Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért nem ingyen?

Bohár Dániel

2021.11.15. 09:00

A kormányzat komoly kihívás elé állította a független/objektív/liberális/balos/komcsi sajtót, politikát és megmondóembereket. Azt kellett megmagyarázniuk, hogy miért rossz az olcsóbb benzin. Megpróbálták.

 

Szeptemberben az Egyesült Államokban jártam. Az USA-val kapcsolatban közkeletű kép, hogy nagyon olcsó az üzemanyag, emiatt az amerikaiak hatalmas motorokkal szerelt autókkal szelik az utakat. Ez mind igaz. Két hónappal ezelőtt már volt szerencsém olyan párbeszédet elcsípni, amely arra utalt, hogy iszonyatosan drága a benzin, és megválogatják, melyik kútnál tankolnak, hiszen ott is vannak különbségek. Tehát már az amerikaiak is panaszkodtak arra, hogy drága az üzemanyag.

Igen, megdrágult. Az egész világon jóval többet kell fizetni érte, mint mondjuk másfél évvel ezelőtt. Európában vannak olyan államok, mint például Norvégia, Dánia, Svédország, Hollandia, Olaszország, Görögország vagy Anglia, ahol majdnem 700 forintba kerül egy liter benzin. Magyarországon most átlagosan 518 forint a 95-ös benzin ára, amely inkább az olcsóbb üzemanyagárakhoz tartozik európai viszonylatban.

A kormányzatot rengeteg kritika érte, hogy kezdjen valamit a kialakult helyzettel. Ez alapvetően nehéz kérdés, hiszen nem Orbán Viktor tehet róla (az állításokkal ellentétben), hogy magas az üzemanyag világpiaci ára. Ugyanakkor a kormány úgy döntött, hogy beavatkozik, és maximálja az üzemanyag árát. November 15-étől maximum 480 forintot kell fizetnünk a 95-ös benzinért. Ez praktikusan azt jelenti, hogy jelenlegi állás szerint 40 forinttal olcsóbban kapjuk az üzemanyag literjét. Nagy segítség, és amit fontos megjegyezni, hogy a világpiaci ár még emelkedhet, szóval a mostani 518-520-as benzin lehet drágább is.

A magát független/objektívnak nevező, aknamunkát végző legalja propagandamédia hónapok óta folyamatosan hergelte az embereket a drága benzinnel. Most, hogy megszületett a döntés, megérkezett a segítség, örülhetnének. Gondolhatnánk naivan, de nem ez történt.

A balos média napok óta azon dolgozik, hogy megmagyarázza, miért rossz az, hogy olcsóbb valami. Nem egyszerű vállalás, de ők szeretik a kihívásokat. Idő kellett nekik, de egy kis késlekedés után a Telex nevű Index elkezdte. Megfejtették, hogy a döntés torzítja a piacot, és amúgy ez a (jelenleg) 40 forinttal alacsonyabb literenkénti ár egy teljes tank esetében csak 1-2 ezer forintot jelent. Javaslom, hogy ezt a Telex munkatársa vezesse fel az ingázó apukáknak, anyukáknak, a taxisoknak, az ételfutároknak, a szállítóknak, és még sorolhatnám. A HVG folytatta, arról írtak, hogy valójában a 480 forintos benzin nem is jó minden autóba. Nem sokon múlt, hogy arra a következtetésre jussanak, hogy lényegében egyikbe sem.

A közösségi média kommentszekcióit figyelmesen olvasva találtam még gyöngyszemeket azoktól az emberektől, akiket a független/objektívek felhergeltek. Az egyik kedvencem, hogy emiatt nem lesz benzin, elfogy. Egy klasszikus: miért 480? Miért nem 250? A kedvencük, hogy inkább adót kellene csökkenteni. Nem zavarja őket, hogy közben ez is történik. Illetve hogy tönkremennek a benzinkutasok.

Itt meg is állnék. Ugyancsak a liberális sajtó cikkezett arról, hogy bizonyos külföldi tulajdonban lévő benzinkutak a döntés miatt be fognak zárni, ami nyilván egy baromság. Már csak azért sem tehetik meg, mert a Mol biztosan nyitva lesz, és nem akarnak versenyhátrányba kerülni. Ismét kulcskérdés, hogy a meghatározó cégek végre újra magyar kézben vannak. A korábban kijátszott, részben külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező Mol mondhatná, hogy nem érdekli a magyar emberek pénztárcája, hanem csak a sajátja. Gyurcsányék eladták a Mol-részvények 25 százalékát, amit 2011-ben az Orbán-kormány az első intézkedései között vásárolt vissza. De ugyanez történt szinte minden energetikai céggel. Nem vagyunk kiszolgáltatva, ami baj esetén elég sokat számít.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére