Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nix harckocsik Ukrajnának, ám a zöldek belerángatnák Berlint a háborúba

Georg Spöttle

2022.09.15. 18:00

A Németországot kormányzó hárompárti koalíció közül a Zöldpárt és a Szabaddemokraták pártja (FDP) még több fegyverrel támogatnák Ukrajnát, de vannak olyan politikusok is, akik modern páncélosok küldését is szorgalmaznák – írta a német köztévé híroldala. A kormánykoalíció harmadik pártja, azaz a Szociádemokraták (SPD) inkább hallgatnak, vagy visszafogott nyilatkozatokat tesznek a kérdésben. Scholz kancellár, Kühnert pártelnök és a honvédelmi miniszter asszony szerint más NATO tagállamok nélkül nem hoz ilyen döntést a német kormány, mivel fennáll a veszélye annak, hogy tankok szállítása berántaná Németországot a hadviselő felek közé.

Kell-e Németországnak még több fegyvert küldenie Ukrajnának, hogy az orosz megszállók ellen elért jelenlegi sikereit tartani, vagy akár fokozni is tudja?
– teszi fel a kérdést a német köztévé, az ARD. Az úgynevezett „közlekedési lámpa koalíción” belül – amelyet a Szociáldemokraták (SPD), a Szabaddemokraták (FDP) és a Zöldpárt alkot – egyre hevesebb viták folynak ebben a kérdésben. Különösképpen a Zöldpárt és a liberális Szabaddemokrata Párt szorgalmazza a fegyverszállítmányok fokozását, értve ezalatt nehéz fegyverek átadását is, mint a Leopard 2 páncélosokét. A régebben még pacifista, a hadsereg leépítését szorgalmazó és az USA politikájával állandóan szembemenő zöldek ütik leghangosabban a harci dobokat. Sőt, a konzervatív CDU/CSU unió is a Zölpártot támogatja a kérdésben.

„Mindenki tudja ebben a kormányban, hogy még ennél is többre vagyunk képesek.” -mondta a Zöldpárt vezetője, Omid Nouripour az Augsburger Allgemeinen napilapnak.

„Németországnak segítenie kell Ukrajnának, hogy még a tél beállta előtt lehetőség szerint nagy területeket fel tudjon szabadítani.” – hangsúlyozta a politikus.

A zöldek vezetője el szeretné érni, hogy mind a német hadsereg (Bundeswehr) tartalékaiból, mind pedig a fegyvergyártó cégek készletállományából újabb szállítmányok induljanak útra Ukrajnába.

A hadsereg készleteit még jobban lefosztani, ez nem igazán nyerte el Christine Lambrecht honvédelmi miniszter asszony tetszését.
„Papíron sok fegyverünk van, ám ha megnézem ezeknek a bevethetőségét, akkor a helyzet már másként néz ki. Ez pedig az előző évek alulfinanszírozásának köszönhető. A NATO-val egyeztettetve, a szövetség keleti-szárnyának erősítéshez katonákra és hadianyagra van szükségünk és az én feladatom, hogy ezekből elegendő mennyiséget tudjak Litvániába küldeni.”
– nyilatkozta a honvédelmi miniszter a Politiconak. Ezt később egy délutáni konferencián is megerősítette, sőt ,ott már azt mondta, hogy Berlin teljesen befejezi a fegyverszállítást és csak anyagi és humanitáris segítséget fog nyújtani Ukrajnának.

Olaf Scholz kancellár is visszafogottan reagált a tervekre és úgy fogalmazott, hogy más NATO tagországok sem küldtek még modern páncélosokat Ukrajnának, így Németországnak sem kellene ezt a szövetséggel való egyeztetés nélkül megtennie. A kancellár véleményét erősítette meg az SPD elnöke, Kevin Kühnert is. A szociáldemokrata politikus az RTL tévécsatornának nyilatkozta, hogy „természetesen támogatjuk kelet-európai partnereinket a »körcserében«, azaz ha ők szovjet gyártmányú tankokat adnak át Ukrajna számára, viszonzásul modernebb páncélosokat kapnak a nyugati NATO államoktól”.
Kühnert szerint azonban fennáll a veszély, hogy Németország hadviselő féllé válik, ha komolyabb nehézfegyvereket átenged Ukrajnának.
„Németországnak nem célja, hogy annyira felbőszítse Oroszországot, hogy az más államokat is megtámadjon. Ez egy fontos szempont, amit mindenképpen szem előtt kell tartanunk és nem szabad forrófejűen cselekedni.” – tette hozzá.

A Szabaddemokraták (FDP) viszont nyomás alá helyezték a koalíciós partnereiket.
„Azt kívánom, hogy a kancellár úr és honvédelmi miniszter asszony bárcsak megváltoztatná a véleményét.”
– mondta Marie-Agnes Strack-Zimmermann, az FDP politikusa.
„Fontos lenne, hogy szállítsunk Marder és Leopard 2 típusú harckocsikat.”

Florian Hahn, a CSU védelmi frakciójának szóvivője kijelentette, hogy Berlinnek fel kell adnia az óvatosságát és még több fegyvert kell küldeniük. A CDU külpolitikusa, Norbert Röttgen a Bild nevű napilapnak beszélt arról, „hogy fontos a páncélosok szállítása, mivel azokkal lehet helyreállítani a békét”. Érdekes, hogy pont a keresztény-konzervatív pártok állnak a zöldek mellé és a háború pártjára.

Szergej Necsajev, az Orosz Föderáció nagykövete kritizálta az eddigi fegyverszállításokat.
„Halálos fegyverek szállításával, amelyek nem csak az orosz katonákat, hanem a Donbasz civil lakosságát is veszélyeztetik, a német kormány már átlépett egy vörös vonalat.”
– hívta fel a figyelmet a nagykövet az Izvesztyija nevű orosz napilapnak tett nyilatkozatában.

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére