendőzni. Büntették, bezárták, elüldözték, ahogy azt kell, de a mai kor embere mutogatja. Henceg.

– Mindig döbbenten csodálkozom rá a vizes palackos generáció létezésére. Biztos az urak is látták. Ülnek a buszon, és görcsösen kapaszkodnak egy műanyag palackba, ami – jobb esetben – vizet tartalmaz. (Rosszabb esetben élénk színű mérget). Ja, és természetesen ásványvizet.

Én ezektől a vízzel rohangáló emberektől iszonyodom. Zavar a létük. Ülnek és szorongatnak egy félliteres palackot. Benne víz. Ásványvíz. Buborékmentes. El nem mernek indulni nélküle. Én, ha gyerekkoromban szomjas voltam, kivártam, amíg hazaérek, vagy ott volt a nyomóskút. Még a városban is volt. De ezek nem indulnak el víz nélkül. Rettegnek, hogy szomjan fognak halni.

Hatéves koromban vidéken nyaraltam. Esténként a nagynéném megfejte a teheneket, leszedte a tejfölt, és másnap kivitte a piacra. Ezek meg cipelik a buborékmentes ásványvizet, mert lehet, hogy harminc percet is el kell tölteni ivás nélkül.

– Másik mai hiteles korcsbizonyítvány a könyök, kar meg lábvédő. És persze a bukósisak. Gyerekkoromban sokszor elestem biciklivel. Tudják mit csináltam, uraim? Felálltam. És ha a nadrágom elszakadt, az apám lekevert egy pofont. De ezeket az apjuk nem pofozza – ingatta a fejét Keskeny –, talán nem is meri. Lehet, a bukósisak miatt már nem is tudná.

Az én apám még azt mondta volna, hogy aki vízért pénzt ad, holott ott a csapban, az bolond. Beosztós egy ember volt. Mindig eltette a drótdarabokat. „Jó az, ha van!” – mondogatta. Amikor meghalt, nem tudtam mit kezdeni a rengeteg madzaggal. Tele volt velük a pince. Gombolyag, gombolyag hátán. Lefogadom, a földet kétszer körülérte volna. De restellte volna, ha harminc percet nem bír ki víz nélkül. Amikor megszökött a fogságból, napokig nem ivott semmit. Talán ezért is maradt életben.

Keskeny itt kissé elgondolkozott, majd két ujjával megvakarta az állát.

– Még a kulacsa is megvan. Zöld katonai kulacs. Léva, 17. gyalogezred. Ez van ráírva. Bár a zománc itt-ott lepattogzott. Ha valaha buszra szállok, s vizet hurcolok túlélésre, ezt viszem magammal, uraim, semmi mást. De, hogy nyomóskúton töltöm meg, az biztos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Halálra rugdostak egy kiscicát Ópályiban | VIDEÓ

A megrázó felvételeket a Tények mutatta be.

Több mint százezer hektáron folytatódik a szúnyogok irtása

Több mint százezer hektáron folytatódik a szúnyogok irtása

Négyszázhatvan települést érint a szúnyoggyérítés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Statisztika bizonyítja, hogy a migrációs válság óta jobban cseszeget minket az EU

Statisztika bizonyítja, hogy a migrációs válság óta jobban cseszeget minket az EU

Az Európai Unió oldalát bújva hamar kiderül: a magyar kormány joggal állítja, hogy Brüsszel a migráció miatt vegzálja Magyarországot. 2015 óta nagyjából annyi kötelezettségszegési eljárást indítottak ellenünk, mint a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt összesen, ugyanakkor az eljárások felét nem tudták eredményesen lezárni.

Fél évszázadot ugrik előre az időben a Magyar Honvédség a Leopardokkal

Fél évszázadot ugrik előre az időben a Magyar Honvédség a Leopardokkal

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében. A megváltozott gazdasági helyzetre és a biztonságpolitikai kihívásokra reagálva megkezdődött a páncélos fegyvernem újjáépítése, amihez új, fiatal katonákra is szükség van – írta a Magyar Nemzet hétfőn.

„A keleti partnerség az Európai Unió egyik legfontosabb politikája”

A keleti partnerség az Európai Unió egyik legfontosabb politikája – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben hétfőn.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére