Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kinder problem, Frau problem

Szentesi Zöldi László

2021.07.22. 14:45

 

Néha úgy érzem, minket nem néhány száz kilométer, hanem fényévek választanak el a kontinens nyugati felétől. És nem, nem úgy, ahogyan balról hiszik, nem arról van szó, hogy a demokrácia fényorgiája pislákoló lámpavilággá szelídül, mire betör hozzánk, meg egyébként is keleten kél a nap. Arra gondolok, hogy ők gondolnak valamit, mi meg pont az ellenkezőjét. Nem őrlünk egy malomban, mások a tapasztalataink, más a szókészletünk, másképp jár az agyunk.

Pár éve, amikor Bulgária törökök lakta részén utazgattam, Kardzsali városában a panzióssal sztorizgattunk. Az illető török volt, ravasz és tapasztalt ember, aki nyitott szemmel járt Nyugat-Európában, és sebészi pontossággal tapogatta ki a rendszer gyengeségeit. Egyszer családostól Németországban járt, húzta az utánfutót maga után, mert az is volt neki, ahogyan mindene megvolt otthon, gazdag ember lévén a panziózásból. Lényeg a lényeg, a német rendőrnő megállította, hogy valami nem stimmel az utánfutójával, és meg akarta bírságolni néhány száz euróra. Mire a mi törökünk előadta, hogy ő szegény ember, nincs pénze a bírságra, és egyébként is, Kinder problem, Frau problem, mondta elcsukló hangon. Mire a német rendőrnő szemmel láthatóan megrendült, benyúlt a zsebébe, és odaadta neki a bírság összegét, hogy majd fizesse be, jó ember, fogadja el tőlem szeretettel.

Na, ez a különbség. Ők hülyék, mi pedig nem vagyunk azok. Illetve mi is tudunk hülyék lenni, egy sereg részletkérdésben gyengébb lábon állunk a nyugatiaknál, csak éppen a legfontosabb sorskérdésekben látunk világosan. Európa parasztnemzeteinek még megvan a józan paraszti eszük. Nem szégyen az élet ismerete, a dörzsöltség, a gógyi,nem szégyen a sokoldalúság, a kétkezi tudás, amiről Veres Péter azt jegyezte fel hajdani olvasónaplójában, hogy az a nemzet, amelyik nem veszi ki a részét a fizikai munkából, a mozgásból, a tevékeny életből, lemondott a jövőjéről. Annak kampec, hogy érthetőbb legyek.

Meddig tart még a kioktatás, a magas lóról hangzó szónoklat? Az „uniós értékek”, a „fékek és ellensúlyok”, a „demokratikus elkötelezettség” és a többi eget verő baromság ünnepe? Nyilvánvalóan nem sokáig. Az elemző legnagyobb fogyatékossága, ha mindig csak a jelenből indul ki, ha öröknek hiszi az intézményeket, ha nem veszi figyelembe, hogy mindig minden mozgásban van, és valamit a jövőről is muszáj mondanunk, ha a helyünket keressük a jelenben.

Ez a képesség teljesen kiveszett Nyugat-Európából. Az általam ismert angolok, franciák, németek, osztrákok, hollandok legnagyobb része kiiratkozott a gondolkodó emberek közül. Aki nem, szólni sem mer, megfélemlített. Aki lát mindent, és beszélni is mer, azt pedig démonizálják. A maradéknak marad a magánélet néhány apró öröme, majd jön a megváltó halál, és egy egész nemzedék hanyatlik úgy a sírba, hogy semmit sem tett hozzá az örökséghez.

A mi nemzedékünk előtt álló legnagyobb kihívás, hogy két diktatúra között valamiféle biztos talajra lépjünk. A húszéves korunkban felszámolt kommunista kísérlet utáni húsz békés évben ez nem sikerült. Sok időt veszítettünk. De most, 2021-ben muszáj valamit mondanunk a magyar társadalomnak, muszáj valamit mondani önmagunknak, mert nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy nem gondolkodunk. Hogy nem kutatjuk a jövőt, amelyben felsejlik az új diktatúra, életünkben már a második. Ennek a jellege megegyezik a kommunista kísérlet bizonyos elemeivel, de veszélyesebb, mert időközben olyan technikai, hírközlési forradalom zajlott a világban, hogy a világ urai centralizált helyzetből támadnak. Lényegében mindent átlátnak, ellenőriznek, amit akarnak, elérik, akit keresnek, megtalálják. Ha élne, Sztálin elégedetten csettintene, és a modern kori szólás- és gondolati tiltások rendszeréhez hozzáférést kérne, nem vesződne az egyenkénti megsemmisítéssel.

Kinder problem, Frau problem...

Tudják, mit? Igaza volt a töröknek. Remélem, vett valamit a nejének és a gyereknek a hülye rendőrnő zsebpénzéből.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Fővárosi pénzből támogatják az LMBTQ-propagandát

Fővárosi pénzből támogatják az LMBTQ-propagandát

Nem hagyta homoszexuális érzékenyítő propaganda nélkül a fővárosiakat Karácsony Gergely. 

A rendőrellenes tüntetések miatt rosszabb lett a közbiztonság Washingtonban

A rendőrellenes tüntetések miatt rosszabb lett a közbiztonság Washingtonban

Washingtonban megnőtt a fegyveres támadások száma, miután tavaly engedtek a baloldali rendőrellenes tüntetéseknek.

Franciaországban ismét szigorítanak 

Franciaországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatti korlátozó intézkedéseket előíró törvény augusztus 9-én lép életbe, a tengerentúli megyékben viszont ismét kihirdetik az egészségügyi rendkívüli állapotot – közölte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően.

Egy iráni dzsúdós kiállt Izrael mellett

Izraelnek is megköszönte az olimpiai ezüstérmet egy disszidált iráni dzsúdós. 

Tokió 2020: Milák Kristóf úszásától még Michael Phelps is elájult

Tokió 2020: Milák Kristóf úszásától még Michael Phelps is elájult

Most aztán olimpiai üzemmódba kapcsoltak a magyarok Tokióban. Még ki sem dörzsöltük az álmot a szemünkből, amikor szerdán úgy hajnali négy óra magasságában a 200 méteres pillangóúszás döntője után olimpiai bajnokként ünnepelhettük Milák Kristófot. A cselgáncsozó Tóth Krisztián és a férfi kard csapat bronzérmet szerzett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére