Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kölcsey, a meleg költő

Szentesi Zöldi László

2020.01.21. 16:00

A magyar kultúra napjára készülődvén szeretnék valamit én is mondani Kölcsey-ügyben.

Merthogy dúl a vita a honi sajtóban Kölcsey vélelmezett homoszexualitásáról. Újra szárnyal a pár éve felröppent intimpistáskodás, hogy akkor Kölcsey kivel és miért, valamint hogy milyen pózban vagy póz nélkül, vöröslő fejjel avagy falfehéren.

Kegyeletsértő, kiáltják a jobboldalon, izgalmas és érdekfeszítő, mondják baloldalon, és néhányan azt is mondjuk a magyar kultúra napjára készülődvén, hogy ez az egész hajcihő szomorú látlelet Magyarország műveltségi, szellemi állapotáról.

Az ügyért természetesen Nyáry Krisztiánt terheli a felelősség, aki kétszáz évvel ezelőtti hálószobákba réved vissza, összeolvasott információmorzsáit pedig lebutítja a 21. századi ember bulvárszintjére. Sorozatos szerelmes könyveivel cseppet sem meglepő módon szép sikert ér el azok körében, akik Kölcsey-verset utoljára gimnáziumban olvastak, viszont nagyon kíváncsiak arra, hogy költőnk orális örömökben részesítette-e Szemere Pált. Szilvási és Moldova legalább tudott írni és a saját történeteivel szórakoztatott: a szocialista lektűr kimúlásával maradt nekünk Nyáry meg a roppant irodalmi című Így szerettek ők és a többi ágyra járás. Szerzőnk eleve nem is próbál írni vagy saját kútfőből meríteni: felcsippenti régi könyvekből, ami a plebejus olvasót érdekli, aztán durr bele, dőljenek a bálványok, rendüljön meg a Parnasszus, itten ma szerelmes történeteket latolgatunk, lesz benne fajtalankodás is, ígérem.

Nyáry hívei azt mondják, nem baj, hogy ilyesmit olvasnak az emberek, jó bevezetője ez a komoly irodalomnak. Rossz hírem van: negyven éve is úgy volt az, hogy aki Berkesit falta, a legritkább esetben folytatta Mihail Bulgakovval. Aki tehát ma Nyáryt olvas tonnaszámra, nagyobb eséllyel élvez halomra A szürke ötven árnyalatán, mint a provanszál trubadúrköltészeten. Nem a magaskultúra mellett török én lándzsát, csak bátorkodom megjegyezni, hogy a bulvárszar az irodalomban is bulvárszar.

De nem is ez itt a fő gond.

Hanem az, hogy Nyáry és barátai elérték: ebben a sajnálatosan elbutult és műveletlen országban ma már az jut eszébe Kölcseyről egy egész nemzedéknek, hogy homokos volt-e vagy sem. Nem pedig a Himnusz.

Igazságtalan volnék? Egy cseppet sem: beszélgetek fiatal emberekkel irodalomról, költészetről. És meggyőződésem, amit a régi öregek még jól belénk vertek, hogy pusztán olvasni nem elég, jó könyveket kell olvasni.

Ez a tudás kezd végleg kikopni a mindennapjainkból.

A magyar irodalmat magánügyekkel tematizáló bulvár rossz olvasmány. Mutatom, mi nem rossz. Például ez: https://mek.oszk.hu/06300/06367/html/01.htm#224, igen. Az a tizennyolc éven felüli felnőtt, aki képtelen elolvasni és értelmezni az ilyesmit, azonnal adja vissza az érettségijét. Merthogy méltatlan rá. Ellenben ha az a lényeg, hogy Kölcsey homokozott-e, akkor pardon, nem szóltam.

Akkor egész Magyarország legyen egy hatalmas Nyáry Krisztián-poszter. És rontsátok tovább a nyelvet, rontsátok a hazátok kulturális színvonalát, keressetek olcsó izgalmakat szellemi muníció helyett!

Ez a méltó hozzátok, nem Kölcsey Ferenc.

Köszönöm a figyelmet.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Még nem tudni, milyen hatással lesz a koronavírus a foci Eb-re

Mivel Európában Olaszországot érinti legjobban a járvány, így komoly hatása is lehet a koronavírusnak a nyári Európa-bajnokságra.

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

Micsoda nap volt: Tovább terjedt a koronavírus, leállították a börtönbizniszt, Szávay kilépett a Jobbikból

A mai nap is mozgalmas volt: tovább terjedt a koronavírus Európában, sőt egy magyar kamionsofőr karanténba került Budapesten. A Országgyűlés pedig leállította a börtönbizniszt, ami vélhetően Magyar Györgyöt kellemetlenül érinti. Továbbá újabb politikus lépett ki a Jobbikból.

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Újabb politikus hagyta ott a Jobbikot

Kilépett a Jobbikból Szávay István, a párt volt országgyűlési képviselője.

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

Keményen kiosztották Karácsony Gergely új barátját

London muszlim polgármestere inkább a környezetvédelemre költ a rendőrség helyett.

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Mégis mi lófüttyöt csinál a magyar az ellenzék munkaidőben?!

Megint nem szavaztak az ellenzékiek egy olyan törvényjavaslat ügyében, amely megakadályozta, hogy az adófizetők milliárdjai elítélt bűnözők zsebeibe vándoroljanak. Ugyanígy nem vagy nemmel szavaztak, amikor migránstömegeket kellett távol tartani a határainktól. De mégis mit csinálnak több százezres fizetésért? Vonulgatnak? Tüntetgetnek? Tévézni mennek? Nem erős ez egy kicsit?! Hé, károgók, nem kéne megdolgozni a pénzetekért?!

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére