Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay hablatyol

Pozsonyi Ádám

2022.03.09. 12:15

 

Esténként a Csernobil sorozatot nézem újra. Ez a sorozat zseniális. Igen, harmadszor nézem. Mindben jelenet emlékezetes. És minden színészi alakítás.
És amikor szünetet tartok, olykor belepillantok a hírekbe. Most épp ezt olvasom:

„A történelem sötét oldala vagy a jó oldala. Minden más hablaty” – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

 

Márki-Zay Péter közleményében úgy fogalmazott, hogy „Orbán 12 éve másolja a putyini modellt, 12 éve uszít Európa, a Nyugat és az európai egység ellen, 12 éve szolgálja ki az orosz érdekeket. Márki-Zay szerint a miniszterelnök „a háború kitörése óta pedig összevissza beszél a NATO-szövetségről.”

 

Ezek túl sok mesét néznek. Azt hiszik, a történelem a Gyűrűk ura vagy a Star Wars. Holott a történelem a Trónok harca. A Gyűrűk ura – és bizonyos tekintetben a Star Wars is – egy spirituális háború, amely persze a fizikai lét síkján is megjelenik. Ott van ilyen, hogy Sauron a gonosz, az abszolút gonosz – minden bizonnyal gyűlölködő, kirekesztő, nem toleráns az LMBTQ-emberekkel szemben és nem tiszteli a demokráciát –, vagy a sötét Sith lovagok. A történelem sötét oldala. És van a történelemnek jó oldala, ahol a Jedik vannak, meg a tündék.

 

Hogy a valódi történelemben kik vannak, azt a jó ég tudja. Mármint, hogy erről mi kavarog ennek a szerencsétlennek a fejében, persze kérdés, fel tud-e sorolni tíz történelmi nevet a papírpénzen lévő alakok, vagy a kötelező piros betűs ünnepek hősein kívül. És Caesar, Nagy Lajos király, vagy Bajcsy-Zsilinszky Endre a sötét vagy a jó oldal vajon?
De komolyan, ezek akarnak egy országot vezetni, akik 10 éves gyerekek szellemi szintjén vannak?

 

Nézem a Csernobil sorozatot.
És sokan nem értik, hogy a film lényege nem az, hogy az atomenergia veszélyes. Meg hogy a ruszkik hülyék. Az a film a kommunizmusról szól. De nem az a lényeg, a kommunizmus lényege, hogy vörös zászló meg Lenin-kép. Az csak díszlet. A lényeg a következő mondat, amit Uljana Homjuk, az egyik kedvenc karakterem – aki a baleset kivizsgálásán dolgozik – mond az íróasztal mögött terpeszkedő elvtársnak, aki nem képes felfogni, hogy mekkora nagyságú a veszély:
„Én atomfizikus vagyok, ön ezelőtt egy cipőgyárban dolgozott” . Mire a válasz: „Igen, de most én döntök.”

A kommunizmus lényege ez. Alkalmatlan idióták pozícióban.
Na, ezért kommunista az egész ellenzéki tábor, hiába állítják magukat zöldnek, haladónak, demokratának, vagy kereszténynek.

 

„Lejárt a hintapolitika ideje, elég a hazugságokból! A tét világos: ön és Putyin vagy a Nyugat és Európa? A történelem sötét oldala vagy a jó oldala. Minden más hablaty.”
Megjegyzem, a hintapolitikán kívül semmi más lehetősége nincs az országnak. Csak ügyesen kell.

„A történelem sötét oldala vagy a jó oldala.”
A bennem élő biológus most sír.
A történelemben csak túlélés van és pusztulás.

 

Ma volt egy kis időm, és egy kicsit hosszabban kellett beszélgetnem Gézával. Teljes félreértésben volt a háború – mint olyan – lényegét illetően.
Nem ért el a tudatáig, hogy a világban minden folyamatnak sok éves, évtizedes, olykor évszázados előzménye van.
Abban a hitben élt, hogy egy politikus vagy államfő egyik napról a másikra megőrül, és hirtelen „gonosz” lesz.
Na, jó, de Géza még csak kilenc éves...

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére