Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Készül a munkaerőpiaci „migránsprémium” Németországban

Jog és Szabadság

2021.01.27. 11:21

Berlin 35 százalékos migránskvótát vezethet be a közszférában.

 

Az AfD nevű bevándorlásellenes párt szerint a német főváros a puszta őrület kísérleti terepe. A kormány törvényjavaslata alapján 35 százalékos „migránskvótát” kell bevezetni a közszolgálatban, annak ellenére, hogy erre kevés esély mutatkozik, az Európai Bizottságnak az integrációról és a befogadásról szóló, a 2021–2027-es időszakra vonatkozó cselekvési terve alapján csupán egynegyede rendelkezhet megfelelő képesítéssel a feladatra. Fokozhatja a „nehézségeket”, hogy a kiválasztási és toborzási folyamatban a migránsokat csak akkor szabad a terveknek megfelelően előnyben részesíteni, ha „egyenlő képesítéssel rendelkeznek”. De a képesítéseknek ez a fajta egyenlősége természetesen részben szubjektív, illetve kérdés, hogyan lehet objektívan mérni, ha a jelentkező első benyomás alapján csapatorientáltabb, profibb és fegyelmezettebbnek tűnik, pláne ha ún. „migránsprémiumot” vezetne be az új jogszabály.

Mintha a berlini kormánynak nem lett volna más problémája, sokak szerint a főváros régóta „hírhedt” a harmadik országbeli polgárok irányába mutatott „túlzott türelem” okán, ami többek között egy-egy jármű nyilvántartásba vételénél vagy a lakás újraregisztrálásának esetében merül fel. A megtakarítások, a digitalizálás hiánya és az általános berlini káoszpolitika csökkentette az adminisztráció hatékonyságát. Azonban az ilyen problémák kezelése helyett a berlini vezetés szimbolikus politikai „kvótaőrültséggel” foglalkozik.

Megjegyzendő, hogy a KSH egy közvetlenül a 2015-ös migránshullám előtt publikált elemzéséből kiderült, hogy a 15–64 éves bevándorló foglalkoztatottak 8,3%-a ítélte úgy, hogy képzettségénél alacsonyabb kvalifikációjú munkát végez. A legnagyobb csoportot érthetően a diplomások jelentették, hiszen minél alacsonyabb a végzettség szintje, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy az éppen végzett munkához túlkvalifikált lenne. Az első és második generációs migránsok esetében ez az arány az átlagosnál közel 2 százalékponttal magasabb (10,2%) volt.

Az első generációs férfi migránsoknál minden második, magát túlképzettnek érző kérdezett felsőfokú végzettséggel rendelkezett, míg a teljes férfisokaságban ez az arány 29% volt. A migránsok között a kutatás alapján vannak olyanok is, akik szülőhazájukban olyan diplomát szereztek, amellyel Magyarországon felsőfokú végzettséget igénylő munkakör nem tölthető be, így esetükben a végzettség szintjét kellene a magyar iskolarendszerre átkonvertálni.

Ezután nem meglepő, hogy az elmúlt években nagyon lassan haladt a migránsok integrációja a munkaerőpiacon az őket befogadó európai országokban, a beilleszkedés akadozik, és nagy kérdés, hogy felülről irányított folyamatokkal, jogszabályi kényszerrel sikerül-e ezeket a súlyosan negatív trendeket megállítani, pláne megfordítani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Franciaországban is romlik a járványhelyzet a novemberi nyitás után

Romlanak a koronavírus-járvány mutatói Franciaországban, ezért az újabb variánsok fokozódó terjedésének megfékezése érdekében a következő hétvégén az északi Dunkerque-ben is karantén lép életbe – jelezte szerdán a francia kormány, amely már két nappal ezelőtt bejelentette, hogy hétvégére a francia Riviéra tengerparti településéinek egy részét lezárják.

Minden második menedékkérő papírok nélkül érkezik Németországba

Minden második menedékkérő papírok nélkül érkezik Németországba

Német sajtóhírek szerint néhány menedékkérő szándékosan dobja el személyi igazolványát, gyakran az embercsempészek tanácsára.

Három ragály volt ma terítéken: a koronavírus, Donáth apja és a Jobbik

Három ragály volt ma terítéken: a koronavírus, Donáth apja és a Jobbik

Most már bíróság is kimondta: a nagy européer Donáth Anna apja rendszeresen zaklatta alkalmazottait, hiába próbálták a randa pletykát politikai támadásnak beállítani, ahogy a Jobbikban is mindig üldöztetést kiabálnak, ha éppen valami disznóságot csinálnak, mint ahogy a jelek szerint Jakab Péter és Stummer János ma is összehozták. És akkor még itt van a járvány harmadik hulláma is.

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magán zoo-k

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magán zoo-k

Rendkívüli támogatást kaphatnak a pandémia miatt nehéz helyzetbe került magánalapítású állatkertek – közölte az Agrárminisztérium.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére