Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lovasszobor-ügy

Pozsonyi Ádám

2020.05.17. 20:45

Pozsonyi Ádám írása a 888.hu-n.

Utasítás a Brandenburg tartományba bevonuló csapatok magatartására vonatkozólag.

1. Minthogy ez alkalommal nemcsak a szemben álló csapatoktól, hanem a lakosságtól se várható más, mint ellenséges fogadtatás, ezért a hadicikkelyekben megszabott büntetés terhe mellett sem nappal, sem éjjel, senki nem hagyhatja el a csapatát és a helyes óvintézkedések ellen fellázadó gondatlanság az elöljárók által minden elnézés nélkül toroltassék meg. Ezért 2. a csapatok minden időben éberek és elővigyázatosak, az első parancsra vagy riadóra készek, kötelességük teljesítésében készségesek és elöljáróik iránt feltétlenül engedelmesek legyenek.

Ezen kemény mondatokat Hadik András gróf, Mária Terézia híres és nagy tehetségű tábornoka fogalmazta meg, amint épp sarcolni készült Berlin városát. Kemény, pattogó szavak, de sehol sincsenek annak a keménységéhez, amit az egészségügyi intézmény portása vet oda az embernek, szinte félvállról:

– Második emelet balra. Nem jó, a másik irányba menjen! Ott üljön le.

Miután a berlini városi tanács megtagadta a 300 000 tallér hadisarc azonnali fizetését, Hadik előhozatta az ágyúkat, és betörette a város kapuját. Nem is csoda, hogy szobra van. Nekem még nincs, bár odáig már én is eljutottam, hogy a portási fülkétől távolodva félhangosan megjegyezzem:

– Értem én, nem vagyok hülye!

Ha az ember combjának belső felén kinő egy szemölcs, az még – lássuk be – messze van a halhatatlanságtól. A dicsőségtől. A babérkoszorúkat nem ezért osztogatják. Meg a lovas szobrokat se. Ezzel jobb, ha mindjárt az elején szembenézünk. Caesar, Napóleon, de még Hadik András sem biztos, hogy efféléről álmodozott, amikor este vánkosára hajtotta megfáradt homlokát.

Nem, ez még nem az olajág, nem a megdicsőülés, bármekkora is lett légyen az a fránya kinövés.

Nos, én sem ehhez hasonló dicsfényről álmodoztam, amikor egy reggel arra ébredtem, némi álmos tűnődés kíséretében, hogy bizony az ott van.

Ott éktelenkedik. A combomon.

A tizennegyedik kerületi SZTK árnyas, fás, barátságos zöldövezetben fekszik, az épület maga is csodás, ezzel nincs is semmi baj, örül az ember, ha odautazván kitekinget a busznak ablakán, de az már árnyaltabbá teszi a képet, hogy a bőrgyógyászatot összevonták a nemi betegségeket kivizsgáló részleggel. Bőr- és nemibeteg-gondozó, ez a pontos és szakszerű titulus, és a kliensről, aki ott csücsül felhős mélabúval, első ránézésre nem megállapítható, hogy kelés nőtt ki a hónalján, vagy pedig trippere van. Hunyadi Mátyásnak lovas szobra van Kolozsvárott, és ezt minden bizonnyal nem csak haditetteivel, bölcs uralkodásával, hanem trükkös, ravasz fellépésével, okosságával is kiérdemelte, lévén álruhában járt-kelt a nép között, és igyekezett glóriáját egyszerű paraszti gúnyával elpalástolni.

Üldögélek én is névtelenül a sarokban, szerényen, halkan és csendesen, mint aki épp csak véletlen erre járt, és itt voltaképp semmi dolga nincs, pusztán ezek a fehérre mázolt padok oly hívogatóan világítottak a folyosó félhomályában, hogy kényszert érzett egy kis boldog üldögélésre, jóízű helyet foglalásra, míg sürgős teendői távol nem szólítják innen, ki tudja hová.

– Üdvözlöm Pozsonyi úr! – így egy hang közvetlen mellettem.

Odafordítom fejem. Idős polgártárs arca tekint rám, mosolya maga az elégedettség.

– Imádom az írásait. Maga egy zseni!

Nos, dicsfénynek dicsfény, ez kétségtelen, de azért – gyanítom – a lovas szobrokat nem az ilyesmiért adományozzák.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Balesetet szenvedett egy utasszállító repülőgép India déli részén

Balesetet szenvedett egy utasszállító repülőgép India déli részén

Legalább tizennégyen meghaltak, több mint százan – közülük tizenöten pedig súlyosan – megsérültek az Air India Express légitársaság Dubajból a délnyugat-indiai Kozsíkódéba (Kálikutba) érkező járatának szerencsétlenségében.

Törvényben szabályozná a Facebook általa kifogásolt gyakorlatát a Mi Hazánk

Törvényben szabályozná a Facebook általa kifogásolt gyakorlatát a Mi Hazánk

Eddig a Facebook cenzúrázta őket, most ők cenzúráznák a Facebookot.

Még csak öt napja indult a tanév Észak-Németországban, már zárják be az iskolákat

Még csak öt napja indult a tanév Észak-Németországban, már zárják be az iskolákat

Ha minden iskolát bezárnak, ahol fertőzöttet találnak, akkor nem sok helyen lesz tanítás.

Hőhullám közepén regisztráltak rekordszámú új megbetegedést Japánban

Hőhullám közepén regisztráltak rekordszámú új megbetegedést Japánban

Rekordszámú, 1597 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak pénteken a japán hatóságok, a fertőzöttek száma a fővároson, Tokión kívül is megugrott.

Összességében elhanyagolható hatása van a koronavírusnak a klímaváltozásban

Összességében elhanyagolható hatása van a koronavírusnak a klímaváltozásban

Áprilisban ugyan érezhető volt több klímagáz jelentős visszaesése – valamint a földet hűtő, szintén légszennyezésből származó aeroszoloké is -, de összességében 2020 is belesimul az eddigi évekbe – állítják kutatók a Leedsi Egyetemről.

Tovább eszkalálódik a feszültség Peking és Washington között Hongkong kapcsán

Tovább eszkalálódik a feszültség Peking és Washington között Hongkong kapcsán

Washington szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és 11 másik tisztségviselőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére