Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsonyék tisztességét még a jégen küzdő vadmalac is lepipálja

Horváth K. József

2020.11.04. 18:45

Karácsonyról és a főváros valóságos pénzügyi helyzetéről készültem cikket írni, amikor véletlenül találtam egy aranyos malacos videót a neten.

Egy vaddisznó keveredett a befagyott tó jegére és kétségbeesetten küzdött a szabadulásáért kilátástalan helyzetében. Sosem gondoltam volna, hogy egyszerre valósággá válik a mondás, hogy küzd, mint malac a jégen.

Valahogy úgy, ahogy Karácsony szeretné bemutatni templom egereként a Fövárosi Önkormányzatot, amely azért harcol, hogy ne haljon éhen. Az ATV tegnapi interjújában a főpolgármester úgy fogalmazott, hogy Budapest „a tönk szélén áll.”

Az ember szinte megsajnálta a szegény főpolgármestert, aki ráadásul még a Városháza dolgozóit is saját pénzből kényszerül tesztelni, mert a gonosz állam erre is képtelen. Mint ahogy arra is, hogy hozzájáruljon ahhoz a 70 milliárd forintos hitelfelvételhez, amiből meg lehetne venni azokat a kiszemelt és egy simlis sajtótájékoztatón külön bemutatott trolibuszokat, amelyeket az utasok kényelme és a levegő tisztaságának növelése érdekében mindenképpen be kéne szerezni. Csakhogy a kormány keresztbe fekszik az újabb eladósodásnak, mondják. Egyszóval küzdene szegény Karácsony a budapestiekért, de nem hagyják. Nincs segítség, hogy talajt érezzen a lába alatt, ahogy a videóbeli vadmalacnak volt.

Tényleg nem lenne? Tényleg ilyen gonosz lenne ez a kormány, hogy szándékosan akadályozná, hogy a budapestiek gyorsabban és kényelmesebben jussanak el a céljukhoz, kevesebb legyen a dugó és tisztább legyen a levegő, csökkentve a környezetszennyezés mértékét? Nem gondolnám, hogy sokan hiszik ennek igazságát, de a rend kedvéért kibontom a valóság rózsájának összes szirmát.

Szerencsére éppen a napokban zajlott egy nyilvános vita szintén az ATV-n Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, valamint Tüttő Kata főpolgármester-helyettes között. Egyebek mellett éppen arról, hogy a tönk szélén áll-e a főváros, ahogy Karácsony állítja, vagy egyáltalán nem, sőt!

Ha előre bocsátom, hogy az amerikai Moody’s hitelminősítő éppen a közelmúltban minősítette föl a főváros költségvetési helyzetét stabilról pozitívra, akkor már kissé közelebb lépünk az igazsághoz. Pedig a Moody’s-ra sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kormánypárti lenne. S van egy másik hasonló titok is a rózsaszirmok alatt Budapest kedvező pénzügyi helyzetét alátámasztandó. Erről a Tüttő Katával folytatott vitában Fürjes Balázs idézte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes márciusi előterjesztését a hitellel kapcsolatban, amelyet Karácsony Gergely nevében küldött be a kormánnyal közös testület számára. Idézem: „Hosszabbítsák meg ennek a 60 milliárdos hitelnek a lehívhatóságát, bár az összesen 99 milliárd forint összegű hitelkeretből még fennmaradt 60,3 milliárd forint, az önkormányzat kedvező likviditási helyzetére tekintettel eddig erre még nem volt szükség.

Ugye ezek az adatok nem a tönk szélén levő Budapest helyzetére utalnak? Akkor nézzük a tényeket.

A Magyar Államkincstár adatszolgáltatása alapján tudható, hogy Budapest Főváros Önkormányzata jelentős, 224 milliárd forintos szabadon felhasználható likvid pénzállománnyal rendelkezik. Emellett a fővárosi önkormányzatnak a kormány támogatása alapján van még szabadon felhasználható 61 milliárd forintnyi hitelkerete az Európai Beruházási Banknál. Ez az a pénz, amiről Kiss Ambrus olyan kedvezően beszélt előterjesztésében. Összesen tehát 224+61=285 milliárd forinton ül a fővárosi önkormányzat templomának egere. Hát, ugye, tényleg nagyon szegény.

Ehhez képest Tüttő Kata helyből tagadta, hogy rendelkezésre áll a 285 milliárd forint, lévén szerinte ez a pénz teljes mértékben „lefedett”.

Hogy Karácsony főnökével egyetemben mennyi kiadást tudtak ezzel szembeállítani? Nézzük. A járvány elleni védekezésre 10 milliárd forintot. Bár Karácsony ezen belül igazából csak a városházi alkalmazottak tesztelését tudták konkrétan megemlíteni és azt is elég rosszallóan, merthogy ez állami feladat. Tüttő Kata pedig ehhez még hozzáadata a tervezett trolibeszerzések 10 és a Lánchíd-felújítás 20 milliárdját. Látható tehát, hogy ebből a hatvan milliárdos kormány által jóváhagyott hitelből ezeket a célokat bőven meg lehet valósítani. Mindez azért különösen kedvező lehetőség, mert 2014-ben Tarlós István és Vitézy Dávid egy nagyon jó szerződést kötöttek. Olyan szerződést, melynek értelmében a főváros 2020-ban ugyanazon az áron tud lehívni trolikat és villamosokat a gyártótól, mint amit 2014-ben rögzítettek. Ez meg hihetetlen kedvező világpiaci ár. Ilyen áron ma nem tudnának vásárolni. Ehhez képest Karácsonyék 70 milliárdos hitelben törik a fejüket, miközben a kormány 2010 után 375 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a fővárostól, amit még Demszkyék hagytak örökül.

A pénz tehát bőven megvan a fejlesztésekre, csak ezt szívesen letagadják. A Karácsony-interjúban Rónai Egon felidézte Dömötör Csaba államtitkár tegnapi parlamenti felszólalásának egy mondatát, miszerint „Budapest ül a százmilliárdjain és nem veszi ki a részét a járvány elleni védekezésből.” A fentiek alapján az adatok teljes mértékben megfelelnek a valóságnak. Ehhez képest Karácsony olyat mondott, hogy az emberfia szeme tátva maradt: „Ezért vagyok dühös, amikor Gipsz Jakab államtitkár feláll és elmondja az elé megírt szöveget és semmi köze a valósághoz, miközben mi a frontokon ugyanúgy küzdünk, mint a kormány.” Hogy ki lehet Gipsz Jakab, arra nincs úri ember, aki fogadást kötne, annyira nyilvánvaló.

Hab a tortán, hogy a Magyar Közlönyben ma jelent meg a kormány tegnapi döntése arról, hogy a „kormány kifejezetten támogatja, hogy Budapest Főváros Önkormányzata a meglévő 61 milliárdos, szabad felhasználású hitelkeretéből 100 új trolit és villamost vásároljon a budapesti tömegközlekedés fejlesztése részeként.”

Az utóbbi két napban tehát fehéren-feketén megerősítést nyert a Moody’s és Kiss Ambrus állítása, hogy a főváros egyáltalán nem szegény, egyáltalán nincs a tönk szélén. Ellenkezőleg: jó anyagi helyzetben van.

Még a vadmalac is példát mutat nekik, mert ő elfogadja a korcsolyázók segítségét s boldog, amikor biztos talajt érez a talpa alatt.

Ez a történet is azt húzza alá, hogy Karácsonyék valójában a harctól, a kormány elleni hergeléstől boldogok. Még akkor is, ha a küzdelemeiket csak gipszjakabozással és valótlanságok terjesztésével képesek megalapozni.

De láthatjuk, tisztesség dolgában még a vadmalac is lepipálja őket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Szlávik János: Mindenki veszélyben van, aki nem olttatta be magát

Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést „el kell engednünk”;  a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz – figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.

Továbbra is semmibe veszi a magyar szakemberek véleményét Dobrev Klára

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője szerint a baloldal továbbra is oltásellenes kampányt folytat, sőt, új lendületet is adott neki.

Gyurcsányék fake news-gyára már közvélemény-kutatásokat is végez

Gyurcsányék fake news-gyára már közvélemény-kutatásokat is végez

Érdekes videó bukkant fel a minap a Facebookon, amely tanúsága szerint a Demokratikus Koalícióhoz (DK) köthető ezalenyeg.hu pártpreferenciára is kitérő közvélemény-kutatásnak álcázott kormányellenes uszítást folytat. Tudjuk, bevett szokás, hogy egyes sajtótermékek megbíznak szakértő intézeteket egy-egy kutatás elvégzéséhez, azonban itt egyértelműen egy propagandaportál végzi el ezt a munkát. Éppen ezért a 888.hu kérdésekkel fordult az érintettekhez, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot is megkérdeztük, hogy megtudjuk milyen szabályoknak kell megfelelni ilyen esetekben.

Fülöp herceg koporsóját az általa tervezett terepjárón fogják szállítani

Fülöp herceg koporsóját az általa tervezett terepjárón fogják szállítani

Végső búcsút vesznek ma délután Fülöp edinburghi hercegtől, II. Erzsébet brit királynő múlt pénteken elhunyt férjétől. A herceg óriási autórajongó volt, több jármű tervezésében részt vett, és már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy a temetésén pontosan milyen autóval szállítsák a koporsóját.

Nagy Tímea a 888.hu-nak: Ha csak egy embert tudtam rábírni az oltásra, már megérte

Nagy Tímea a 888.hu-nak: Ha csak egy embert tudtam rábírni az oltásra, már megérte

Megtisztelőnek tartja Nagy Tímea, hogy több sportnagysággal egyetemben az oltási kampány egyik arca lett. A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző szerint a jelenlegi, nem éppen rózsás helyzetből a vakcina jelenti az egyetlen kiutat

Kocsis Mátét is beoltották

„Ne higgyenek azoknak a baloldali politikusoknak, akik bizonytalanságot keltenek, mindegyik vakcina jó! A keletiek is.”

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére