Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Külföldi momentumok

Bohár Dániel

2020.01.11. 16:00

Alakul egy egyesület(!), amit fogad Emmanuel Macron felesége Párizsban, lesz egy párt, amely rekord gyorsan európai parlamenti képviselőket, illetve alelnököt ad egy meghatározó európai pártcsaládnak. Mindezt kicsit több mint két év alatt. Politikai csúcsteljesítmény? Vagy egészen másról van szó?

2017 elején robbant be a közéletbe a Momentum olimpia-ellenes NOlimpia kampányával. A céljuk már akkor egyértelmű volt: megfúrni a 2024-es budapesti olimpiát. Sikerrel jártak, a rendezést végül Párizs kapta. Nem sokkal ezt követően Emmanuel Macron felesége Párizsban fogadta az akkor még egyesületi státuszban működő Momentumot. Már ezen tények ismeretében is könnyedén kijelenthetnénk, hogy Fekete-Győr Andrásék akciója senki másnak nem kedvezett csak Franciaországnak.

A Momentum aztán szépen cseperedett, egyesületből párt lett. Politikai árvaként írták le magukat ekkoriban, akik centrista elveket vallanak. Távol akartak állni a jobb, illetve a baloldaltól is. Ez nem sokáig sikerült, hiszen az első alkalommal összefogtak Gyurcsány Ferenccel és a többi múltbéli párttal, akiket a kezdeti időszakban még démonizáltak. Politikai szüzességüket gyorsan elvesztették, ahogy az is kiderült Magyarországra vonatkozó céljaik sem egyértelműek.

Értem én, hogy érdek, de kinek az érdeke?

A Momentum vezetői, elnökségi tagjai között nem találni olyat, aki ne szerzett volna tapasztalatokat külföldön. Említhetnénk akár Fekete-Győr Andrást, aki élt Franciaországban és Németországban is. Cseh Katalint, aki a kanadai Montrealban született vagy éppen Hajnal Miklóst, aki egy német Soros szervezetnél volt gyakornok. Ez már önmagában érdekes, de a legkülönösebb figura azért mégiscsak Berg Dániel a momentumosok közül. Berget a 2017-es párthoz való csatlakozása idején még a tagok is fenntartásokkal kezelték.

Berg Dániel életrajza nem nyilvános. Annyit lehet tudni, hogy New Yorkban született amerikai-magyar kettős állampolgár. Arról nyilvános információk nincsenek, hogy mennyit élt Magyarországon és mennyit az Egyesült Államokban. Az biztos, hogy Németországban dolgozott, illetve az is tuti, hogy 2017-ben hazatért, hiszen a CEU-n tanult és lelkesen tüntetett is Soros György egyeteméért. Berg színpadi performanszai egyenes utat jelentettek a Momentum elnökségébe. Nem kellett sokat várnia, hogy európai porondon találja magát. A CEU tüntetések egykori szónoka 2019-ben már az Európai Parlament egyik legnagyobb liberális pártcsaládjának az ALDE-nak lett az alelnöke.

Akkor ezt most, hogy? Tehetnénk fel a nagyon is helytálló és szakmai újságírói kérdést.

Berg Dániel 2018-ban még kaposvári lokálpatrióta volt, ugyanis Somogy megyében indította a Momentum országgyűlési képviselő-jelöltként. A lokálpatriotizmusa 2019-re megváltozott, hiszen ekkor már a budaiakat akarta képviselni. Október 13-át követően a II. kerület alpolgármestere lett. Tehát ő sem maradt ki az ellenzéki pártok pozícióosztogatásából. Berg, mivel a Momentum elnökségi tagja és az ALDE alelnöke, emiatt sokat utazik, főleg Brüsszelbe. Budai munkahelyén ritkán lehet megtalálni, ennek ellenére alpolgármesteri munkájáért havi 450 ezer forintot kap.

A Momentum elnökségi tagjai tehát rendkívül kiterjedt nemzetközi hálózattal rendelkeznek. A külföldi kapcsolatok még a Facebook oldalaikat átnézve is felsejlenek. A Momentum abból a szempontból is egyedülálló a magyar politikai térben, hogy rekordszámú a közösségi média oldalaikat külföldről kezelők száma – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

Ez ugyancsak komoly kérdéseket vet fel, főleg a finanszírozást tekintve. A Momentum tavaly március óta majdnem 30 millió forintot költött el Facebook hirdetésre csak a főoldalán.

Azt fontos megjegyezni, hogy alapvetően nem azzal van a baj, hogy valaki külföldön születik, tanul, dolgozik, szerez tapasztalatot, hiszen ezek nagyszerű dolgok. Egy világot látott ember rendkívül hasznos része lehet társadalomnak, sőt! A probléma akkor jelentkezik, ha a megszerzett tudást nem jó célra használja fel valaki. A hazáért vagy éppen ellenkezőleg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A nemzetközi befektetőknek is bejön a magyar zöld program

Elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem iránt.

Trump nyomdokaiba lépne az AfD

Trump nyomdokaiba lépne az AfD

Míg az AfD az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását követeli, a német Szociáldemokrata Párt teljesen másképp közelíti meg a kérdést.

Tízéves a Balatoni Nyár, megszólaltattuk az egyik új műsorvezetőt (+KÉPEK)

Tízéves a Balatoni Nyár, megszólaltattuk az egyik új műsorvezetőt (+KÉPEK)

Somossy Barbarát nagyon sok szál köti a Balatonhoz, ezért óriási megtiszteltetés a számára, hogy a Duna Televízió Révfülöpről jelentkező magazinműsorának egyik arca lehet.

7:59 – Ezek voltak a nap legfontosabb hírei

7:59 – Ezek voltak a nap legfontosabb hírei

Újabb meghatározó politikus hagyta ott a Jobbikot, a Momentum össze-vissza beszélt a járványhelyzet kellős közepén, Matteo Salvini Magyarországot méltatta.

Itt az ideje, hogy a Facebook tisztázzon ezt-azt

Itt az ideje, hogy a Facebook tisztázzon ezt-azt

Teljesülnek a politikai semlegesség követelményei? Van egy tippünk!

Antifa szervezők lefizetnek helyi fekete fiatalokat, hogy vandálkodjanak | VIDEÓ

Antifa szervezők lefizetnek helyi fekete fiatalokat, hogy vandálkodjanak | VIDEÓ

Ha a feketék nem akarják megvívni a „saját csatájukat”, akkor majd fizetnek nekik, hogy tegyék.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére