Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kutatók elmagyarázzák, miért jósolják Trump újraválasztását

Jog és Szabadság

2020.07.30. 12:30

Helmut Norpoth kifejlesztett egy modellt, amely megdöbbentő pontossággal jósolja meg az amerikai elnökválasztás eredményeit. Ő úgy véli, hogy Trumpot újraválasztják.

Bár jelenleg még a Fox News által előre jelzett értékek is azt mutatják, hogy Donald Trump jelenleg nyolc százalékponttal lemarad demokrata kihívójától, Joe Bidentől, a 76 éves Helmut Norpoth – aki a németországi Essenben született, Berlinben tanult és évtizedek óta kutatja a választási kampányokat és a választók viselkedését – azt állítja: Trump megnyeri a választásokat, 91 százalékos bizonyossággal az elnököt újraválasztják az Egyesült Államokban.

Norpoth azt mondja, kifejlesztett egy modellt, amely meglepő módon előre jelezheti az amerikai elnökválasztás eredményét – akár visszamenőlegesen is. 27 alkalommal csak kettőben tévedett az eredmények tekintetében 1912 óta – mondja. Négy évvel ezelőtt ő volt azon kevesek egyike, aki előre bejelentette Trump győzelmét.

Hogyan működik a modell?

Norpoth figyelmeztet, hogy a felmérés értékei alapján ne vonjunk le hamis következtetéseket. „Valójában a felmérésekhez hasonló figyelmeztetésre lenne szükség a cigarettacsomagolásnál” – mondja Norpoth egy interjúban.

Elsősorban két kritériumra hivatkozik, amelyek – véleménye szerint – a legfontosabbak. Az ingahatás és az elsőként szavazó államok eredményei, az első körzetszámok Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina államokban.

Trump saját propagandája áldozatává válik

Az ingahatás leírja azt a tendenciát, hogy az elnök két ciklusra kerül megválasztásra, ha elődje a másik párthoz tartozott. 2001-ben nyolc évre Bill Clinton követte a konzervatív George W. Busht. Nyolcéves szolgálat után Barack Obama a demokraták színeiben, ugyanolyan hosszú ideig vette át az irányítást. Donald Trump ezt a tendenciát örökölte, aki ezen logika alapján most másodjára is elnök lehet.

A tavasztól kezdődő választások is erről tesznek tanúbizonyságot. Norpoth szerint „nagyon rossz ómen” a közelgő elnökválasztás tekintetében, ha a jelöltnek problémái vannak a saját pártjával. Mind az idősebb George Bushnak, mind Jimmy Carternek komolyan kellett volna küzdenie a párt belső kihívóival a 80-as és 90-es években. Bush akkoriban csak a szavazatok 50%-át szerezte meg. Busht és Cartert egy hónappal később leváltották.

Ez szól Biden ellen

A kutató hangsúlyozza, hogy Trumpnak nincs ilyen problémája. Az elnök valójában széles körű támogatást élvez a Republikánus Pártban – még akkor is, ha a kritika a közelmúltban hangosabb lett. De amire Norpoth igazán figyelmeztet az az, hogy a felmérések olyanok, mint egy érmedobás.

Négy évbe telik, amíg a figyelmeztetést komolyan veszik – éppen a választások előtt úgy tűnt, hogy Trumpot Hillary Clinton legyőzi. Ezenkívül Norpoth szerint a választások előtt hónapokkal végzett közvélemény-kutatások statisztikailag nem szükségszerűen jelzik a későbbi eredményt: „Az elnökválasztások tele vannak jelöltekkel, akiknek a tavaszi közvélemény-kutatások szerinti vezetése ősszel akár teljesen megváltozhat. „A lista hosszú és elég félelmetes az időben korán vezetők számára.” 1948 óta 18 jelölt közül kilenc elvesztette volna a választásokat korai vezetése ellenére. A jelentőség itt is: mint egy érmedobásé.

Azt gondolhatnánk, hogy a pontossága – amellyel tanulmányai előre jelzik az eredményeket –, önmagáért beszél. De nem minden oldal vonná le a megfelelő következtetéseket a számokból – mondja Norpoth. Mindenekelőtt olyan megkereséseket kap, amelyek azt „szeretnék hallani”, hogy Trump lesz a következő elnökválasztás győztese. Az elnök egyébként nemrégiben a Fox News exkluzív interjújában elkerülte a kérdést, hogy elfogadja-e a lehetséges vereséget a novemberi választásokon. 2016-ban azt mondta, hogy nem ismeri el a választási eredményt, ha azt elveszíti.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: az országnak működnie kell, másképp védekezünk, mint tavasszal

Orbán Viktor: az országnak működnie kell, másképp védekezünk, mint tavasszal

A vírus második hullámában vagyunk, most felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben.

Magyar áttörés a koronavírus kutatásában

Magyar áttörés a koronavírus kutatásában

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a világon az elsők között sikerült megvizsgálni az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által támogatott kutatás eredményei szerint az öngyógyító vírus az egyik legrugalmasabb biológiai organizmus lehet.

A baloldal már azt sem tudja mit hazudjon, ha a vírusról van szó

A baloldal már azt sem tudja mit hazudjon, ha a vírusról van szó

Ezek semmiből sem tanulnak. De, tényleg! A baloldal minden nap bebizonyítja, hogy nem lehet rá számítani továbbra sem segít a járványellenes védekezésben, ahogy az első hullám idején, most is csak a gáncsoskodással van elfoglalva.

Operatív törzs: a szabályok betartásával elkerülhetőek a szigorúbb korlátozások

A napi életet korlátozó szigorítások elkerülése érdekében a bevezetett szabályokat komolyan kell venni. Magyarország és az egészségügy a járványügyi készültség állapotában van – derült ki az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. 

Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház sátorrendszerét

Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház sátorrendszerét

Újból üzembe helyezik a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) sátorrendszerét, amelyben a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését végzik.

Ősztől a 7. osztályos fiúknak is ingyenes lesz a HPV-elleni oltás

Ősztől már nem csak a lányok, hanem a fiúk is igényelhetik.

Közleménnyel válaszoltak a lázadozó volt SZFE vezetésnek

Közleménnyel válaszoltak a lázadozó volt SZFE vezetésnek

Felszólította a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma az indulatokat felszító tanárokat, hogy biztosítsák a tanulni kívánó diákságnak az oktatást.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére