Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay Péter elképzelései a jogállamról

Szűcs Gábor

2021.10.31. 18:00

Márki-Zay Péter néhány napja a Facebook-oldalán, a saját bejegyzése alá a következő kommentet írta: „Nyilvánosságra hozzuk a kommunista ügynökaktákat! Többé senkit sem zsarolhatnak ügynökmúltjával! Ismerje meg Ön is miniszterelnök-jelölti programomat!” Nos, megismertük, nem hosszú, de annál hiteltelenebb és komolytalanabb.

 

Kezdjük a kommentben megfogalmazott állítással. Márki-Zay figyelmét minden bizonnyal elkerülte az az aprócska tény, hogy a baloldal legerősebb pártja a Demokratikus Koalíció, az előválasztás eredménye alapján a szavazatok több mint negyven százalékát ők hozzák majd, a Gyurcsány-házaspárnak pedig vélelmezhetően nem áll érdekében nyilvánosságra hozni az ún. ügynökaktákat, ahogy a fél DK-nak és MSZP-nek sem.

Márki-Zay terve szerint „népszavazással elfogadott alkotmányt” fognak készíteni. Nos, ez több sebből vérzik. Kezdjük azzal, hogy amennyiben nem akarják teljes mértékben felrúgni a jogállamiságot és jogfolytonosságot, akkor ezt csak kétharmados többséggel tehetik meg, aminek a megszerzését még ők maguk is esélytelennek tartják. A másik probléma, hogy az Alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés a) pontja egyértelműen kimondja, hogy nem lehet népszavazást tartani a nemzeti alapokmányunk módosítására irányuló kérdésről.

A hódmezővásárhelyi polgármester bezáratná az „államilag finanszírozott hazugsággyárakat”. Fordítsuk le: minden olyan sajtóterméket, ami nem az ő kottájukból játszik. E nemes, a jogállamiság elvéhez szorosan kapcsolódó elképzelést Fekete-Győr András korábban már kikotyogta, a baloldali szavazók pedig minimálisan nulla százalék fölötti támogatással díjazták a kiváló ötlet gazdáját.

Az előválasztás győztese, egyetértve az ellenzéki Közös Alap program ezt részletező passzusával, csatlakozna az Európai Ügyészséghez. Mily nemes elképzelés a magyarokat kiszolgáltatni az Európai Unió bűnüldözéssel foglalkozó szervének, pláne, aminek az élén egy olyan román ügyész áll, akit még a határon túli magyarokkal nem éppen kesztyűs kézzel bánó románok sem tűrtek meg maguk között. Csakhogy itt is felmerülnek jogi aggályok. Az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdése értelmében Magyarország független, demokratikus jogállam. Szuverén államként pedig nem engedhetjük meg, hogy egy szupranacionális szervezet kénye-kedve szerint indíthasson eljárást honfitársainkkal szemben. Az ügyészségi törvény 3. § (1) bekezdése is deklarálja, hogy az ügyészség független, csak a törvényeknek alárendelt önálló alkotmányos szervezet. Érdemes, továbbá, elgondolkodni azon, hogy vajon Dánia, Írország, Lengyelország és Svédország miért nem csatlakoztak.

Márki-Zay tartsa meg a beteg elképzeléseit az általa vezetett városnak, amíg teheti, de ha így folytatja, 2024 után lehet, hogy már csak a gyermekeit terrorizálhatja, akiket, ahogy ő maga elmondta Gulyás Mártonnak a Partizánban, ha ideges, megver.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére