Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel Mutti in da fész

888.hu

2017.09.25. 16:28

A birodalom álma még él, az exportorientált német gazdaság halad, de besült a migrációs ügy és a hozzánk képest igen csak jólétben, de egyhelyben topogó átlag német felmutatta középsõ ujját.

A német parlamenti választásokon az Angela Merkel vezette CDU/CSU szövetség a vártnál rosszabbul szerepelt. Ugyan nem esett el a kormányalakítás lehetőségétől, az ugyancsak szopórollerre ültetett szocdemek (SPD) helyett azonban két kisebb párttal, a zöldekkel és a liberálisokkal kell majd megállapodnia.

Bármilyen reményteli is volt a frappánsan elitkritikus elitfiú, Emmanuel Macron felemelkedése, a birodalom visszavág forgatókönyve elakadt. Úgy fest a lázadók visszaverik a Hoth bolygó jégdűnéi között bukdácsoló birodalmi lépegetők rohamát. A császár(nő) politikai ballépéseit pedig külön vizsgálóbizottságok elemzik majd (történetesen az Afd kezdeményezésére). A birodalom ereje kétségtelenül hanyatlik, a végén még frigó helyett, Han Soloval is ki kell egyezniük.

Átalakulóban a „fejlett világ” politikai térképe. Az establishment pártok, a migráció és a globális nagytőke feltétlen hívei, hátrálnak. Hol gyorsan, hol lassabban. Nem érdemes tehát elsiklanunk afelett, hogy a jobbközép CDU/CSU mellett, tegnap a balközép SPD (Merkel fő kihívója) is megkapta a magáét.

Úgy tűnhetett Macronnal, a francia partoknál megtörik, sőt szublimálódik az elégedetlen közép- és munkásosztály lázadása, ami többek között a Brexitet, Trump felemlkedését, vagy az olasz kormányfő, Renzi bukását okozta. Úgy tűnhetett a „náciveszély” még egyszer utoljára összekovácsolja a nép egyszerű, szorgos gyermekét a hűtlen apával (anyával) – most mégis úgy fest, ez csak álom. Az establishment álma.

A hagyományos bal-jobb politikai mező felbomlása nem most kezdődött. Az 1990-es évek úgynevezett „harmadik utas” pártjai és vezetői (a legismertebbek: Bill Clinton és Tony Blair) voltak a folyamat kiindulópontjai, ami elvezetett a jelenhez: a globalista establishment és a „populisták”, új patrióták, globalizáció-kritikus erők küzdelméhez.

A harmadik utas pártok számolták fel végleg azt, amit mi „politikai baloldalként” ismerünk: a jóléti állam elvárásával, a szakszervezetekkel, a gazdaság állami felügyeletével, a munkavállalók jogainak védelmével együtt. Helyette jött a neolibsi piac-kultusz, a dereguláció, a „tőke mindent megold” logikája, azaz a globalizáció expanzív korszaka. Ebben az időszakban vált Magyarország a posztszocialista országok legvidámabb összeszerelő-üzemévé. A „zöldmezős csoda” itthon is stagnáló reálbéreket eredményezett, miközben a gazdaság termelékenysége jelentősen nőtt.

Aki nem a liberális média szeretetteljesen altató buborékában él, az találkozott már a ténnyel, hogy a globalizáció elmúlt 20-30 éve lehet ugyan „sikertörténet”, a felső 5%-nak (a folyamat tulajdonképpeni nyerteseinek: a világ billgéceinek) és Kínának – másoknak azonban nem igazán. Nekik a lassú lecsúszás vagy az egy helyben topogás jutott.

Érdemes áttekinteni a World Wealth and Income Database adatait. Ott következtek be a legagresszívebb politikai változások az elmúlt években, ahol a vagyoni /jövedelmi egyenlőtlenségek dinamikája a legprogresszívebb volt: az angolszász világban, ahol a felső 1-10% jövedelme rakétasebességgel szakadt el a stagnáló középosztálytól.

A franciák és a németek óvatosabbak voltak. Itt tompább volt az elrugaszkodás, bár a középrétegek itt sem jártak jól. Az establishment pozíciói ezért inkább csak olvadoznak, inognak, kisebb nagyobb tockosokkal.

Merkel mama is figyelmeztetésben részesült. A birodalom álma még él, az exportorientált német gazdaság halad, de besült a migrációs ügy és a hozzánk képest igen csak jólétben, de egyhelyben topogó átlag német felmutatta középső ujját. Különösen a volt NDK, Merkel földijei nem elég hálásak a globális piacgazdaságnak és a multikulturális csodának.

A képlet rendkívül egyszerű, az emberarcú kapitalizmust propagáló establishmenttel szemben egyre hangosabbak azok, akik azt kiabálják: a profitot zsebre vágtátok, de helyette importáltatok terroristákat, szar került a levesbe, ideje egy olyan patrióta nemzetállamnak, akinek azok (is) fontosak, akik a hátukon hordják. Az istenadta nép új megoldásokat, új politikát követel a szuperkapitalizmus áldásaival szemben. A hangsúly az „újon” van.

Aki azt hiszi, mindez a gazdasági protekcionizmus, a katatón konzervatív múltba révedés, vagy a neonácik, a „white supremacy” felemelkedése, az egyszerűen idióta.

Nem könnyű ma liberálisnak lenni.

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Apáti Bence, Bertha LászlóFalusi Vajk, Fűrész GáborGFGH.I., Jeszenszky Zsolt, Ifj. Lomnici ZoltánKetipisz SztavroszMegadja GáborKovács TiborSzentesi Zöldi László, Vincze Viktor Attila.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére