Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mátyás királyon gondolkodom

Pozsonyi Ádám

2022.02.20. 11:50

 

A magyar géniusz nagyszerűségén gondolkodom. Ilyesmit is szoktam. Életemnek ez része. Olykor megállok a nappaliban kiakasztott Mátyás portré előtt – Liezen-Mayer Sándor festménye, még a XIX. századból -, s elönt a büszkeség. Jó magyarnak lenni!

Néha elmélázom, milyen lehet annak, aki nem magyar?

Majd beleborzongok.

Azok a fordítva irkált nevek (még a nevüket sem tudják más népek rendesen leírni). Ráadásul a legtöbb nyelv például csúnya. Nem így a magyar!

Nem mondok újat, ha azt hangoztatom, a rock (beat), mint olyan, soha nem látott rombolást vitt végbe a normalitás területén. De mivel rossz voltaképp nincs, csak nem a megfelelő helyen lévő jó (erről szól a magyarság népi bölcselete is, miszerint minden rosszban van valami jó), így a romlás virágai közt is megmutatkozik a magyar géniusz elképesztő, hihetetlen volta.

Elléptem a Mátyás portré elől, majd kanapéra dőltem. A P. Mobil együttest tettem fel, a nyolcvanas évekből. Pár percig mehetett, mikor nem tehettem mást, és felsóhajtottam: A magyar géniusz! Hiába, nincs mese! Mert mi az, ami szól? Egyszerű, mezei hard-rock. Ilyenből idegenben kilószám akadt. Ám az átlag miről is szól? A tömeg szellemi szintjén megfogalmazott egyszerű dolgokról. Az, hogy egy kemény rock-együttes elkezdjen bölcsészkedni, a társadalom, az egyén helyzetét firtassa, a szellemi elit témaköreit belepasszírozza az alsóbb szintek formanyelvébe, s mindezt kimagasló szinten, ez páratlan teljesítmény. (Nem is értem, Mátyás királyról miért nem írtak dalt.)

Mellesleg biztos másoknak is feltűnt, egyes mondatok, dalszövegek, mik angolul megállnak lábukon, a magyarság nyelven mily bárgyúságnak tűnnek.

Nos, kezdetleges kódot nem lehet a fejlettebb kódra lefordítani.

Igazából lenézném én a többi népet, a mást, az idegen kultúrát, de hát túl bölcs vagyok hozzá.

Hiába, no, magyarnak születtem.

Mellesleg – ha már Mátyás szóba került -, a magyar reneszánsz felettébb érdekes kor. Engem főképp az tölt el izgalommal, hogy míg korai és pompázatos fellángolása a nagy uralkodó égisze alatt csupán a szűk hatalmi és szellemi elitet érintette, addig valódi térnyerése már egy oly országban vált tűzgyújtó rakétává, mely gyakorlatilag csupán a nemzet tudatában létezett egységes egészként.

A hazai reneszánsz azért is izgalmas időszak, mert míg korunk (s a letűnt huszadik század) kizárólag fekete-fehérben (volt) képes gondolkodni – most épp: a politikailag korrekt / nem politikailag korrekt kizárólagosság van soron –, addig a reneszánsz figurái megélték az élet teljességét.

A korszak legsokrétűbb, legizgalmasabb alakja Balassa Bálint. Egyrészt ott egy hatalmaskodó főúr, aki vérfertőző házasságot kötött unokatestvérével Dobó Krisztinával. Zólyomi várának erdeiben Sommer Jánosnét a – városi polgárok szerint – megerőszakolta. (Menekülnie is kellett). Az érsekújvári várkapitány feleségével is közeli, úgymond meghitt kapcsolatba került, ami további sietős utazásokra serkentette. Ivott, részegeskedett, verekedett megállás nélkül. A törökkel kereskedett, verseiben török motívumokat használt, de közben meghalt Esztergom ostrománál a hazájáért. Egyszerre volt tolvaj, hazafi, hívő és hitetlen. És nem elhanyagolható mellékkörülményként a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja.

De a korszak összes legendája szakasztott ilyen volt. Török Bálinttól Dobó Istvánon, Balassa Menyhárton, Nádasdy Tamáson és Verancsics Antalon keresztül szigetvári Zrinyi Miklósig. Csak a mai kor modern és haladó – értsd: az élet rögvalóságától elszakadt – embere hiszi azt, hogy holmi felkeléseket meg szabadságharcokat feddhetetlen előéletű és hibátlan erkölcsi bizonyítványokkal bíró finom úriemberek vívnak, s hogy holmi barikádokra jól fésült polgárok és halk szavú professzorok másznak fel ágálni, és végül meghalni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Fegyverekkel támadtak egymásra migránscsoportok a magyar határ közelében

Fegyverekkel támadtak egymásra migránscsoportok a magyar határ közelében

Migránsok két csoportja támadt egymásra lőfegyverekkel szombat hajnalban a magyar határhoz közeli szabadkai erdőben, a helyszíni beszámolók szerint több súlyos sérült van, a rendőrség, a katonaság és a mentőszolgálat is nagy erőkkel vonult a helyszínre.

Fleck Zoltán: „Lehetetlen választásokon ezt a rendszert leváltani”

Fleck Zoltán: „Lehetetlen választásokon ezt a rendszert leváltani”

Fleck Zoltán jogász, szociológus, kőbaloldali gyurcsányista értelmiségi hatalom iránti tehetetlen kapálózását az ember örömmel hallgatja.

Orbán: A haza véd meg minden bajtól és veszélytől

Orbán: A haza véd meg minden bajtól és veszélytől

Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére