Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony szájkaratéja és az érzékelhetetlen pesti klímavészhelyzet

Horváth K. József

2020.01.07. 17:00

Az új budapesti városvezetés viszont úgy reagál a kihirdetett „vészhelyzetre”, hogy majd készítenek két tanulmányt, amelyekben megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a vészhelyzet idején és azt követően mit lehet tenni.

Rosszul kezdődhetett a nap Karácsony Gergelynek, amikor az ébredezés kéjes nyújtózkodása közben meghallotta a Vasárnapi újságban, hogy Áder János köztársasági elnök, a környezetvédelmi ügyek világszerte elismert élharcosa azt merészelte mondani, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése a klímavészhelyzet elrendeléséről nem több, mint retorikai fogás. Pedig így van. Hiszen hiába hozott határozatot a Fővárosi Közgyűlés mondjuk szerdán, attól még csütörtökön az élet ugyanúgy folyt tovább, mint azelőtt. Senki nem érzett semmiféle változást Budapesten semmilyen tekintetben.

Az, hogy Ausztráliában óriási a tűzvész, hogy evakuálják az embereket, hogy a halottak száma már húsz fölött van, hogy eddig kétezer lakóépület semmisült meg, s a tavaly szeptember óta tartó tűzvész még akár hónapokig eltarthat, az bizony vészhelyzet. Arról nem kell kommunikációs vitát rendezni, annak szörnyű következményeit az emberek közvetlenül a bőrükön, a sorsukon érzik.

Ausztráliában annyi katonát mozgósítottak, amennyit még természeti katasztrófa miatt soha. Merthogy vész van.

Az új budapesti városvezetés viszont úgy reagál a kihirdetett „vészhelyzetre”, hogy majd készítenek két tanulmányt, amelyekben megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a vészhelyzet idején és azt követően mit lehet tenni. Magyarán ej, ráérünk arra még, azaz nincs vészhelyzet. Szerencsére egyáltalán nincs, a köztársasági elnök teljes joggal minősítette ezt a nagy hanggal bejelentett döntést retorikai fogásnak.

Karácsony persze azt gondolja, hogy még mindig tart a kampány, amelyben az ellenzék a zöldügyek szószólója, ezért nem hagyhatja, hogy a hegemóniasajtjukat kiénekeljék a szájukból. Így azonnal tollat ragadott, hogy cáfolni próbálja Áder János kijelentéseit.

Ez természetesen egy cseppet sem sikerült neki. Hiszen miért jelentene az klímavészhelyzetet, hogy most már Budapest is csatlakozott – mint írja – ahhoz az 1250 szervezethez, benne kormányokkal, városokkal, egyetemekkel, civil szervezetekkel, amelyek klímavészhelyzetet hirdettek? Miért jelent klímavészhelyzetet az, hogy az új városvezetés tervezési, fejlesztési és üzemeltetési döntéseinél a klímaszempotok prioritást élveznek?

Mintha eddig nem élveztek volna a környezetvédelmi szempontok elsőbbséget? Mintha az az eredmény, hogy Magyarország a világban a közé a 21 ország közé tartozik, amelyekben 1990 óta úgy csökkent az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás, hogy közben a GDP jelentősen nőtt, nem következett volna be egy picit hamarabb, mint ahogy a Fővárosi Közgyűlés a közelmúltban meghozta volna a klímavészhelyzetről szóló döntését. Karácsony és szövetségesei a mai napig a paksi atomerőmű bővítése ellen harcolnak, miközben jól tudják, hogy atomenergia nélkül a párizsi klímacélokat nem lehet teljesíteni. Áder János nem tett mást, csak a tényeket sorolva közölte: elismeri az atomenergia fontosságát az ENSZ tudományos tanácsadó testülete, az OECD és a Nemzetközi Energia Ügynökség is, de az esztendő végén már az Európai Unióban is kimondták ezt. Hozzátette: „Ha megépül a két új paksi erőműblokk és a másik négy is működni fog, a Magyarországon előállított áram több mint kilencven százaléka szén-dioxid-mentes lesz” – hangsúlyozta Áder.

Az unión belül hazánk már jelenleg is előkelő helyen áll a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. A magyar egy főre jutó 6,3 tonna/év érték mellett Németországban ez 10 tonna fölött van, Hollandiában több, mint 11. A legnagyobb kibocsátók pedig Kína és az USA. Utóbbi évente 20 tonna fölött termel káros anyagot.

Egyáltalán nem attól áll tehát jól Magyarország a szén-dioxid-kibocsátás terén, mert a Fővárosi Közgyűlés kihirdette a klímavészhelyzetet, hanem attól, hogy a magyar kormány következetes és a tőle telhető legteljesebb erővel küzd az üvegházhatás, ha tetszik a klímavészhelyzet ellen. Annak ellenére jól állunk ezen a téren, hogy az ellenzék folyamatosan akadályozza például Paks II. megépítését. Orbán Viktor egyetért avval, ha Európa 2050-re klímasemleges lehet, kész arra is, hogy aláírja az erről szóló megállapodást. De csak feltételekkel. Azt ugyanis azonban nem akarja, nem akarhatja, hogy a szegényebb országokkal fizettessék meg az árát.

Karácsony mint országos szájkaratebajnok szavakban szívesen zöldít, ülteti a fákat, hirdeti a klímavészhelyzetet, de egy kukkot sem szól arról, hogy mi történne akkor, ha a szegényebb országok fizetnék meg a klímaküzdelem árát. Nem tiltakozik az ellen, hogy ez esetben az élelmiszerárak és az energiaárak nagyban megemelkednének. S nem jelenti ki azt sem, hogy elképzelhetetlen, az unió klímasemlegességének eléréséért Magyarország kevesebb uniós forráshoz jusson, hiszen mi kinyitottuk a piacunkat a kohéziós forrásokért cserébe.

Orbán Viktor a „szennyező fizet” környezetvédelmi alapelv betartása mellett tudja csak aláírni a klímasemlegességről szóló megállapodást. Ez nagyon komoly feltétel, hiszen ha nem a valóban szennyező országok és a szennyező multik fizetnék a számlát, hanem a szegényebb országok, mint például mi, az csak hazánknak 50 ezer milliárd forintjába kerülne. Egy főre vetítve minden magyar ember, a csecsemőtől az aggastyánig 170 ezer forintot fizetne évente. Ez ugye teljes képtelenség.

Karácsony, miután nem beszél ennek a fenyegető veszélyeiről, valószínűsíthetőleg belemenne a dologba, mert nekik a hatalom megszerzéséért egyáltalán nem lelkiismereti kérdés földbe döngölni a magyarok életszínvonalát, hitvány módon rákenve a felelősséget a kormánypártokra.

A köztársasági elnökkel való üres polemizálás sem több, mint érvek nélküli szembenállás, a húr feszítése, a kormánnyal való konfliktushelyzet élezése, amely az ellenzék vágyai szerint jól kamatozhat számára a 2022-es választásokon.

A tények azt mutatják, a magyar kormány nemzetközileg elismert módon, következetesen tesz a környezet védelméért, s komoly eredményeket tud felmutatni e téren is. Ennek elfedésére nagyon kevés az a szépségflastrom, amit az ellenzéki harcosok viselnek pusztán a kormányrúd megszerzéséért, amire az van felírva, hogy klímavészhelyzet. Ámítás ez is, nem más, mint a választók félrevezetése.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Lángoltak a szalmabálák a kamionon, lezárták a 7-es főutat Lepsénynél

Kigyulladt egy szalmabálákat szállító kamion és rakománya Lepsénynél, a rendőrség teljes szélességében lezárta a 7-es főutat – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.

Vérfürdő Johannesburg elővárosában egy pünkösdi templomban

Vérfürdő Johannesburg elővárosában egy pünkösdi templomban

Öt embert megöltek szombaton egy pünkösdi templom területén a dél-afrikai Johannesburg egyik elővárosában.

Szombati tükör: jó hírek, rossz hírek, szomorúak és röhejesek

Szombati tükör: jó hírek, rossz hírek, szomorúak és röhejesek

Ma is voltak jó és rossz hírek is, ahogy az élet hozta. Jó, hogy csak hat újabb fertőzöttet regisztráltak itthon, rossz, hogy folytatódott az erőszak Belgrádban. A nap röheje, hogy a Karácsonyék még egy pályázatot se tudtak rendesen megcsinálni, öröm viszont, hogy Varga Judit miniszter ismét beintett az újfent a jogállami mantrával kellemetlenkedő Brüsszelnek.

Nem lesz hőség vasárnap, itt-ott zivatar is megzavarhatja a strandolást

Nem lesz hőség vasárnap, itt-ott zivatar is megzavarhatja a strandolást

Alapvetően jó idő lesz, de… Északnyugat felől tovább növekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, de keleten, délkeleten estig napos idő lesz.

Ne toljunk ki magunkkal, nyaraljunk Magyarországon!

Nem véletlenül mondta Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában, hogy több Balaton, kevesebb Adria. S nemcsak a határnál való várakozás nehézségeire gondolt, hanem az egészség megóvására is.

A kávé körül

A kávé körül

Ráírtam egy ismerősömre tegnap, s ezt írta vissza messengeren.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére