Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsonyék tisztességét még a jégen küzdő vadmalac is lepipálja

Horváth K. József

2020.11.04. 18:45

Karácsonyról és a főváros valóságos pénzügyi helyzetéről készültem cikket írni, amikor véletlenül találtam egy aranyos malacos videót a neten.

Egy vaddisznó keveredett a befagyott tó jegére és kétségbeesetten küzdött a szabadulásáért kilátástalan helyzetében. Sosem gondoltam volna, hogy egyszerre valósággá válik a mondás, hogy küzd, mint malac a jégen.

Valahogy úgy, ahogy Karácsony szeretné bemutatni templom egereként a Fövárosi Önkormányzatot, amely azért harcol, hogy ne haljon éhen. Az ATV tegnapi interjújában a főpolgármester úgy fogalmazott, hogy Budapest „a tönk szélén áll.”

Az ember szinte megsajnálta a szegény főpolgármestert, aki ráadásul még a Városháza dolgozóit is saját pénzből kényszerül tesztelni, mert a gonosz állam erre is képtelen. Mint ahogy arra is, hogy hozzájáruljon ahhoz a 70 milliárd forintos hitelfelvételhez, amiből meg lehetne venni azokat a kiszemelt és egy simlis sajtótájékoztatón külön bemutatott trolibuszokat, amelyeket az utasok kényelme és a levegő tisztaságának növelése érdekében mindenképpen be kéne szerezni. Csakhogy a kormány keresztbe fekszik az újabb eladósodásnak, mondják. Egyszóval küzdene szegény Karácsony a budapestiekért, de nem hagyják. Nincs segítség, hogy talajt érezzen a lába alatt, ahogy a videóbeli vadmalacnak volt.

Tényleg nem lenne? Tényleg ilyen gonosz lenne ez a kormány, hogy szándékosan akadályozná, hogy a budapestiek gyorsabban és kényelmesebben jussanak el a céljukhoz, kevesebb legyen a dugó és tisztább legyen a levegő, csökkentve a környezetszennyezés mértékét? Nem gondolnám, hogy sokan hiszik ennek igazságát, de a rend kedvéért kibontom a valóság rózsájának összes szirmát.

Szerencsére éppen a napokban zajlott egy nyilvános vita szintén az ATV-n Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, valamint Tüttő Kata főpolgármester-helyettes között. Egyebek mellett éppen arról, hogy a tönk szélén áll-e a főváros, ahogy Karácsony állítja, vagy egyáltalán nem, sőt!

Ha előre bocsátom, hogy az amerikai Moody’s hitelminősítő éppen a közelmúltban minősítette föl a főváros költségvetési helyzetét stabilról pozitívra, akkor már kissé közelebb lépünk az igazsághoz. Pedig a Moody’s-ra sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kormánypárti lenne. S van egy másik hasonló titok is a rózsaszirmok alatt Budapest kedvező pénzügyi helyzetét alátámasztandó. Erről a Tüttő Katával folytatott vitában Fürjes Balázs idézte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes márciusi előterjesztését a hitellel kapcsolatban, amelyet Karácsony Gergely nevében küldött be a kormánnyal közös testület számára. Idézem: „Hosszabbítsák meg ennek a 60 milliárdos hitelnek a lehívhatóságát, bár az összesen 99 milliárd forint összegű hitelkeretből még fennmaradt 60,3 milliárd forint, az önkormányzat kedvező likviditási helyzetére tekintettel eddig erre még nem volt szükség.

Ugye ezek az adatok nem a tönk szélén levő Budapest helyzetére utalnak? Akkor nézzük a tényeket.

A Magyar Államkincstár adatszolgáltatása alapján tudható, hogy Budapest Főváros Önkormányzata jelentős, 224 milliárd forintos szabadon felhasználható likvid pénzállománnyal rendelkezik. Emellett a fővárosi önkormányzatnak a kormány támogatása alapján van még szabadon felhasználható 61 milliárd forintnyi hitelkerete az Európai Beruházási Banknál. Ez az a pénz, amiről Kiss Ambrus olyan kedvezően beszélt előterjesztésében. Összesen tehát 224+61=285 milliárd forinton ül a fővárosi önkormányzat templomának egere. Hát, ugye, tényleg nagyon szegény.

Ehhez képest Tüttő Kata helyből tagadta, hogy rendelkezésre áll a 285 milliárd forint, lévén szerinte ez a pénz teljes mértékben „lefedett”.

Hogy Karácsony főnökével egyetemben mennyi kiadást tudtak ezzel szembeállítani? Nézzük. A járvány elleni védekezésre 10 milliárd forintot. Bár Karácsony ezen belül igazából csak a városházi alkalmazottak tesztelését tudták konkrétan megemlíteni és azt is elég rosszallóan, merthogy ez állami feladat. Tüttő Kata pedig ehhez még hozzáadata a tervezett trolibeszerzések 10 és a Lánchíd-felújítás 20 milliárdját. Látható tehát, hogy ebből a hatvan milliárdos kormány által jóváhagyott hitelből ezeket a célokat bőven meg lehet valósítani. Mindez azért különösen kedvező lehetőség, mert 2014-ben Tarlós István és Vitézy Dávid egy nagyon jó szerződést kötöttek. Olyan szerződést, melynek értelmében a főváros 2020-ban ugyanazon az áron tud lehívni trolikat és villamosokat a gyártótól, mint amit 2014-ben rögzítettek. Ez meg hihetetlen kedvező világpiaci ár. Ilyen áron ma nem tudnának vásárolni. Ehhez képest Karácsonyék 70 milliárdos hitelben törik a fejüket, miközben a kormány 2010 után 375 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a fővárostól, amit még Demszkyék hagytak örökül.

A pénz tehát bőven megvan a fejlesztésekre, csak ezt szívesen letagadják. A Karácsony-interjúban Rónai Egon felidézte Dömötör Csaba államtitkár tegnapi parlamenti felszólalásának egy mondatát, miszerint „Budapest ül a százmilliárdjain és nem veszi ki a részét a járvány elleni védekezésből.” A fentiek alapján az adatok teljes mértékben megfelelnek a valóságnak. Ehhez képest Karácsony olyat mondott, hogy az emberfia szeme tátva maradt: „Ezért vagyok dühös, amikor Gipsz Jakab államtitkár feláll és elmondja az elé megírt szöveget és semmi köze a valósághoz, miközben mi a frontokon ugyanúgy küzdünk, mint a kormány.” Hogy ki lehet Gipsz Jakab, arra nincs úri ember, aki fogadást kötne, annyira nyilvánvaló.

Hab a tortán, hogy a Magyar Közlönyben ma jelent meg a kormány tegnapi döntése arról, hogy a „kormány kifejezetten támogatja, hogy Budapest Főváros Önkormányzata a meglévő 61 milliárdos, szabad felhasználású hitelkeretéből 100 új trolit és villamost vásároljon a budapesti tömegközlekedés fejlesztése részeként.”

Az utóbbi két napban tehát fehéren-feketén megerősítést nyert a Moody’s és Kiss Ambrus állítása, hogy a főváros egyáltalán nem szegény, egyáltalán nincs a tönk szélén. Ellenkezőleg: jó anyagi helyzetben van.

Még a vadmalac is példát mutat nekik, mert ő elfogadja a korcsolyázók segítségét s boldog, amikor biztos talajt érez a talpa alatt.

Ez a történet is azt húzza alá, hogy Karácsonyék valójában a harctól, a kormány elleni hergeléstől boldogok. Még akkor is, ha a küzdelemeiket csak gipszjakabozással és valótlanságok terjesztésével képesek megalapozni.

De láthatjuk, tisztesség dolgában még a vadmalac is lepipálja őket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére