Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Monsieur Dühroham megvonná a tagállamoktól a vétójogot

ifj. Lomnici Zoltán

2022.05.13. 12:50

 

A méltán hírhedt belga politikus, Guy Verhofstadt, aki higgadt, megfontolt, visszafogott stílusának köszönhetően méltán kiérdemelte a Monsieur Dühroham eposzi nevet, egy rendkívül fantáziadús EU parlamenti honatya. A szenvedélyes liberális nemrégiben az nyilatkozta, hogy hagyjunk fel az egyhangú szavazással és a döntéshozatali folyamattal. Mert emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió. Azaz szüntessük meg a vétójogot, amelynek alapvetően a tagállamok szempontjából az állam- és kormányfők tanácskozási fórumán, az Európai Tanácsban van jelentősége.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Ahogy az intézmény hivatalos oldalán fogalmaz, több olyan, a tagállamok által érzékenynek tartott kérdés van, amelyben a Tanácsnak egyhangúlag kell szavaznia. Ilyenek például:

  • közös kül- és biztonságpolitika (egyes jól meghatározott esetek kivételével, melyekhez minősített többség szükséges: ilyen például a különleges képviselők kinevezése)
  • polgárság (az uniós polgársághoz fűződő jogok kiterjesztése)
  • uniós tagság
  • a közvetett adózásra vonatkozó nemzeti jogszabályok harmonizációja,
  • uniós pénzügyek (saját források, többéves pénzügyi keret)
  • bizonyos igazságügyi és a belügyi rendelkezések (az európai ügyész, családjog, operatív rendőrségi együttműködés, stb.),
  • a nemzeti jogszabályok harmonizációja a szociális biztonság és a szociális védelem területén.

 

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés szabályozza a kérdést, tehát megszüntetése is az alapszerződéseket érinti. Ez meglehetősen bonyolult folyamat, rendes felülvizsgálati eljárás és egyszerűsített szerződésmódosítás keretében kerülhet rá sor. Szükség lehet tagállami ratifikációra, illetve konszenzusra is ebben a vonatkozásban.

A vétójog mellett az Európai Politikai Közösség gondolata borzolhatja mostanában elsősorban a csatlakozásra váró országok idegeit, mint ahogy korábban a „Mini-Schengen” képtelen ötlete ráncolhatta az új tagállamok vezetőinek homlokát. Kétsebességes Európa, amely hasonlítana foci-hasonlattal egy európai szuperligára. Játék gazdagoknak, hogy még gazdagabbak legyenek.

Ami jelenleg biztos, hogy az az EU, amelyhez Magyarország csatlakozott, szuverén, jogilag egyenrangú államok szövetsége. Minden, ami ezen túlmutat, a jelenlegi alapdokumentumokkal összeegyeztethetetlen!

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Donald Trump: Mi mindannyian nagyon közel állunk Orbán Viktorhoz

Donald Trump: Mi mindannyian nagyon közel állunk Orbán Viktorhoz

Ő egy nagyszerű vezető, egy igazi úriember, és nemrég hatalmas választási diadalt aratott. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy lehetőségem nyílt arra, hogy támogatásomról biztosítsam – közölte Donald Trump a CPAC HUNGARY-re küldött videóüzenetében.

Zelenszkij szerint „Donbasz maga a pokol”

Donbasz megsemmisült, maga a földi pokol – közölte csütörtök éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

MZP újabb alternatív rezsicsökkentési javaslattal állt elő, Bush összetévesztette Irakot és Ukrajnát

MZP újabb alternatív rezsicsökkentési javaslattal állt elő, Bush összetévesztette Irakot és Ukrajnát

Nemcsak a törökök ellenzik a finnek és svédek NATO csatlakozását, az amerikai pénzügyminiszter szerint Oroszországnak kellene fizetnie a háború utáni helyreállítás költségeit.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére