Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kertész Ákos: „Mit is írtam? A magyar genetikusan alattvaló. Igenis az!”

Horváth K. József

2020.06.01. 15:31

Nem tudom, mi szükség volt arra, hogy Németh Péter a Hírklikkben felmelegítse Kertész Ákos Kossuth-díjas író, filmdramaturg 2011-ben írt elévülhetetlen és elfeledhetetlen nyílt levelének fő állítását a magyarokról az Amerikai Népszavában, miszerint „A magyar genetikusan alattvaló”.

Az akkor óriási botrányt kiváltó minősítés felkavarta a politikai indulatokat. A Jobbik – minden bizonnyal ma ez már elképzelhetetlen lenne a párttól – az eset után azt firtatta, elveszi-e az állam a Gyurcsány Ferenc által átadott Kossuth-díjat. Halász János, akkor nemzetierőforrás-államtitkár kijelentette, amennyiben Kertész nem kér bocsánatot elfogadhatatlan és védhetetlen írásáért, „a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra.” Szijjártó Péter, aki akkor a miniszterelnök szóvivője volt, pedig azt hangsúlyozta, „reméljük, hogy a bocsánatkérés meg fog születni.”

A Kossuth-díj aztán maradt, de a Fővárosi Közgyűlés 2011 végén törölte őt a díszpolgárok listájáról.

Kertész aztán Kanadába emigrált, ahol azóta is boldogan él.

Ám a mostani megszólalás arra utal, hogy mintha mégsem érezné olyan jól magát ott. Egyébként valószínűleg nem élt volna az MSZP-közeli Hírklikk adta lehetőséggel, hogy a portálon igyekezzen meggyőzni a közvéleményt arról, hogy őt akkor csak félreértették. Mert az nem is úgy van. Aztán elismételte ugyanazt, amit 2011-ben leírt. Mintha ez külön örömet okozna neki. Ezt írta:

Bánatomra, senki sem tett Magyarországon semmit, hogy megcáfoljon engem. »Mert mit is írtam? A magyar genetikusan alattvaló. Igenis az!«

„A »nyílt levél« óta eltelt idő alatt, a magyarok ezer százalékig bebizonyították. Ha csak egyetlen ember mer föllázadni a hatalom ellen, már megcáfolt volna.” Ő szerinte a „genetikus” történelmi eredetet jelent, az értelmezés lehet írói szabadságának része. Amúgy az emberek számára kétségtelenül azt jelenti, amit a hétköznapokban értünk alatta a génekkel és a genetikával kapcsolatban. Egy írással foglalkozó embernek különösen tudnia kell, mekkora súlya van a szavaknak, mennyire nem mindegy, mikor milyen szóval fejezzük ki magunkat.

Egyébiránt a botrányt kiváltó alapmondat mellett sem túl hízelgő a magyarokra az a gondolatsor, amely szintén szerepelt az ominózus nyílt levelében.

A magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret-furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.

A járvány elleni nemzetközileg is kiemelkedően sikeres védekezés után különös bája van ennek a hosszú gondolatnak. Az is érdekes, hogy ez az idézet valahogy kimaradt Németh Péter szerecsenmosdatásából. Az persze nem, hogy a „demokráciát eltaposó Orbán Viktort is rajongva tudják szeretni a magyarok.”

Ha a Kertész-interjúval az volt a célja Németh Péternek, hogy beláttassa a magyar közvéleménnyel, hogy tévedett, amikor a kilenc évvel ezelőtti nyílt levelet olyan kemény elutasítással fogadta, akkor

ki kell ábrándítanom, egyáltalán nem érte el a célját.

A magyarok jól beszélik a saját nyelvüket, pontosan értik a szavak jelentését. Még a baloldalon is fölösleges eleve halálra ítélt kísérletekbe fogni, bár nyilvánvaló, hogy ott mindent jobban tudnak, ezt tudjuk jól.

Ha inkább az volt a célja az interjúval, hogy a demokráciát eltaposó Orbánról, tehát szerinte a diktátorról hozzon egy újabb közvéleményt hergelő interjút,

akkor is bakot lőtt.

Mert lehet, hogy Kertész Ákos szerint Magyarország éppúgy nem ismeri a demokráciát, mint a jegesmedve a púpos tevét, s nincs az a tolmács, akinek a segítségével ő egyetértene Orbán Viktorral,

a magyarok azonban ennek ellenére háromszor kétharmaddal megválasztották, s ettől nagyon is boldogok.

Olyannyira tiszta és nemes a demokrácia Magyarországon, hogy Karácsony Gergely is főpolgármester lehetett Budapesten.

Kocsis Máté parlamenti frakcióvezető az ilyen jelenségekkel kapcsolatban a Bayer Show-ban azt mondta, hogy

akit a tények érdekelnek, az – ilyen-olyan manipulációk nélkül – maga is tisztán lát. Minden más pedig csak egyszerű politikai vádaskodás.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Felrobbantottak egy hírszerzési épületet a tálibok

Felrobbantottak egy hírszerzési épületet a tálibok

Öngyilkos merénylettel kezdett, összehangolt támadást indítottak hétfőn a radikális iszlamista tálibok Észak-Afganisztánban egy hírszerzési komplexum ellen, amelynek legalább tizenegy dolgozója vesztette életét – közölték afgán tisztségviselők.

Dél-Olaszországban katonákat rendeltek ki a fertőzött migránsok felügyeletére

Katonák felügyelik az igazoltan koronavírus-fertőzött és karanténba helyezett migránsokat a dél-olaszországi Amantea városban hétfőtől, miután a bevándorlók ottani elhelyezése lakossági tiltakozáshoz vezetett.

Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonta a járványhelyzetet

Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonta a járványhelyzetet

Nagy-Britannia mára jórészt ellenőrzése alá vonta az új típusú koronavírus okozta járványt, de az óvatosság továbbra is indokolt – mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

Két terroristagyanús migránst fogtak el Németországban

Két terroristagyanús migránst fogtak el Németországban

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek két terroristagyanús szíriai férfit Németországban – közölte hétfőn a szövetségi legfőbb ügyészség.

Új férőhelyekkel csökken a börtönök zsúfoltsága

Új férőhelyekkel csökken a börtönök zsúfoltsága

Tíz büntetés-végrehajtási intézményben összesen 2750 új férőhelyet alakított ki a Belügyminisztérium.

Sikerek esetén Karácsonyék nem mutogatnak hátrafelé

Sikerek esetén Karácsonyék nem mutogatnak hátrafelé

„Ma egy színvonalas, pihenésre, beszélgetésre, sportolásra alkalmas helyet adtunk át. (...) Az új városvezetés élhetőbbé teszi és bővíti a zöldfelületeinket!”, a szavakkal adta át nemrégiben az XI. kerületi Egyetemisták parkját a nagyközönségnek Gy. Németh Erzsébet, Karácsony jobbkeze a hírhedt baloldali fake news-gyár, az ezalenyeg.hu beszámolója szerint. Milyen kár, hogy erről a beruházásról még akkor döntöttek, amikor a fővárost Tarlós István, Újbudát pedig dr. Hoffmann Tamás vezette.

Néhány hónapig maradnak csak meg az emberi testben a koronavírus antitestjei

Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a vírus antitestjei – mutatta ki egy német kutatás.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére