Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi a gond a „Hölgyeim és Uraim” megszólítással?

Jog és Szabadság

2021.12.30. 20:30

Egy közszolgálati tévés bírálja a német médiavilágot.

Claus Kleber neve nem ismeretlen azok számára, akik ismerik a német médiaviszonyokat. Egy tavaly megjelent véleménycikk arról számolt be, hogy a németországi sajtó (és a mögötte álló lobbicsoportok) a közvélemény és a közhangulat manipulálásával befolyást gyakorolnak a politikai hatalomra, és ezzel önálló hatalmi szerepbe kerültek. Erre jó példa a cikk szerint, hogy „az Atlanti híd (Atlantik Brücke) nevű amerikai érdekeket képviselő lobbiszervezet korábbi elnöke és a CDU következő kancellárjelöltségére pályázó Friedrich Merz – aki főállásban a világ legnagyobb befektetőcégének, a Black Rock németországi leányvállalata felügyelőbizottságának elnöke is volt – helyébe a korábbi SPD-pártelnök és külügyminiszter, Sigmar Gabriel lépett. De a szervezetnek tagja a ZDF német televízió Heute Journal hírműsorának vezetője, Claus Kleber is.”

Éppen ezért okozhatott meglepetést, hogy ZDF műsorvezetője a napokban élesen kritizálta a köztévék műsorait és az újságírókat, „akik nyilvánvalóan soha nem foglalkoztak mélyrehatóan az ügyekkel”. Konfrontatív megoldásokra van szükség az újságírói konszenzus helyett. A nemekkel kapcsolatos véleményét is elárulja.

A „Heute Journal” ZDF műsorvezetőjeként az utolsó adás előtt Claus Kleber aggodalmának adott hangot a német újságírás egyes részeinek helyzete miatt. „Amit gyakran hallok a moderátoroktól, különösen a rádióban, elbizonytalanít, hogy milyen könnyen hoznak ítéletet olyan emberekről, akikkel nyilvánvalóan soha nem foglalkoztak mélyen az adott kérdéskörrel.” – mondta Kleber a Die Zeit-nak adott interjújában.

Közel 19 évnyi „Heute Journal” után, amely lényegében az esti híradónak felel meg Kleber nyugdíjba vonulása közeledtével is bele kívánt folyni a nemi szempontból semleges nyelvezetről szóló vitába. „Privát megbeszélések során tudtam meg, hogy komoly érvek szólnak amellett, hogy beemeljem a moderálásomba.” – mondta Kleber a Spiegelnek. „Általában akkor csinálom ezt, ha tudok vele átadni valamit. Aki csak a kamionosokról beszél, és soha nem a női kamionosokról, az nagyobb valószínűséggel felejti el azokat a veszélyeket, amelyeknek a kamionsofőrök éjszaka ki vannak téve a túlzsúfolt parkolókban.” Klebernek az elmúlt években folyamatosan az volt az érzése, hogy előírják nekik a beszédmódot. Általában fordítva van – mondta az újságíró. „Ezek az emberek diktálni akarnak nekem, és megtiltják, hogy nemileg semleges megfogalmazásokat használjak.”

A legutóbbi időben érkeztek levelek olyan emberektől, akik azzal vádoltak, hogy még csak nem is vagyok udvarias, amikor azt mondom: „Hölgyeim és Uraim”.

Kleber arról is beszélt a magazinnak, hogy a kisebbségi vélemények szerepet kapjanak-e a médiában a pandémia ideje alatt. „A hamis mérleg állandó veszélyt jelent. De ugyanilyen veszélyes, ha már nem engedik meg a tények bizonyos értelmezését. Ezért fontos például, hogy a virológusok, például Hendrik Streeck – aki nem szélsőséges, de bírálja a szociáldemokraták néhány pandémiával kapcsolatos intézkedését – elmondhassák véleményüket. Ő nem egy összeesküvés-elmélet hívő, nem hiszi, hogy a Föld lapos, Elvis pedig él.” – mondta Kleber.

Jó példa erre, hogy az említett véleménycikk szerint tavaly május 10-én a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások ellen egy nyolcvan főre bejelentett tüntetést tartottak München központjában, a Marienplatzon. A rendőrség meglepetésére több mint háromezer ember jelent meg. A bajor rádió híradásában így írták le a résztvevőket: „Jobb- és baloldaliak és idézőjelben normális polgárok.” Tehát szerintük, akik alkotmányos gyülekezési jogukat gyakorolják, azok csak idézőjelben normálisak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Izraeli kémhálózat tagjait fogták el Iránban

Iránban izraeli kémhálózatot lepleztek le, amelynek tagjait a Forradalmi Gárda emberei elfogták – közölte vasárnap a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség.

Megújult a Néprajzi Múzeum, egy román szenátor provokálta Novák Katalint

Megújult a Néprajzi Múzeum, egy román szenátor provokálta Novák Katalint

Átadták a Városligetben a díjnyertes Néprajzi Múzeumot, Gyulafehérváron provokálták a magyar köztársasági elnököt.

Ilyen lett az új Néprajzi Múzeum világszínvonalú épülete – KÉPEK

Ilyen lett az új Néprajzi Múzeum világszínvonalú épülete – KÉPEK

Világszínvonalú új otthont kapott a Liget Budapest projektnek köszönhetően a Néprajzi Múzeum, amelynek a Városliget szélén megvalósult új épületét hétfő délutántól vehetik birtokba a látogatók.

Orbán Viktor: „Magyarnak lenni jó”

Orbán Viktor: „Magyarnak lenni jó”

Magyarnak lenni jó! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére