Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Néni lángossal

Szentesi Zöldi László

2020.06.16. 10:15

Harmadmagával érkezett a piac népszerű lángosozójához. Szuszogva megállt, letette a tömött bevásárlószatyrot. Mellette kisunoka, a néni a kezét fogta, mögötte a férje, két újabb szatyorral egyensúlyozva.

Előttük már hatan álltak sorba. Mindannyian betartva a koronavírus idején szokásos sortávolságot, türelemmel várakoztak.

– Nem éri meg a várakozást. Legalább félóra – mondta a néni.

Aztán óvatosan előrement. Oldalazva haladt a sor elejéhez, belesett az ablak előtt álló nő válla felett. Lassan, nagyon lassan visszatotyogott az övéihez, de közben éberen figyelt: ha valaki felajánlaná, azonnal beállna a sor közepére, talán az elejére. De nem volt szerencséje. Pedig még a lábát is húzta egy kicsit, fájdalmas arcával pedig jelezte, pokoli érzés új érkezőnek lenni. Végül mégis a friss lángos mellett döntöttek: ő, a kislány és a férje. Beálltak a sor végére.

– Az a baj, hogy tízesével viszik a lángost. Azért kell ennyit várni. Legalább egy óra még – szólalt meg ismét panaszos hangján a néni.

Időközben az ablaknál álló nő befejezte a vásárlást. Kezében három becsomagolt lángossal dolgára indult.

– Nem is lehet ezt így csinálni. Egy ember végzi a munkát, azért ilyen hosszú a sor. Egyszerre egyet sütnek. Soha nem lesz vége.

Odabent három nő dolgozott, felosztották a feladatokat. Egyikük a tésztát gyúrta, darabolta, a másik kinyújtotta és forró olajra dobta, a harmadik adminisztrált, elvette a pénzt, kiadta a lángost.

A néni férje semmit sem szólt. Csak a kavicsokat rugdosta a cipőjével, tekintetét egyszer sem emelte fel.

– Hányszor mondtam, fejezd már be. Mindig ezt csinálod.

A férfi abbahagyta a rugdosást. Egy ideig várt, várakozott, aztán kiállt a sorból, eloldalgott. Legeltette a szemét a piaci forgatagon, az embereken, akik oda mehettek, ahova akartak.

– Mennyibe is kerül a lángos? Szaladj, kislányom, nézd meg!

– Háromszázötven a sima, négyszáz a sajtos, ötszáz a sajtos-tejfölös. Van még tarjás is, de arra nem emlékszem.

– Jézusmária! – mondta a néni és láthatóan megrázta a hír. Azért elővette a pénztárcáját, és a két húszezres mellől kihúzott egy ötezrest. Megint előrekémlelt, kinyújtotta nyakát. Hosszasan gondolkodott, aztán kibökte.

– Olyan lassan sütik, mintha én sütném.

Egy perc múlva pedig ezt mondta:

– Azért jó volna megtanulni lángost sütni.

A piacra közben egyre többen érkeztek. Nagy szoknyás kofák fürkészték az elhaladókat, megszólították őket, a portékájukat kínálgatták. Odafent az égen sötét felhő tűnt fel.

– Mindjárt esik. Megázunk. Bőrig fogunk ázni – mondta a néni. Nagyot sóhajtott. Sóhajtása kis híján az egész teret betöltötte.

Időközben a sor haladt, egyre haladt. Tizenöt perc sem telt el, mióta megérkeztek. Lassan ők következtek. A néni egyre izgatottabban topogott, egészen odahajolt az előtte állóhoz. Próbálta letolni a színről, de legalábbis felgyorsítani az adásvételét. Nézte, egyre nézte, ahogyan odabent sürgölődnek, időnként megcsóválta a fejét, hogy jelezze, átlát és mélységesen elítél mindent. A sütési folyamatot, az akadozó munkát, még a zivataros időjárást is.

Végre rájuk került a sor. A néni arca felragyogott, kezében a pénzzel két lángost kért. A harmadikat becsomagoltatta férjének, aki időközben kámforrá várt. Nyilván visszament a kocsihoz, mint mindig. A néni arra gondolt, hogy ezen a kislányon kívül az egész világ összeszövetkezett ellene. Sóhajtott egy nagyot, beleharapott a lángosba.

– Vigyázz, tűzforró! Nem is értem, hogy adhatják ki így. Ehetetlen!

A kislány egy szót sem szólt, csak összefogta a lángost a zsíros papírral. Lassan ballagtak, egy perc múlva belevesztek a forgatagba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Tömegverekedés Budapesten

Összeverekedett két társaság Budapesten, a VIII. kerületi Práter utcában. Kilenc embert előállítottak – közölte a rendőrség péntek este a honlapján.

„A Vénusz mindig is orosz bolygó volt”

„A Vénusz mindig is orosz bolygó volt”

Oroszország visszatérne a Vénuszra: a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője, Dmitrij Rogozin pénteken közölte, vissza akarnak térni a bolygóra, hogy talajmintákat gyűjtsenek. Űrhajóikkal pedig túl akarják a jövőben szárnyalni Elon Musk rakétáit.

A delfinek visszatértek Velencébe, a flamingók pedig... Franciaországba?

A delfinek visszatértek Velencébe, a flamingók pedig... Franciaországba?

Igen. Több mint 50 ezer flamingó gyűlt össze Franciaország déli részén.

7:59 – A nap legfontosabb hírei

7:59 – A nap legfontosabb hírei

Repülőgépkatasztrófa Indiában, hatalmas tűz Hajdúböszörményben, minket is kóstolgat már a második hullám.

Balesetet szenvedett egy utasszállító repülőgép India déli részén

Balesetet szenvedett egy utasszállító repülőgép India déli részén

Legalább tizennégyen meghaltak, több mint százan – közülük tizenöten pedig súlyosan – megsérültek az Air India Express légitársaság Dubajból a délnyugat-indiai Kozsíkódéba (Kálikutba) érkező járatának szerencsétlenségében.

Törvényben szabályozná a Facebook általa kifogásolt gyakorlatát a Mi Hazánk

Törvényben szabályozná a Facebook általa kifogásolt gyakorlatát a Mi Hazánk

Eddig a Facebook cenzúrázta őket, most ők cenzúráznák a Facebookot.

Még csak öt napja indult a tanév Észak-Németországban, már zárják be az iskolákat

Még csak öt napja indult a tanév Észak-Németországban, már zárják be az iskolákat

Ha minden iskolát bezárnak, ahol fertőzöttet találnak, akkor nem sok helyen lesz tanítás.

Hőhullám közepén regisztráltak rekordszámú új megbetegedést Japánban

Hőhullám közepén regisztráltak rekordszámú új megbetegedést Japánban

Rekordszámú, 1597 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak pénteken a japán hatóságok, a fertőzöttek száma a fővároson, Tokión kívül is megugrott.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére