Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kacskaringók

Pozsonyi Ádám

2019.11.08. 17:30

A kultúrrendőr – Pozsonyi (b)irodalma 27.

Nem csak az embereknek, a tárgyaknak is van saját sorsuk. És van saját, külön útjuk. A tárgyak is haladnak valahonnan valahová. Akárcsak az emberek. Elindulnak valahonnan, és valahová egyszer majd meg kell érkezniük.

Az emberek útját viszonylag könnyű követni. Legtöbbünk egy életen át toporog egy helyben, nem akar felnőni, csak nem akar leszámolni a légvárakkal – hisz a felnövés voltaképp nagyjából ennyiből áll –, s folyton azt hiszi, majd valahol, valamilyen csatlakozási ponton valami hatalmas mozgójárda indul, amire ő felpattan, s az majd a siker, a boldogság felé viszi, holott az élet zömmel csak munka, várakozás, és szürke, unalmas hétköznapok.

De a tárgyak útja néha legalább annyira érdekes.

Délelőtt van, olyan tizenegy óra felé, amikor már rendszerint elhatározom, hogy most már tényleg nekiülök, s elkezdem írni a dolgaimat, ha van erőm irodalmat is, ha nincs, akkor az anyagaimat. Szóval csütörtök tizenegy óra van, én meg állok az almárium mellett, s egy bakelitlemezt tartok az olvasólámpa felé. Pár perce nyomták a kezembe.

Forgatom, szagolgatom, vizsgálom a borítóját, egy kicsit ki is húzom belőle a lemezt – nem nagyon, nehogy karcolódjon –, s míg eszembe idézem azt a pár szűkös mondatot, mit a lemez ajándékozója közölt röviden, majd aztán sietve elbúcsúzott, s már szaladt is dolga után, lassanként egy külön kis történet kerekedik ki a fejemben. Egy külön személyes életút.

Az egyik nem túl ismert – én mindenesetre soha nem halottam róla – alföldi faluban nemrég felszámolták a helyi könyvtárat. Onnan hozta el nekem valaki – a selejtezéskor. Nézem a hatalmas kartont – mily fura élmény egy ilyet a CD-korszak végén kézbe venni –, rajta a farmerkabátos alakot, tapintom a bakelit finom barázdáit. Teljesen új állapotú. Érintetlen. Ezt a hanglemezt 1979 óta nemhogy le nem játszotta, de kézbe sem vette senki.

Cseh Tamástól a Fehér babák takarodója – hogy végre konkrét legyek –, sejtésem szerint közvetlenül a megjelenése után kerülhetett az általam eddig sosem hallott elnevezésű falu kis könyvtárába. Annak is a gyerekkönyvtári részlegébe, mert onnan hozták. Valahogy úgy lehetett, hogy a minisztérium kijelölt ennyi és ennyi keretet a megye könyvtárai számára, amit hanglemezvásárlásra fordíthattak, a gyermekrészlegre ebből ennyi és ennyi forint jutott, majd a könyvtárvezető elvtársnő a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV) negyedévi kiadványait tartalmazó ismertetőjét áttanulmányozva rábökött az ujjával: „Ez itt jó lesz. Fehér babák… Biztos valami mese. A gyerekrészlegen úgyis kevés az anyag!”. Majd amikor a lemez megjött, s a borítón meglátták a fura, farmerkabátos fiút, vakarták a fejüket, s jól eldugták hátra, majd szépen megfeledkeztek róla.

A ’89 előtti ügyviteli és beszerzési papírokat még 2000 nyarán megsemmisítették, a könyvtárvezető elvtársnő kb. húsz éve nyugdíjba ment, a gyerekkönyvtárat meg hát amúgy se látogatta senki, így a Cseh Tamás-lemez érintetlen állapotban vészelte át a rendszerváltást, az Antall-érát, az SZDSZ őrjöngéseit, 2006 őszét, majd idén, a felszámoláskor valaki megtalálta. Megtalálta, forgatta, nézegette, majd a furának, s kissé „őrültnek” tartott hölgyismerősömnek adták, aki most elhozta nekem.

Sorsuk, útjuk van a tárgyaknak, s az embereknek is. Hát, innentől most már együtt megyünk.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Legkorszerűbb ellátás az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek

Legkorszerűbb ellátás az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek

Mintegy négyezer gyerek él 1-es típusú cukorbetegséggel Magyarországon. A kormány célja, hogy a legkorszerűbb ellátásban részesüljenek – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy szombati budapesti rendezvényen.

Gyűlöletfolyam a ventilátorban

Gyűlöletfolyam a ventilátorban

Olvasom Gy. Németh Erzsébet főpolgármesterhelyettes Facebookra kitett talányos bejegyzését arról, hogy ők majd az EU-ban meg fogják akadályozni, hogy elvegyék Budapest pénzét.

SZAVAZZON!

Küldje el véleményét alapdíjas SMS-ben a +36 30 310 4444-es telefonszámra.

Kampányzáró: Salvini utat vághat magának a kormányváltáshoz

Kampányzáró: Salvini utat vághat magának a kormányváltáshoz

Matteo Salvini, az olasz Liga párt vezetője szombaton az autóversenyzésből ismert Maranellóban tartja a január 26-i tartományi választások kampányzáró eseményét: az eddig „vörös„ Emilia Romagna megszerzésével a jobboldal utat vághat magának az esetleges kormányváltáshoz.

Dunai Mónika a 888.hu-nak az elsőként induló ingyenes kínai nyelvoktatási programról

Dunai Mónika a 888.hu-nak az elsőként induló ingyenes kínai nyelvoktatási programról

Magyarországon elsőként indult útjára az a kínai nyelvoktatási program, amelyet kulturális nap keretében nyitott meg Dunai Mónika országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió Magyar-Kínai tagozatának reprezentánsa.

Két migránst még keresnek – Gumicsónakkal próbált Magyarországra jutni öt szír határsértő

Gumicsónakkal próbált a Tiszán keresztül Magyarországra jutni öt szír határsértő. A rendőrök három embert feltartóztattak, két társukat még keresik – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Megmentették az életét a Dunába esett nőnek Budapesten

Megmentették az életét a Dunába esett nőnek Budapesten

Vízirendészek mentettek ki egy nőt a Dunából a főváros IX. kerületében – közölte a police.hu.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére