Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kirúgott pittsburghi műsorvezető: ha fekete lenne, más a helyzet?

Jog és Szabadság

2020.06.12. 07:24

Egy korábbi elbocsátás különös aktualitása az amerikai médiavilágból.

Wendy Bell jelenleg egy pittsburghi rádiónál dolgozik riporterként, és keményen támadja azt a baloldali narratívát, amely a rendőrséget kollektív módon rasszistának bélyegzi a George Floyd-gyilkosság kapcsán.

Az amerikai újságírónő 1998 óta dolgozott a szintén pittsburghi WTAE TV televíziós hírcsatornánál, és munkája során több mint húsz regionális Emmy-díjat nyert el. Megbecsült újságíróként, munkaadói gyakorta dicsérték őt szakszerűsége, ítélőképessége és munkamorálja miatt. Azonban idén tavasszal egy Facebookon közzétett és utóbb törölt, rasszistának talált bejegyzése miatt kirúgták őt állásából. Az eset után, júniusban bírósági keresetet nyújtott be, és ügyvédje azt állítja, hogy a tévécsatorna megsértette a polgárjogi törvényt Bell kirúgásával.

Bell 2016 márciusában posztolt egyet a Facebookon, amely bejegyzés – állítása szerint – egy őszinte, cselekvésre való felhívás akart lenni a járványos fekete-fekete bűnözés kapcsán az Egyesült Államokban. A konkrét ok egy két héttel korábbi tömeges lövöldözés volt hat halottal (köztük egy terhes nővel) és négy sérülttel, egy háztáji sütős összejövetelen Wilkinsburgben, egy többségében feketék lakta mezővárosban. A kerületi ügyész egész 18 éves hivatali idejére visszatekintve „a legbrutálisabb”, szörnyű bűncselekménynek nevezte az esetet. A rendőrség azonban egy ideig nem engedte közölni az elkövetők nevét, illetve pontos személyleírását. Amikor Bell posztolt a közösségi oldalon, nem voltak letartóztatások sem.

A bejegyzésben az szerepelt, hogy Bell szerint nem kell profi bűnügyi személyleírónak lenni ahhoz, hogy megrajzoljuk az elkövetők mentális képét („to draw a mental sketch of killers”). „Ők fekete férfiak, valószínűleg tizenévesek vagy húszas éveik elején járnak. Több testvérük van több apától és az anyjuk több munkát is végez. Ezek a fiúk korábban a rendszerben voltak, itt nőttek fel. Ismerték a rendőrséget. Elfogták őket.” Bell posztját azzal folytatta, hogy „reményre talált” egy afroamerikai éttermi dolgozónak köszönhetően, akivel akkor akadtak össze, amikor férjével és gyerekeivel abban az étteremben ebédeltek. Bell a menedzseren keresztül dicsérte meg a fiút, aki átadta annak a dicséretet. Itt megjegyzi, hogy egy ideig nem felejti a mosolyt, ami átsugárzott a fiú arcán – és a nézést a szemében, amint összeakadt a tekintetük. „Kíváncsi vagyok, mennyi idő telt el azóta, hogy valaki azt mondta neki: ő különleges…” (Bell itt a special szót használja, ami sokrétű jelentéssel bír: kitűnő, különleges, speciális, sajátos, sajátságos, egyedi stb.)

Szavait sokan rasszizmusként értékelték, és Bell két nappal később törölte a posztot, ezen túlmenően bocsánatot kért. Majd hét nappal ezt követően, a csatorna menedzsmentje a Pittsburghi Fekete Médiaszövetséggel (Pittsburgh Black Media Federation) tárgyalt, és őt ugyanazon a napon kirúgták munkahelyéről. Minderre ügyvédje – az ötgyermekes anya nevében – szövetségi bírósági keresetet nyújtott be az állítva, hogy ha ügyfele történetesen fekete lenne, facebookos posztja nem minősült volna bűnnek a munkáltató szemében. A csatorna az ügyvéd állítása szerint megsértette a polgárjogi törvényt, és az elbocsátott újságíró kompenzálását követelik a fizetési hátralékot és az ügyvédi díjat illetően. Emellett a védő arról is nyilatkozott, hogy tervei szerint nemi diszkriminációs panaszt is csatol a bírósági keresethez.

Bell kálváriáját az is nehezíti nyári információk alapján, hogy a tévécsatorna közölte vele: tartania kell magát álláskeresés szempontjából a szerződésében szereplő versenytilalmi kikötéshez, amely tovább súlyosbította a helyzetét.

Természetesen nem ez az első ilyen eset az Egyesült Államokban. Néhány éve kirúgták Megyn Kelly ismert műsorvezetőt is, akik korábban a konzervatív Fox News televízióban dolgozott, és az NBC reggeli műsorának házigazdájaként a hírek szerint megvédte a „blackface” kifejezést, ami a nem feketék arcának sötétre mázolását jelenti az USA-ban, és bizonyos körökben rasszistának számít. Ezzel szemben az elnök fia, Donald Trump jr. élő adásban leplezte le a The View című liberális műsor egyik vezetőjét Joy Behart, aki ráadásul nem afroamerikaiként blackface-t, azaz fekete arcot rajzolt magának korábban, viszont ennek semmilyen következménye nem lett.

Arról nem is beszélve, hogy egy elnézéskéréssel és mély sajnálatának kifejezésével megúszta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, mert egy tavaly nyilvánosságra hozott, 2001-es jelmezbálon készült fényképen feketére festett arccal „viccelődik” egy főiskolai rendezvényen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére