Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kacskaringók

Pozsonyi Ádám

2019.11.08. 17:30

A kultúrrendőr – Pozsonyi (b)irodalma 27.

Nem csak az embereknek, a tárgyaknak is van saját sorsuk. És van saját, külön útjuk. A tárgyak is haladnak valahonnan valahová. Akárcsak az emberek. Elindulnak valahonnan, és valahová egyszer majd meg kell érkezniük.

Az emberek útját viszonylag könnyű követni. Legtöbbünk egy életen át toporog egy helyben, nem akar felnőni, csak nem akar leszámolni a légvárakkal – hisz a felnövés voltaképp nagyjából ennyiből áll –, s folyton azt hiszi, majd valahol, valamilyen csatlakozási ponton valami hatalmas mozgójárda indul, amire ő felpattan, s az majd a siker, a boldogság felé viszi, holott az élet zömmel csak munka, várakozás, és szürke, unalmas hétköznapok.

De a tárgyak útja néha legalább annyira érdekes.

Délelőtt van, olyan tizenegy óra felé, amikor már rendszerint elhatározom, hogy most már tényleg nekiülök, s elkezdem írni a dolgaimat, ha van erőm irodalmat is, ha nincs, akkor az anyagaimat. Szóval csütörtök tizenegy óra van, én meg állok az almárium mellett, s egy bakelitlemezt tartok az olvasólámpa felé. Pár perce nyomták a kezembe.

Forgatom, szagolgatom, vizsgálom a borítóját, egy kicsit ki is húzom belőle a lemezt – nem nagyon, nehogy karcolódjon –, s míg eszembe idézem azt a pár szűkös mondatot, mit a lemez ajándékozója közölt röviden, majd aztán sietve elbúcsúzott, s már szaladt is dolga után, lassanként egy külön kis történet kerekedik ki a fejemben. Egy külön személyes életút.

Az egyik nem túl ismert – én mindenesetre soha nem halottam róla – alföldi faluban nemrég felszámolták a helyi könyvtárat. Onnan hozta el nekem valaki – a selejtezéskor. Nézem a hatalmas kartont – mily fura élmény egy ilyet a CD-korszak végén kézbe venni –, rajta a farmerkabátos alakot, tapintom a bakelit finom barázdáit. Teljesen új állapotú. Érintetlen. Ezt a hanglemezt 1979 óta nemhogy le nem játszotta, de kézbe sem vette senki.

Cseh Tamástól a Fehér babák takarodója – hogy végre konkrét legyek –, sejtésem szerint közvetlenül a megjelenése után kerülhetett az általam eddig sosem hallott elnevezésű falu kis könyvtárába. Annak is a gyerekkönyvtári részlegébe, mert onnan hozták. Valahogy úgy lehetett, hogy a minisztérium kijelölt ennyi és ennyi keretet a megye könyvtárai számára, amit hanglemezvásárlásra fordíthattak, a gyermekrészlegre ebből ennyi és ennyi forint jutott, majd a könyvtárvezető elvtársnő a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat (MHV) negyedévi kiadványait tartalmazó ismertetőjét áttanulmányozva rábökött az ujjával: „Ez itt jó lesz. Fehér babák… Biztos valami mese. A gyerekrészlegen úgyis kevés az anyag!”. Majd amikor a lemez megjött, s a borítón meglátták a fura, farmerkabátos fiút, vakarták a fejüket, s jól eldugták hátra, majd szépen megfeledkeztek róla.

A ’89 előtti ügyviteli és beszerzési papírokat még 2000 nyarán megsemmisítették, a könyvtárvezető elvtársnő kb. húsz éve nyugdíjba ment, a gyerekkönyvtárat meg hát amúgy se látogatta senki, így a Cseh Tamás-lemez érintetlen állapotban vészelte át a rendszerváltást, az Antall-érát, az SZDSZ őrjöngéseit, 2006 őszét, majd idén, a felszámoláskor valaki megtalálta. Megtalálta, forgatta, nézegette, majd a furának, s kissé „őrültnek” tartott hölgyismerősömnek adták, aki most elhozta nekem.

Sorsuk, útjuk van a tárgyaknak, s az embereknek is. Hát, innentől most már együtt megyünk.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A Momentum ismét igent mondott a nemzeti identitás feladására

A Momentum ismét igent mondott a nemzeti identitás feladására

A Momentum megint az európai identitás felé fordult a nemzeti identitás felől.

Óriási siker: először díjaztak magyar forgatókönyvírót Amerika legrangosabb versenyén

Óriási siker: először díjaztak magyar forgatókönyvírót Amerika legrangosabb versenyén

Akár hollywoodi szuperprodukció is készülhet Peter Noel forgatókönyvéből. A magyar filmes két műve is előkelő helyezéssel végzett az amerikai versenyen: az Artilia többezer közül került a top 50-be, míg A szekrény a döntőbe jutva a dobogóra is esélyes lehet.

Balázs Attila negyeddöntős a riói tenisztornán

Balázs Attila negyeddöntőbe jutott a Rio de Janeiróban zajló, 1,9 millió dollár (576 millió forint) összdíjazású salakpályás férfi tenisztornán.

Nézegess katonai díszegyenruhákat!

Nézegess katonai díszegyenruhákat!

Baloldali politológusoknak zavaró tartalom következik.

Elrajtol a klímavédelmi akcióterv

Elrajtol a klímavédelmi akcióterv

A miniszter beszélt a részletekről.

Dennis a szigetországban is komisz

Dennis a szigetországban is komisz

Áradásokat okozott a Dennis névre keresztelt vihar Nagy-Britanniában és Írországban

Micsoda nap volt: Kiborult a Jobbik bili, Huth beszólt a bírómaffiának, Hadházy a zsebébe nyúl

Micsoda nap volt: Kiborult a Jobbik bili, Huth beszólt a bírómaffiának, Hadházy a zsebébe nyúl

Egy perccel nyolc előtt: a Jobbikból kiugrott Bencsik János kiteregette a szennyest, miszerint Jakab Péter friss, ropogós Jobbik elnök éppen nagytakarít és baloldali pártot csinál az egykori radikálisokból, miközben kiderült az is, hogy a Parlament bohócának, Hadházy Ákosnak két millájába kerül majd legutóbbi molinózása, Huth Gergely, a bírói korrupciót leleplező Pesti Srácok főszerkesztője pedig a 888-nak adott interjújában azon háborog jogosan, hogyan működhetnek hazánk bíróságai maffiamódszerekkel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére