Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy-Britannia keményen szigorít a bevándorlási politikáján

Jog és Szabadság

2021.07.15. 09:00

A görög kormány eközben kongatja a vészharangot a bevándorlók csekély oltási hajlandósága miatt.

 

A koronavírus miatti korlátozások enyhítése sok országban megnövelte az illegális határátlépések számát. Az embercsempész-hálózatok egyre aktívabbak. A fő migrációs útvonalakon az EU-ba történő engedély nélküli határátlépések száma 59 százalékkal nőtt az év első felében az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan az tapasztalható, hogy a brit kormány szigorítja migrációs politikáját, ami kritikusok szerint megnehezíti a menedékjoghoz való hozzáférést, és kriminalizálja a kérelmezőket. A jogszabálytervezet alapján még akkor is, ha a menedékjog iránti kérelem sikeres, csak ideiglenes menekültstátuszt kaphat a harmadik országbeli bevándorló. A szociális ellátásokhoz való hozzáférést és a családegyesítéshez való jogot szintén korlátozni lehet.

Összesen mintegy 61 ezer esetet regisztráltak június végéig, jelentette be a Frontex uniós határvédelmi ügynökség Varsóban. Az ügynökség megemlíti a növekedés okát is, amit abban jelöl meg, hogy egy évvel ezelőtt a pandémia miatt a legtöbb országban sokkal szigorúbb korlátozások voltak érvényben, amelyeket most enyhítettek. A legnagyobb növekedést a tárgyév első hat hónapjában a nyugat-balkáni útvonalon tapasztalták, az esetek száma akkor 18 600 volt, 92 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában.

Júniusban nőtt az illegális határátlépések száma, különösen a Földközi-tengeren át Máltáig és Olaszországig vezető útvonalon. Ott 4700 illegális határátlépést regisztráltak, kétszer annyit, mint 2020 júniusában. A Frontex ezt annak tulajdonítja, hogy Líbiában és Tunéziában az embercsempész-hálózatok folytatták tevékenységüket.

A Földközi-tenger nyugati részén, a Spanyolország felé vezető útvonalon alig történt változás. A júniusi szám 870 volt, ami körülbelül ugyanannyi, mint tavaly ugyanebben a hónapban. A Földközi-tenger keleti részén – azaz Törökországon és Görögországon keresztül – vezető útvonalon az illegális határátlépések száma júniusban 1110-re csökkent, az év első felében 7340 volt, 40 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Nemrégiben a görög kormány a járványveszély felszámolása érdekében megkezdte az országban lévő, elsősorban az egyes szigeteken tábortokban tartózkodó migránsok oltását. Az első embereket az elmúlt hetekben oltották be Leszbosz, Számosz és Híosz szigetén. A Johnson & Johnson gyártó vakcináját használják, amely csak egyszeri oltást igényel. Ennek célja az oltási kampány felgyorsítása. Hivatalos információk szerint jelenleg 9400 ember él a keleti égei-tengeri szigetek öt kezdeti befogadó központjában, további 2700 a táborokon kívüli egyéb szálláshelyeken lakik. Tény, hogy a táborokban különösen nagy a fertőzés kockázata, az ott élők számára szinte lehetetlen betartani a távolságtartásra vonatkozó és a higiéniai szabályokat. Miután a hatóságok május végén korosztáytól függetlenül 19 nagyobb sziget felnőtt lakosságát kezdték el beoltani, az oltások most is a táborokban kezdődnek.

Az akció hatásfoka meglehetősen alacsony. Eddig a táborok lakóinak csupán mintegy15 százaléka jelezte az oltás iránti érdeklődését – mondta Manos Logothetis, a görög migrációs minisztérium főtitkára. Logothetis a szerény oltási hajlandóságot azzal is magyarázza, hogy a táborokban élők mintegy 30 százaléka 18 év alatti, ez a korosztály pedig még nem jogosult oltásra. Becslések szerint további 30 százalékuknál mutatható ki antitest jelenléte, mert felépültek a Covid-19-ből, vagy megfertőződtek a vírussal anélkül, hogy tünetek jelentkeztek volna náluk.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére