Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Monsieur Dühroham megvonná a tagállamoktól a vétójogot

ifj. Lomnici Zoltán

2022.05.13. 12:50

 

A méltán hírhedt belga politikus, Guy Verhofstadt, aki higgadt, megfontolt, visszafogott stílusának köszönhetően méltán kiérdemelte a Monsieur Dühroham eposzi nevet, egy rendkívül fantáziadús EU parlamenti honatya. A szenvedélyes liberális nemrégiben az nyilatkozta, hogy hagyjunk fel az egyhangú szavazással és a döntéshozatali folyamattal. Mert emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió. Azaz szüntessük meg a vétójogot, amelynek alapvetően a tagállamok szempontjából az állam- és kormányfők tanácskozási fórumán, az Európai Tanácsban van jelentősége.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Ahogy az intézmény hivatalos oldalán fogalmaz, több olyan, a tagállamok által érzékenynek tartott kérdés van, amelyben a Tanácsnak egyhangúlag kell szavaznia. Ilyenek például:

  • közös kül- és biztonságpolitika (egyes jól meghatározott esetek kivételével, melyekhez minősített többség szükséges: ilyen például a különleges képviselők kinevezése)
  • polgárság (az uniós polgársághoz fűződő jogok kiterjesztése)
  • uniós tagság
  • a közvetett adózásra vonatkozó nemzeti jogszabályok harmonizációja,
  • uniós pénzügyek (saját források, többéves pénzügyi keret)
  • bizonyos igazságügyi és a belügyi rendelkezések (az európai ügyész, családjog, operatív rendőrségi együttműködés, stb.),
  • a nemzeti jogszabályok harmonizációja a szociális biztonság és a szociális védelem területén.

 

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés szabályozza a kérdést, tehát megszüntetése is az alapszerződéseket érinti. Ez meglehetősen bonyolult folyamat, rendes felülvizsgálati eljárás és egyszerűsített szerződésmódosítás keretében kerülhet rá sor. Szükség lehet tagállami ratifikációra, illetve konszenzusra is ebben a vonatkozásban.

A vétójog mellett az Európai Politikai Közösség gondolata borzolhatja mostanában elsősorban a csatlakozásra váró országok idegeit, mint ahogy korábban a „Mini-Schengen” képtelen ötlete ráncolhatta az új tagállamok vezetőinek homlokát. Kétsebességes Európa, amely hasonlítana foci-hasonlattal egy európai szuperligára. Játék gazdagoknak, hogy még gazdagabbak legyenek.

Ami jelenleg biztos, hogy az az EU, amelyhez Magyarország csatlakozott, szuverén, jogilag egyenrangú államok szövetsége. Minden, ami ezen túlmutat, a jelenlegi alapdokumentumokkal összeegyeztethetetlen!

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A baloldal oktatási „professzora”, avagy Kunhalmi újabb durva helyesírási hibája

A baloldal oktatási „professzora”, avagy Kunhalmi újabb durva helyesírási hibája

Ismerjük a mondást: „Az elefánt nehezen tanul és könnyen felejt”. Ez az ormányossal szemben elnéző, kedves gondolat nekem – tisztesség ne essék – ma reggel Kunhalmi Ágnessel kapcsolatban jutott eszembe, aki a pedagógusok sztrájkjáról készült napirend előtt felszólalását harangozta be a Facebookon.

Jobboldali fordulat világszerte

Jobboldali fordulat világszerte

Mindenkinek elege lesz lassan a baloldalból?

Titoksértéssel gyanúsítják a Gazprom-érdekeltségbe tartozó vállalat alkalmazottait

Szolgálati titkok megsértésével és Románia ásványkincseiről szerzett minősített adatok jogosulatlan kiszolgáltatásával gyanúsítja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni román ügyészség (DIICOT) az orosz Gazprom Nyefty által ellenőrzött szerb NIS Petrol több alkalmazottját – írta kedden az Adevarul hírportál.

Zelenszkij a Twitteren szólt be Elon Musknak

Az ukrán elnök sűrű teendői közepette is szán időt egy kis trollkodásra.

Megáll az idő

Megáll az idő

Súlyos problémára világított rá a HVG a népszámlálással kapcsolatban. A kérdőívben a nemünket – maradi módon – csak férfiként, illetve nőként határozhatjuk meg. Nem egészen egyértelmű, hogy születési nemet vagy a nemi identitást kell megadni, nincs olyan opció, hogy valaki nem akar (vagy nem tud) válaszolni. Azaz a nem bináris emberek rá vannak kényszerítve, hogy olyan kategóriába sorolják magukat, amely nem tükrözi identitásukat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére