Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kuruc-labanc újratöltve

Pozsonyi Ádám

2021.05.16. 13:30

 

Vannak örök dolgok. Olyanok, amik változatlanok, és megváltoztathatatlanok. Olyanok, amik nem változnak, és maradnak, amíg világ a világ.
Az anyai szeretet, a kutyahűség és az emberek közti egyenlőtlenség mindenképp ilyen, de a magyar sors és a magyar lelkiség is ezek közé tartozik.

A megosztottságunk legalább a kettős királyválasztástól datálható. És a lejtőre kerülésünk is. (Amikor a Habsburgok megjelentek a magyar történelemben, még egy európai nagyhatalom voltunk. Amikor tartósan uralomra kerültek, egy középhatalom, s amikor eltakarodtak végre, a nemzet tápászkodott Trianonból.) De, ha nagyon kapargatjuk, lehet, hogy már Szent Istvántól.

Valahogy mindig polgárháború küszöbén állunk, permanens polgárháborús állapotok uralkodnak, ha a gyakorlatban nem is, de a fejekben mindenképp.
A kuruc-labanc után a népi-urbánus a következő, ami a XIX. század végén, XX. század elején talán még létező problémákat érintett, de a jelenben ellenben vicc.
Pedig viszik tovább, erőltetik némelyek, holott ez annyira életszerű, meg annyira hiteles, mintha valaki hippi jelmezben szállna fel a 4-6-osra, és indulna a Woodstocki fesztiválra.

Felhívnám mindenki figyelmét, hogy „népi” ma nem létezik. Nem is létezhet. És nem elsősorban azért, mert a moziban meghülyítik az embereket kommersz filmekkel, hanem mert a fakanalat, a kelengyeládát, meg a sámlit lehet otthon faragni, a számítógépet, a mikrohullámú sütőt, a légkondit, Iron Maiden CD-t, és mobiltelefont nem. A tudomány fejlődése megváltoztatott mindent, aminek kétségkívül vannak rossz oldalai is, de nem tudom ki akar visszatérni ahhoz, hogy harmincöt éves korodra alig van fogad, három gyerekből egy nem éri meg a kétéves kort, és minden harmadik nő meghal a szülőszobában.
Vicces, hogy a nagyipari kenyeret sokan lenézik, meg a bolti tejfölt – az embereknek halvány fogalmuk sincs az élelmiszeripar működéséről, csak visszamondogatják a neten keringő ostobaságokat, meg sütkéreznek az elnyomottság meg a háttérhatalmi üldözöttség romantikájában -, de háztáji laptopot, kézműves tévét, mosogatógépet, telefont, vagy alufelnit nem vennének.

A város lenézése is sikk lett, holott az egyetemes kultúra túlnyomó része a városhoz köthető. Festészet, tudományos kutatás, építészet nem létezik város nélkül. A városból zömmel az „menekül”, aki megteheti, kényelmes élete van, és a fizikai munkát is csak az ajánlgatja szakrális útnak, aki nem abból él napi szinten. A vadászat is elegáns út a létharchoz meg a gyökerekhez, ha hobbiból csinálod, de ha télen kint kéne remegni a hidegben, hogy van-e meglőhető élet, akkor inkább a városi hentesbolt.

Oltáspárti-oltásellenes. Ma ez a kuruc-labanc és a népi-urbánus agybaj frissített verziója. És ehhez is kötnek egyfajta lázadó, szabadságharcos érzést, holott ez nem szabadságharc, hanem szimpla pattogás.
Oltott-oltatlan. Így is mondják. És ahogy szomorúan látom, gyakran a közösségre, nemzetre, hagyományra hivatkozók mutatnak legkevesebb közösségi érzést. Mára a „nekem ne mondják meg!” hozzáállása mindent elárasztott.

Birka. Még ezt mondják gyakran az oltásellenesek az oltakozókra – értsd, akik tekintettel vannak embertársaikra és a közösségre -, és az is rendszerint előjön, hogy ők már csak azért sem állnak be a sorba, mert ők nem legitimálják a rendszert.
(Ez a „rendszer” ez olyan, mint a mumus. Jól lehet rá haragudni. De senki nem tudna rámutatni, hogy voltaképp az mi, ki, és ha nem ő, akkor mi, és hogy legyen helyette.)

Nemrég láttam valami öntudatos fickó posztját arról, hogy ő bezzeg nem megy el szavazni, mert ő ezzel a cselekedetével „nem legitimálja a rendszert„. Azon töprengtem, hogy ha kiírnának népszavazást arról, hogy aki nem megy el szavazni, annak el kell venni a szavazati jogát, arra a szavazásra az ilyen vajon elmenne-e?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Eb 2020: Finnország nagyra nőtt Dániában

Finnország története első Európa-bajnoki győzelmét aratta. A szinte teljesen esélytelen csapat 1-0-ra legyőzte a hazai pályán, Koppenhágában fellépő Dániát. A történethez az is hozzátartozik, hogy a hazaiak egyik legjobbja, az olasz bajnok Interben szereplő Christian Eriksen a 43. percben váratlanul összeesett, újra kellett éleszteni.

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Orbán Viktor: A baloldal szétveri a hagyományos közösségeinket

Vannak, akik „gyakorlatilag Belzebubként” tekintenek rá, de Orbán szereti magát úgy meghatározni, mint keresztény, nemzeti, konzervatív és aláhúzni azt, hogy Magyarország első uralkodója, Szent István „vizionárius volt, egy olyan kormányzó, aki a politikát a lelkiséggel kötötte össze” – írja Jamie Nogueira Pinto Portugál újságíró, aki interjút készített Orbán Viktor miniszterelnökkel Portóban.

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

Tiszteletbeli Pulitzer-díjat kapott, amiért a Floyd elleni rendőri intézkedést videón rögzítette

A Pulitzer-díjakat odaítélő testület pénteken kitüntetésben részesítette Darnella Frazier-t, aki 2020-ban mobiltelefonnal készített videót a Georg Floyd elleni rendőri intézkedésről. A testület indoklásában az áll: a „megrázó” videó nagy jelentőségű, mert „világszerte tiltakozásra sarkallt a rendőri brutalitás ellen” – olvasható a V4NA szombati cikkében.

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Megkeresztelték a miniszterelnök legkisebb unokáját.

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

A dán Christian Eriksen összeesett a pályán, újraélesztik. Az első félidő végén félbeszakadt a Dánia-Finnország mérkőzés a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, Koppenhágában, a B csoportban.

Bogdán Ádám és Szalai Attila is bízik a sikeres rajtban

A kapus Bogdán Ádám, illetve a védő Szalai Attila is úgy fogalmazott, már a portugálok elleni nyitómeccsen meg akarják mutatni, mire lesznek képesek a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére