Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kémek az égen

Georg Spöttle

2022.05.02. 12:00

Páncélosok, nehéztüzérség, rakétasilók, földalatti repülőterek és bunkerek mind a modern haditechnika vívmányai, ám sem ezek, sem a legmodernebb hadseregek nem elég hatékonyak jó hírszerzés nélkül. Így van ez most az orosz-ukrán háborúban is. A nyugati országok nem csak fegyverekkel és felszereléssel segítik a kijevi rezsimet, hanem pontos információkkal is az orosz csapatmozgásokról. Már a háborút megelőző időszakban rendszeresen láthattuk a sajtóban az USA hírszerzési műholdjainak fotóit, amellyel bizonyították, hogy valami készülődik Ukrajna határán.

Mint minden, így a műholdak is egyre modernebbek lettek. Már nemcsak optikai képeket tudnak lőni tiszta időben, hanem újfajta szenzorokkal is fel vannak szerelve, amelyek képesek rádiójelek és fizikai emisszió érzékelésére is. A műhold megtalál rejtett bunkereket, parancsnoki állásokat vagy vizuálisan nem látható, pl. egy erdőben rejtőzködő alakulatot. Értelemszerűen az NSA vagy a CIA nem adhatja át közvetlenül az információkat Ukrajnának, hiszen az nem NATO tag. Ezek első körben a National Governors Association-hoz kerülnek és ott születik egy politikai döntés, hogy mely információk kiadhatóak és melyek érintenék érzékenyen az Egyesült Államok biztonságát. A legújabb Capella 2 jelű amerikai kémműhold magasfelbontású képeket tud készíteni, akár egy a járdán fekvő 10 cm-es tárgyról is. Radartechnológiát használ, így a felhők sem zavarják a felderítést, sőt épületek falain is átküldi a radar-jelet, így például megállapítható, hogy hány személy tartózkodik ott. Valószínűleg ennél is többet tudhat, hiszen ezek csak a sajtónyilvános paraméterei.

A digitális kémkedés egyik legfontosabb eleme a lehallgatás. Ez viszont nem egyszerű, hiszen az oroszok rejtjelezett kommunikációt használnak és így a legfontosabb információk homályban maradnak. Ami a hírszerzők munkáját segítik, azok a mobiltelefonok, amelyekkel orosz katonák szeretteiket felhívják. Az orosz mobilok ukrán hálózatokra csatlakoznak és így megállapítható, hogy mely térségben hány orosz tartózkodik. A katonák a privát beszélgetéseikben is sok információt kiadnak. Így a lehallgatások is hatékonyak. Ezt az ukrán titkosszolgálatok maguk végzik. A NATO drónjai és kémrepülőgépei nincsenek jelen Ukrajna felett, mivel Oroszország a háború első napjaitól uralja a légteret, így légi felderítés csak a NATO határain belül lehetséges, ám az AWACS-rendszerek érzékelik az orosz légi járműveket és rakétaindításokat Ukrajna területén.

Értelemszerűen a humán erős kémkedés is fontos szerepet játszik egy háborúban. Elég kézenfekvőnek tűnik, hogy NATO országok beszervezett ügynökei az évek alatt fontos posztokat kaptak a Kreml-ben vagy az Orosz Védelmi Minisztériumban és pontos információkkal rendelkeznek stratégiai döntésekről. Persze a kémjátszmának is két oldala van és minden bizonnyal Moszkva kémei is hasznos munkát végeznek Washington DC-ben, Berlinben vagy a NATO központban. A Játszma viszont veszélyes, ahogy hétfő reggel is kiderült. Ukrán hírforrások szerint a katonai elhárítás leleplezett egy kémhálózatot, amely a kijevi vezérkarban Moszkvának dolgozott. Az elhárítás szerint egyik céljuk az volt, hogy Fehéroroszország vagy Oroszország felett lelőjenek egy utasszállítógépet, mégpedig Ukrajnában rendszeresített rakétával. Az akciót Kijev lejáratására használták volna fel. A hírt az ukrán médiumok tették közzé, hitelességét megerősíteni nem lehet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyomtalanul eltűnt az Üllői úti rémkép

Nyomtalanul eltűnt az Üllői úti rémkép

Nem sokáig láthattuk a honi sajtó megfelelő érzékenységgel megáldott felületein a címlapra kínálkozó hírt: „orosz zászlóból formált koreográfiát a ferencvárosi tábor az Újpest elleni meccs előtt.” Az írás nyilván osztatlan rettegést aratott az ilyesmire fogékonyak körében, ám a szenzációs anyagot később törölték.

Vegyi fegyvert vetett be az ukrán hadsereg az oroszok szerint

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy „önkéntes rohamosztagok” elfoglalták Mihajlivka települést Donyeck város közelében.

A Kutyapárt elnöke beszólt a dollárbaloldalnak | Videó

A Kutyapárt elnöke beszólt a dollárbaloldalnak | Videó

Hónapok óta tart a rendszerváltás óta kirobbant legnagyobb kampánypénzbotrány, amely a dollárbaloldalhoz kötődik. A Kutyapárt elnöke, Kovács Gergő a Klasszis Klub című műsorban vallott a guruló dollárokról: szerinte mindenki tudja, hogy nagy külföldi támogatóktól jött a pénz, amit a baloldal kampányra költött.

Gyerekeknek nyomja a BLM-propagandát a Disney

Korán kezdik az agymosást a cégnél.

Pedofíliát ábrázoló római kupát népszerűsít a szivárványlobbi a londoni British Museumban

Pedofíliát ábrázoló római kupát népszerűsít a szivárványlobbi a londoni British Museumban

Vajon eljött annak az ideje, hogy az LMBTQ már a gyermekeket molesztálókat is védelmébe veszi?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére