Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyar segítség Afrikában

Bohár Dániel

2021.11.30. 13:00

A gyarmatosító nyugat-európai országok a mai napig nem nőtték ki birodalmi felsőbbrendűségüket. Egyszerűen nem értik, hogyan tudnának valódi segítséget nyújtani Afrikában. Elutaztam Kenyába, hogy magam győződjek meg a magyar példa sikeréről.

 

Magyarországon természetes, hogy a gyermekünk iskolába jár. Ugyanakkor ez nem egyértelmű Afrikában, ahol már az kitörési lehetőséget jelent, hogy egyáltalán valaki tanulhat. Esély, hogy a gyermek ne ugyanabban a nyomorban élje le az életét, ahogy a szülei. Az iskolák támogatása kulcskérdés. Nem véletlen, hogy a Hungary Helps Program keretében Afrika-szerte számtalan iskolát támogat Magyarország.

Volt szerencsém ezek közül többet is személyesen meglátogatni Kenyában. Nairobiban több mint kétmillió ember él nyomornegyedekben, amelyek borzasztó állapotban vannak. A lakosok átlagosan napi egy dollárból fedezik az életüket. Ezekben a nyomornegyedekben is találni rendezett, a lehetőséghez mérten fejlett iskolákat, ahol a gyermekek egyenruhát, ételt és – ami a legfontosabb – tudást, jövőképet kapnak. Több ilyen iskolát is támogat a magyar kormány.

Megható volt, ahogy a gyerekek előadással, tánccal, énekkel készültek a látogatásunkra. De talán ennél is szívszorítóbb volt, amikor Azbej Tristan államtitkár átadott egy játszóteret Nairobiban, amely magyar támogatásból készült el. Egy játszótér nem olyan nagy dolog, legalábbis a mi életünkben. Ugyanakkor Kenyában a gyerekek jelentős része még életében nem látott játszóteret, ezért meg kellett nekik mutatni, hogyan kell csúszdázni vagy hintázni. Természetesen a kezdeti nehézségek után belejöttek, és le sem akartak szállni a játékokról. Apróságnak tűnik, de az ő életükben ez ekkora fejlődés, amilyet korábban elképzelni sem tudtak.

Aztán itt van a hit, a vallás, Isten. Kenya lakosságának 80 százaléka keresztény, akik gyakorolják is a vallást. Egy-egy misére ezrek gyűlnek össze. A Hungary Helps Program ebben is segíti Kenyát, de a többi afrikai országot is.

Az afrikai embereknek jövőt kell adni, amely nem Európában, hanem a szülőföldjükön van. Afrika hatalmas értékekkel rendelkezik, amelyeket a helyieknek sokkal jobban ki kellene használniuk. A magyar kormány álláspontja szerint nem a bajt kell a kontinensünkre hozni, hanem a segítséget kell elvinni hozzájuk. Ez az egyetlen járható út, hiszen a migrációval érkezők nem tesznek jót Európának, és nem tesznek jót a saját hazájuknak sem.

A nyugati mentalitás a mai napig a gyarmati szemléletből táplálkozik. Ha kell, akkor embereket importál, ha problémát vesz észre, akkor pedig különféle NGO-kon keresztül ad valamit. De ezek átmeneti megoldások, hiszen nem utat mutatnak, hanem csak tűzoltásra alkalmasak.

Beszélgettem gyerekekkel azokban az iskolákban, amelyeket mi, magyar emberek támogatunk, és elmondták, hogy mik szeretnének lenni. Tanárok, ápolók, orvosok, divattervezők, mérnökök. Mindegyikük hangsúlyozta, hogy ezt a munkát a hazájában szeretné végezni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Érdeklődés hiányában elmarad a mai momentumos tüntetés

Érdeklődés hiányában elmarad a mai momentumos tüntetés

Helyette inkább tartottak egy kis rögtönzött sajtótájékoztatót. Hiába, régen volt már 2017, már nem menő a fővárosi fiataloknak a lilákhoz csatlakozni.

Nem egy ukránt, hanem egy oroszt választottak meg a nemzetközi sakkszervezet élére

Arkagyij Dvorkovics orosz sakkmestert egy személyben hibáztatja az ukrán ellenfele „Oroszország háborús gépezetének felépítéséért”.

Zelenszkij felelősségre fogja vonni mindazokat, akik segítik a megszállókat

Kijev és szövetségesei nem fognak béketárgyalásokba bocsátkozni, ha Moszkva népszavazásokat tart Ukrajna elfoglalt térségeiben az Oroszországhoz való csatlakozásról – jelentette ki vasárnap az ukrán elnök.

Orbán Viktor: „Akik ilyet állítanak, egész egyszerűen idióták”

Orbán Viktor: „Akik ilyet állítanak, egész egyszerűen idióták”

Ha Szentpéteri Nagy Richárd politológus és Bánó András, a harminc évvel ezelőtti rossz emlékű „Egyenleg-ügy” főszereplője valamilyen módon Orbán Viktorról beszélget a nyilvánosság előtt, abban biztosak lehetünk, hogy a magyar miniszterelnök abból jól nem jön ki.

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Templom? Katonaság? Drag Queent mindenhova!

Azt gondolná az ember, hogy van egy határ, amit már nem lépnek át, de minden alkalommal bizonyítják, hogy nincs ilyen.

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntették a légitársaságot

Átverte a fogyasztókat a Ryanair, 300 millió forintra meg is büntették a légitársaságot

A kormány pedig előre közölte, hogy nem lehet áthárítani az extraprofit-adót az utasokra. A Ryanair a tettéért most drágán megfizet.

Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy tovább folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére