Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lesz az afgán kémekkel?

Georg Spöttle

2021.08.17. 16:00

Sok afgán dolgozott a külföldi hírszerzésnek. CIA, BND, FSB és mások használtak helyi ügynököket, hogy információkat szerezzenek a tálibok és más radikálisok mozgásáról, fegyverek szállításáról emberrablásokról vagy készülő merényletekről. Ők most komoly életveszélyben vannak.

A német közszolgálati adó, a ZDF, híradójában egy német katona könnyeivel küszködve mesélte el, hogy már nem tudnak semmit tenni a velük együttműködő afgánokért. Vasárnap kiadták nekik az utasítást, hogy gyülekezzenek a német hírszerzés, a BND, által fenntartott „safe house-ban” és onnan kimenekítik őket az ejtőernyősök. Ám valami történt, nyilván fényderült a biztos ház helyzetére, mivel az ügynökök azt az utasítást kapták, hogy meneküljenek onnan, vegyüljenek el a kabuli tömegben és próbáljanak kijutni az országból. Rossz egy férfit sírni látni, főleg egy katonát, akit megviselt az, hogy nem tudták állni a becsület szavukat, hogy kimentik ügynökeiket a családjaikkal együtt.

Mindenki, aki a nyugati katonaságnak vagy nagykövetségnek dolgozott tolmácsként, irodistaként most komoly veszélyben van, hiszen ők a talibán szemében árulók. Aki az 1979-1989-ig tartó háborúiban együttműködött a szovjetekkel, az halál fia volt. Félő, ez most sem lesz másként. 2001-ben tapasztalhattuk, hogy sokan csak irigységből vagy kicsinyes bosszúból, vélt vagy valós sérelem miatt, ráfogták szomszédjukra, hogy tálib harcos volt. Sokan börtönben vagy a kubai Guntanamo magasbiztonsági fogolytáborában végezték. Akire most rámutatnak, hogy amerikai kém azt helyben agyon lövik. A talibán most még ígérget, hogy mindenki biztonságban van, nem éri bántódás az országban élő külföldieket sem, legyenek azok diplomaták, vagy segélyszervezetek dolgozói. A gond csak az, hogy senki nem hisz nekik. Sokan visszaemlékeznek a 20 évvel ezelőtti embertelen rezsimre, amikor még az iskolásokat is kihajtották, hogy végig nézzék a kivégzéseket. Focimeccsek előtt köveztek halálra házasságtörőket, vagy akiket annak tartottak.

A nők újra csak burkában és férfi kisérettel hagyhatják el a házat, a férfiaknak kötelező lesz a szakáll és már most felállították a sharia bíróságokat. A nyugat pedig értehetetlenül áll az események előtt. Hogy lehet, hogy egy 20 éve tartó háború semmi változást nem hozott. Nem sikerült demokratikus struktúrákat kiépíteni és a 350.000 általunk kiképzett afgán katona nem mert szembeszállni 75.000 strandpapucsos, Kalasnyikovval felfegyverzett tálib felkelővel. Szánalmas, főleg, ha belegondolunk, Afganisztán jelenleg több harcihelikopterrel rendelkezik, mint a német Bundeswehr. Igaz, ezeket arra használták fel a katonák, hogy Üzbegisztánba meneküljenek velük. Joe Biden amerikai elnök hétfői beszédében azt mondta: „miért küldjünk amerikai katonákat Afganisztánba, hogy harcoljanak az országért, ha erre az afgán katonák nem hajlandóak?” Jogos érv...

A Hindukus újra a terroristák játszótere lesz. Kiképzőtáborok nyílnak fanatikus helyieknek és külföldieknek, újra megerősödik az al-Kaida és nőni fog a terrorveszély szerte a világon. Már most elképesztő tömeg van a határokon Pakisztán és Irán felé. Ötmillió ember van mozgásban és ne legyen kétségünk nagyon sokan akarnak majd Európába jönni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére