Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony első napjai

Bohár Dániel

2019.10.19. 15:05

Nyílik a száj, mozog a nyelv, a botrány pedig garantált. Az új főpolgármesternek a pozícióba kerülése óta még nem volt olyan megnyilvánulása, amellyel ne bántott volna meg valakit, vagy ne mondott volna ellent önmagának. Ha direkt csinálja, akkor nagyon profi, de attól tartok, hogy nem ez a helyzet.

Régi vélekedés a marketing szakmában, hogy mindegy milyen kontextusban, csak írjanak rólad, avagy légy a hírek körforgásában. Karácsony Gergely első főpolgármesteri hetében nagyon jól hozza ezt az alapvetést.

Még csak megválasztott főpolgármester volt (át sem vette a hivatalát), amikor az Indexnek adott egy baráti hangvételű mélyinterjút. Az 50 perces beszélgetés elég volt arra, hogy elmondja, minden fejlesztést leállít a Városligetben, amelynek még nincs meg az építési engedélye. Karácsonynak fontos érzelmi kötődése van a ligethez, hiszen korábban még élőláncos akciókat is szerveztek ide a haverjaival, hogy véletlenül se legyen egy európai szintű kulturális tér a Városligetben. Karácsony tájékozottságát jól jellemzi, hogy kinyilvánulása után a Városliget Zrt. közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy minden fejlesztés végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik. Szóval kár a gőzért.

A liberális sajtószabadságból is kaptunk ízelítőt. Karácsony első intézkedései között lesz, hogy „utasítja” a BKV-t, mondja fel a Lokál nevű újsággal kötött szerződését. A Lokál egy ingyenes lap, amelyet közterületen osztanak praktikusan, például az aluljárókban. Ezt tiltaná be az új főpolgármester. Ez nagyjából azt jelenteni, hogy megszűnik az újság és munkatársak tucatjai kerülnének utcára. Egy dologban biztosak lehetünk! Értük a libsik nem fognak utcára vonulni, tüntetni és mécseseket gyújtani, mint anno a Népszabadság bezárásának idején.

És ha már a BKV-nál tartunk. Karácsony hangzatos ígéretei között volt, hogy megválasztása után ingyenessé teszi a budapesti tömegközlekedést a 14 év alatti gyerekek számára. Október 13-a előtt még így gondolta, utána pedig már arról beszélt, hogy 6-ról, 7 évre emeli az ingyenes utazás korhatárát. 7 vagy 14? Nem mindegy!

A kampányban még arról beszélt, hogy társadalmi vita kell a dugódíjról, megválasztása után pedig már úgy beszél a sarcról, hogy előbb-utóbb mindenképpen be kell vezetni. Ilyen egyszerű, nem? A dugódíjat egyébként Demszky Gábor már megálmodta, Tarlós István meggátolta, úgy tűnik Karácsony Gergely pedig bevezeti.

Ízelítőt kaptunk Karácsony kultúrkampfjából is. A budapesti színházak igazgatói posztjaira pályázhatnak majd nyugodtan, szabadon, átláthatóan a jelöltek, de az biztos, hogy Dörner György nem maradhat az Újszínház igazgatója. Pontosabban „megdöbbenne” ha így volna. Aha, értjük. Tehát mindenki pályázhat, de az nyerhet, akit ti akartok. Végül is teljesen logikus.

Ugyanezen interjúban még a közterek átnevezése kapcsán gyorsan lenácizta Wass Albertet, ha már ott járt. Karácsony mindig azt hangoztatja, hogy ő hidakat akar építeni a két politikai oldal között. Ezekkel a megnyilvánulásokkal nehéz lesz.

Az igazán fontos ügyekről azonban nem feledkezett meg az új főpolgármester. A CEU-t rögtön visszahívná Budapestre, igaz ez nem ő hatásköre, de mindent megtesz Soros György egyeteméért.

Karácsony megígérte, hogy nem lesz „vérengzés” az önkormányzati hivatalokban, illetve cégeknél. Megígérte! Tehát biztosan az ellenkezője fog történni, és az előbb felsorolt ügyeket elnézve ezen nem is kell csodálkozni. Az új főpolgármester hiába mondja, hogy átlátható lesz minden pályázat, mindenki tudja jól, hogy a saját embereiket ültetik pozícióba. Azon pedig előre nem kell meglepődni, hogy ismerős, régi arcok fognak feltűnni a városházán.

Karácsony Gergely célja már néhány nap után is egyértelmű. A főpolgármesteri pozíciót, illetve a forrásokat hálózatépítésre használja, nemcsak ő, hanem az egész ellenzék. Hisz miért is beszélne már most minden győztes szereplő a „Szabad Városok Szövetségéről”, ha a kormánnyal való együttműködés és a városok fejlesztése lenne fontos számukra?! Az október 13-i önkormányzati választás csupán ugródeszka az ellenzéknek. Ők már most 2022-re készülnek, meg akarják szervezni magukat, amire most már pénzük is van.

Bízhatunk abban, hogy összevesznek a koncokon, azonban érdemes inkább a legrosszabbra felkészülni, főleg annak fényében, hogy hosszú idő után megérintette őket a siker szele, és ez kovácsoló erőként is hathat rájuk. Ez most még csak találgatás.

Egy dolog biztos. Karácsony Gergely első napjainak szerencsétlenkedései emlékezetesek maradnak, pedig csak az első napokról beszélünk. Mi lesz később?

U.i.: A biciklis megérkezés a Városházára nagyon eredeti és nagyon európai volt. Kíváncsian várom, hogy az ötödik év végén is még mindig bringázni fog-e a főpolgármester. Nagyobb tétben tennék rá, hogy ez nem így lesz.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Gyáva, gyenge játékkal kaptunk ki Wales ellen

Gyáva, gyenge játékkal kaptunk ki Wales ellen

Őszintén sajnálom azokat a szurkolókat, akik Cardiffig mentek.

Közel száz illegális bevándorlót vett fel a tengeren egy migránshajó

A 94 migránssal minden bizonnyal nem Afrika felé fognak indulni.

A CDU szerint vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében

A CDU szerint vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében

Akár a tiltás eszközével is vissza kell szorítani a fejkendőviselést a németországi muszlim kislányok körében – várhatóan ez a követelés is bekerül a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hivatalos programjába a párt pénteken kezdődő kongresszusán.

A svéd miniszterelnök beismerte, hogy a sikertelen integráció miatt is emelkedett a bűnözés szintje

A svéd miniszterelnök beismerte, hogy a sikertelen integráció miatt is emelkedett a bűnözés szintje

A migránsok sikertelen társadalmi integrációja és a rendőrség felkészületlensége is oka annak, hogy emelkedett a szervezett bűnözés szintje és az ezzel összefüggő erőszakcselekmények száma Svédországban – mondta Stefan Löfven svéd miniszterelnök kedden a TT helyi hírügynökségnek adott interjújában.

Berlinben letartóztattak egy vérengzésre készülő szír migránst

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek kedden Berlinben egy szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy iszlamista indíttatású terrorcselekményekre készült.

Azért hurcolnák meg Salvinit, mert nem engedte kikötni a migránshajót

Azért hurcolnák meg Salvinit, mert nem engedte kikötni a migránshajót

Személyi szabadság korlátozása és hivatali kötelezettség elmulasztása címén a szicíliai Agrigento ügyészsége vádemelést kezdeményezett Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga vezetője ellen az Open Arms nevű hajó feltartóztatásáért, amely augusztusban 164 személlyel a fedélzetén 19 napig nem köthetett ki Olaszországban – jelentette az olasz sajtó kedden.

Migráns támadott a rendőreinkre Szabolcsban

Letartóztattak egy idegenrendészeti őrizetben lévő szír bevándorlót, mert megtámadott két rendőrt egy őrzött létesítményben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére