Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kalifornia: Nem fogadnák be a fertőzött betegeket

Jog és Szabadság

2020.02.29. 13:00

Vajon kényszeríthet-e egy állam egy várost a koronavírussal fertőzött betegek elszállásolására? – Egy igen ritka jogi csatározás esete az Egyesült Államokban.

Kaliforniai tisztségviselők kiválasztották a Costa Mesai Fairview Fejlesztési Központot azoknak a betegeknek a fogadására, akiknél a koronavírus teszt pozitív lett. Egy szövetségi bíró mégis úgy döntött, hogy a Costa Mesa-nak egyelőre nem kell koronavírusos betegeket fogadnia. A New York Times beszámolója szerint a helyi tisztviselők azt állították, hogy a döntés biztonsági kockázatot jelent.

A 19. században az Egyesült Államok déli részén fekvő városok úgy óvták magukat a sárga láz ellen, hogy megtagadták bárki belépését saját területükre. 1918-ban néhány város leállította a szállítást és karantént állított fel a spanyolnátha elkerülésére.

Azóta a betegségek, járványok fenyegetése esetén az állami hatóságok hivatottak részt venni a fertőzés elleni küzdelemben. A helyi tisztségviselőkkel folytatott jogi csatározás a fent említett esetben nagyrészt a színfalak mögött zajlott.

Hétfőn a kaliforniai Santa Ana-ban, a szövetségi bíróság tárgyalótermében kibontakozó helyzet igen szokatlan volt: Costa Mesa városa azt kérte a bíróságtól, hogy akadályozza meg Kalifornia államot abban, hogy koronavírussal fertőzött embereket állami tulajdonú létesítménybe legyen köteles helyezni a város, ahol elszigetelten maradnának felépülésükig.

„Ez egy igen új szempont abban a tekintetben, hogy azt állítják, hogy nem szabad fertőző betegséget bevinni a közösségbe„ – mondta Polly Price, az Emory Egyetem jogi és globális közegészségügyi professzora. Noha a városok egykor „abszolút jogot” élveztek a betegségek elleni védekezés tekintetében, az elszigetelés és a karantén feletti állami szintű ellenőrzési jog több mint egy évszázada szerepel a jogszabályok között.

This photo taken on February 28, 2020, shows a worker cutting fabric for the production of hazardous material suits to be used in the COVID-19 coronavirus outbreak, at the Zhejiang Ugly Duck Industry garment factory in Wenzhou. – The coronavirus outbreak in China is preventing clothing manufacturer Ugly Duck Industry from resuming its normal production of winter coats, so it has pivoted to another in-demand product: hazmat suits. (Photo by NOEL CELIS / AFP) / TO GO WITH AFP STORY HEALTH-VIRUS-CHINA-HAZMAT-FACTORY,SCENE BY DAN MARTINFotó: Fotó: AFP

Migrants run away as Greek anti riot police officers use tears gas on the buffer zone Turkey-Greece border, at Pazarkule, in Edirne district, on February 29 , 2020. – Thousands of migrants stuck on the Turkey-Greece border clashed with Greek police on February 29, 2020, according to an AFP photographer at the scene. Greek police fired tear gas at migrants who have amassed at a border crossing in the western Turkish province of Edirne, some of whom responded by hurling stones at the officers. The clashes come as Greece bolsters its border after Ankara said it would no longer prevent refugees from crossing into Europe following the death of 33 Turkish troops in northern Syria. (Photo by Ozan KOSE / AFP)

Josephine L. Staton bíró hétfőn ideiglenes korlátozási rendelkezésről döntött, amely megakadályozná a fertőzött betegek Costa Mesa-ba történő elhelyezését, legalábbis egyelőre. Ez tovább bonyolíthatja Kalifornia állam koronavírus-krízis kezelésére tett erőfeszítéseit. A bíró azt mondta, hogy újból megvizsgálja a kérdést, miután az állami és szövetségi hatóságok további részletes tájékoztatás nyújtanak arról, hogy miként tervezik megvédeni a közösség, valamint a koronavírussal fertőzött emberek egészségét. „Az állam igen nagy empátiát mutatott a betegek irányába” – mondta a bíró tapsvihar övezte határozatának kihirdetésekor, hozzátéve, hogy „ugyanazt az empátiát kívánja látni Costa Mesa lakosaival szemben is a hatóságok részéről„.

Az Orange megyében fekvő terület túl sűrűn lakott ahhoz, hogy ilyen veszélyes vírussal fertőzött embereket fogadjanak – állították a helyi tisztségviselők. Tekintettel a Costa Mesa-i térség népszerűségére a turisták körében, „szinte nem tudtak volna „jobb kórokozót” kiválasztani ” – élcelődött a tárgyaláson Jennifer L. Keller, a Costa Mesa város által megbízott ügyvéd.

Staton bíró, az Egyesült Államok Kaliforniai Központi Kerületi Bíróságának bírája az állami tisztviselőket arra kérte, indokolják meg, hogy miért választottak ki egy ilyen „létesítményt Kalifornia állam második legnépesebb megyéjében”.

A hétvégén tüntetés is volt a koronavírussal fertőzött betegek Costa Mesa-ban való elhelyezésére irányuló terv ellen. Mary Ann Ngo helyi lakos, a bíróság előtt olyan feliratú táblával állt, hogy: „Igen az együttérzésre, nem a tömeges fertőzésre”. Azt mondta, minden nap imádkozik „a fertőzött testvéreiért. Mégis, Costa Mesa nem megfelelő hely a fogadásukra.”

Az államot képviselő ügyvédek úgy érveltek, hogy a Costa Mesa-i tisztségviselőknek nincs törvényes joga – vagy jó oka – megakadályozni a lépést, amely az állam szerint a betegeknek jár. A kaliforniai hatóságok választották ki a helyet, miután a Védelmi Minisztérium tájékoztatta őket arról, hogy a vírussal fertőzött betegek már nem tudnak a Travis légierő támaszponton maradni. Bírósági dokumentumok szerint a szövetségi tisztségviselők úgy tervezték, hogy a betegeket egy alabamai létesítménybe költöztetik, amelyet a Szövetségi Vészhelyzet-kezelő Ügynökség működtet.

„Ezen kaliforniai lakosok kényszerű áthelyezése Kaliforniából Alabamába a kezelésük és gyógyulásuk időtartama alatt egészségügyi kockázatot jelentene rájuk nézve, nem beszélve arról, hogy sokan közülük 65 évesnél idősebbek, és más egyéb krónikus betegségekben szenvednek”- írta Xavier Becerra kaliforniai főügyész.

Alabamai tisztségviselők szintén kifogásolták a betegek elszállásolásának lehetőségét. Kay Ivey, republikánus kormányzó aggodalmát fejezte ki az ötlettel kapcsolatban, és vasárnap arról számolt be, hogy Trump elnök megígérte neki, hogy a betegeket nem küldik az államába.

Egyéb lehetőségként felmerült – fejtette ki Becerra főügyész –, hogy a betegeket a Travis légierő támaszpontja közelében lévő szállodákban helyeznék el, vagy kórházakba küldenék, ahol azonban fennáll a veszélye annak, hogy más betegeket megfertőzhetnek.

A betegek áthelyezésének elmaradása is bizonyítja az Egyesült Államok egészségügyi rendszerének nehézkes, decentralizált természetét, még akkor is, ha a szövetségi hatóságok figyelmeztettek a koronavírus kitörésének súlyos veszélyeire, amely Kínában több mint 2000 embert ölt meg. A szövetségi kormány általában az államokra támaszkodik a karantén elrendelések végrehajtásának tekintetében, és az államoknak egyes esetekben jogában áll ezt megtagadni.

„Ha bármilyen módon a katonaság kényszerítette Kaliforniát erre, akkor nagyon ingoványos területre tévedt” – mondta Lawrence Gostin, a Georgetown University közegészségügyre szakosodott jogászprofesszora. A jelenlegi válság mértéke – mivel több száz evakuált embert hoztak Kínából és Japánból az amerikai katonai bázisokra – rendkívüli. „A modern történelemben még soha nem láttunk ehhez hasonlót „ – jelentette ki Gostin professzor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére