Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megy a libsi és adja a jogot

888.hu

2018.10.17. 11:08

Ez meg lett álmodva, le lett írva, ez egy eszme. Mi az, hogy a valóság szembemegy a nagybetûs eszmével? Mi az, hogy az ott értelmes, az meg ott tök hülye, és annyi esze sincs, hogy ha valamely élmény vagy tapasztalat sokadjára esik meg vele ugyanabban a helyzetben, akkor általánosítson?

Megy a libsi és adja a jogot.

Régi közhely: az emberek a szabadsággal nem tudnak mit kezdeni. A szabadság az ő szemükben valami olyasmit jelent, hogy nincs korlát. A nincs korlát egyenlő azzal, hogy nincs szabály és nincs számonkérés. Ha a liftben firkálásért nem sóz nyakon az apád vagy a házmester, a hülyegyerek firkálni fog. Főleg, ha látja, hogy a másik hülyegyerek is firkál, és semmi baja. Sőt, a harmadik hülyegyerek még azt is hiszi, hogy a firkálás maga az alapállapot. Mint amikor a plázázó megveszi a ronggyá tépett, szakadt és foszlányos farmert, s úgy tekint rá, mint alapállapotra. Mint normalitásra. Mint magára a minőségre. Holott nem kétszáz, de negyven évvel ezelőtt az építkezési melós restellt volna ilyet hordani, és égett volna az arca, ha a falu meglátja benne.

Ám ha egy lelkes házmester tarkón ver az első firkálás után, majd meggondolod.

Persze van egy szűk réteg, akinél a rend, a tartás, a méltóság fogalma valahonnét dereng, s ha nem is mindig tartja be, legalább célként lebeg a horizonton.

De a tömeg az mindig tömeg. A tömeg valójában egy gyerek. Ha géppuskát adsz a kezébe, lőni fog. Nyakon kell verni. A saját érdekében.

Megy a libsi, hozza a jogokat.

Meglátja a roncs kábítószerest, s nem veri nyakon, nem korlátozza. Veregeti a vállát és szónokol. Joga van! Joga van hozzá! Joga van megdögleni.

Megy a libsi, hozza a jogokat!

Ránéz a nőre. El van nyomva a polgári életforma, a gyerek meg a férje által, aki eltartja. Légy szabad! – mondja. – Ott a traktor! Pattanj fel, vezesd, zötykölődj, tedd tönkre a szervezeted. Jogod van hozzá!

Jön a libsi, hozza a jogot!

Az iskola elnyomó. Számonkér. Megkülönböztet. Rámutat valakire: Rossz tanuló! S rámutat a kiváltságosra: Ó a jó tanuló. Szegregál, megkülönböztet és listáz. Elnyom.

Holott születésénél fogva minden ember egyenlő.

Ez meg lett álmodva, le lett írva, ez egy eszme. Mi az, hogy a valóság szembemegy a nagybetűs eszmével? Mi az, hogy az ott értelmes, az meg ott tök hülye, és annyi esze sincs, hogy ha valamely élmény vagy tapasztalat sokadjára esik meg vele ugyanabban a helyzetben, akkor általánosítson?

Mert az általánosítás az életképesség alapfoka. Azt jelenti, következtetéseket vonunk le a valóságból. De a libsi ez ellen is harcol: Ne általánosítsunk! – mondja, s amikor a Zacskó utcában, a 12-es házszám kapujában tizenötödször rabolják ki és verik meg, ő tizenhatodjára is arra mászkál, mert az általánosítás bűn.

Hozzunk létre iskolát, melyben ilyen nincs! Ha a gyerek óra alatt legyet szeretne fogni a folyosón, ahhoz joga van. Miféle elvárás, hogy fizikaórán a padban kell ülni, s fizikát tanulni?

S lőn a Waldorf!

Jogod van tudatlannak és életképtelen hülyének lenni!

Jön a libsi, hozza a jogokat. Bontja a kerítést, a kereteket, a korlátokat.

Jogod van úgy beszélni, mint egy disznó. Jogod van szakadt, koszos ruhában járni. Jogod van!

Annyi már a jog és a szabadság, fene se érti miért élhetetlen lassan a világ.

Miért van, hogy az értékelhető irodalmi mű, az értékelhető festőművészet, az értékelhető színpadi darab, az értékelhető városkép, a szaporodó nemzet, a tudás és a minőség mind a korlátozó korok és országok sajátja?

Fene se érti…

A liberalizmus álmában meg szétesik a világ.

Ez miért lehet? – töpreng. – Talán adni kéne még itt-ott egy kis jogot és szabadságot. Mert ez a mostani még kevés.

Most is jön a libsi és hozza a jogokat.

Az ellenzék hónapokig azzal volt elfoglalva, azzal manipulálta a közvéleményt, hogy hajléktalanok haltak meg kihűlés és fagyhalál miatt. Most, hogy törvény tiltja az életvitelszerű közterületen való tartózkodást – többek közt azért is, hogy a kihűléses és a megfagyásos halál ne következzen be –, a baloldal ismét felemeli a táblát, melyre óriási betűkkel az van pingálva: Jogok!

És most tüntetnek. Hogy az emberi méltóság nevében egy embernek joga legyen az utcán megfagyni.

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Bertha LászlóFalusi VajkFűrész Gábor, GFGGábor LászlóH.I.Ifj. Lomnici ZoltánKetipisz SztavroszMegadja GáborPozsonyi ÁdámSzentesi Zöldi LászlóVincze Viktor Attila.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Saját jelölttársát húzta csőbe a párbeszédes Jakál Adrienn

A Karácsony Gergely vezette párt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke félrevezette az egyik jelölttársát arról, hogy pontosan milyen pártszínekben is indulnak az önkormányzati választáson. A megtévesztett jelöltnek azóta a telefont sem veszi fel Jakál Adrienn.

Legyőzhető Botka László Szegeden

Legyőzhető Botka László Szegeden

Úgy néz ki, véget érhet Botka László 17 éves uralkodása Szegeden, ugyanis még soha ennyien nem akartak voksolni, mint most. A SzegedMa megbízásából egy 1200 fős, amerikai metodikával készült reprezentatív közvélemény-kutatás készült. Ebből az derült ki: változást szeretnének a szegediek, de nagyon szoros eredmény várható még így is.

Szijjártó: Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott

Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott, ezt bizonyítja a Türk Tanács budapesti irodájának mai megnyitása is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Egyre több az írni-olvasni nem tudó migráns Németországban

Egyre több az írni-olvasni nem tudó migráns Németországban

Minden harmadik migráns analfabétaként kezdi el az integrációs kurzust – közölte egy szakértő, aki a német bevándorlási hivatal (BAMF) integrációs kurzusokról készült évközi jelentését összegezte.

Bohócháború: Berki megtalálta Zugló legnagyobb parlagfüvét

Berki Krisztián folytatta Zugló felfedezését, és valóban botrányos dolgokra bukkant.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére