Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Piszkostizenkettő
 
 
 
 

A mandiner.hu a kvótanépszavazás ellen kampányol

Horváth József György

2016.07.06. 21:29

Gondoltad volna?

A linkgyűjteményként kiválóan funkcionáló Mandinerrel csak akkor van gond, amikor saját tartalmat állít elő. A magát - tévesen - „jobboldaliként” azonosító portál vezércikkében kárhoztatja az október másodikára kiírt kvótanépszavazást, annak „teljesen értelmetlen” volta miatt.

Az Orbán-fóbiában szenvedő Stumpf András újságíró, autodidakta értelmiségi által jegyzett vezércikk lényege röviden összegezhető: a népszavazás értelmetlen, mert az Brüsszelt nem kötelezi semmire. Csak a magyar országgyűlést, ahol a többség amúgy is osztja a „nem” álláspontját. Csupán egy szimbolikus aktus, mellyel Orbán és marketing gépezete „csupán belpolitikai hasznot akar húzni egy jogos érzület meglovagolásából”.

A Mandiner a XX-ik század neomarxista baloldalának üde hangján kárhoztatja a számító és önérdekű jobboldali establishmentet, akik minden fontos és kevésbé fontos ügyet nyers hatalomtechnikai eszközzé degradálnak. Szinte hallani, ahogy politika rideg gépezete sercegve ledarálja a lelkeket. Az egyszeri proletár persze elmegy és „nemmel” szavaz. Feje felett óriási Orbán portré, lelkében félelem és üresség.

A megvilágosodottak azonban otthon maradnak, mert időben felismerték a politika gépezetének sötét valóságát. Õk felébredtek a mátrixból.

Nos, manapság a gazdasági és politikai kataklizmák, a terrorizmus gyűrűjében, hülyének lenni kiváltság és luxus egyszerre. Nálunk erre mégis van bőven keret.

A kvótanépszavazás egy értelmetlen szimbolikus aktus?

Mondok néhány szimbolikus politikai aktust, aztán döntse el mindenki valóban értelmetlen és öncélú-e. Tekintsük ezt egy neomarxista tesztnek.

  • Állva énekelni a himnuszt egy ünnepen, vagy stadionban a magyar csapattal.
  • Magyar zászlót emelni a magasba.
  • Aláírni egy tiltakozó nemzeti petíciót.
  • Kokárdát tűzni március 15-én.
  • Felesküdni.
  • Népszavazni egy közösen osztott nemzeti ügyben.

Megvagyunk ezek nélkül is, nem igaz? Mégis szinte mindannyian azt gondoljuk, még ha szimbolikus is, de számít.

A szimbolikus politikai cselekvés a közösség rítusa, összetartozást fejez ki. Ha kiragadjuk őket a kontextusukból, értelmetlennek látszanak. Mi értelme van egy rúdra szerelt rongydarabot lengetni? Mi értelme van vigyázzban állva énekelni?

Nos, van. Ezekben a cselekvésekben él az a közösség, amit régen még úgy hívtak: nemzet.

A nemzet, az olyan baloldaliaknak, mint Stumpf egy vicc. Idióták öncélú, rituális viselkedése. Ahelyett, hogy „dolgoznának”, elmennének fát vágni, vagy bármi. Népszavaznak. De minek? Miért?

Mert ez egy politikai közösség öreg, azért.

A közösség neomarxista szemmel persze egy fikció. A bérből és fizetésből tengődők ideologikus megvezetésének egyik eszköze. Az uralkodó establishment politikája pedig a tartalom nélküli forma. Az igazság nélküli retorika. Ha lehántod róla a cukormázat, mi marad? Mindig ugyanaz: a hatalom reprodukciójának önérdeke. Vagy ahogy Stumpf írja: egy kis „belpolpecsenye” – azaz belpolitikai haszon.

Korrekt újbaloldali nyelven: politikai tőke.

De vegyük akkor a politikai racionalitás oldalát.

Rendben, hogy a népszavazás egy szimbolikus aktus, amellyel egy közösség kifejezi elköteleződését egy ügyben, na de van-e ezen túlmutató politikai haszna (amellett ofkorsz, hogy a regnáló politikai elit megerősíti saját pozícióit)?

Igen, van.

Brüsszelt valóban nem kötelezi semmire, a magyar kormánynak azonban erős felhatalmazást, politikai legitimációt ad. A 2014-es választáson a kormány nem arra kapott mandátumot, hogy „mondjon nemet a kvótára”. Hol volt még akkor a kvóta kérdés.

Képviseleti demokráciában persze, miért is kapna? Hatalmat kapott négy évre. Oszt jónapot. Azt csinál, amit akar. És többnyire mit csinál? Saját hatalmát polírozgatja - mondja a cinikus baloldali logika.

De miért kellene ezt elfogadnunk? Miért gondolja bárki is, hogy a baloldal politika-értelmezésének igaza van csak azért, mert érzelmi kontextusában összecseng a mindenkori establishment egypontnullás utálatával.

Azt a kérdést tegyük fel inkább: erősebb alkupozíciója lesz-e Orbánnak az EU-ban, egy őt is kötelező népszavazással a háta mögött?

Igen, erősebb.

A Brexit népszavazás ismeretében? Még erősebb.

Ennyi. Szimbolikus vagy nem, a népszavazásnak komoly politikai súlya van. Mert a következménye megkerülhetetlen. A közösség akaratát helyezi szembe a bürokrácia akaratával. Nincs visszalépési lehetőség, mert a demokrácia nem a hülyegyerekek játéka.

Ezért érdemes elmenni szavazni. Kiállni egy szimbolikus aktusban a közösségért, Magyarországért, önmagunkért.

Ne hallgassatok Stumpfra, ne maradjatok otthon.

OLVASTAD MÁR?

Piszkostizenkettő
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A brit kormány most „merész javaslattal” lépne ki az unióból

A brit kormány most „merész javaslattal” lépne ki az unióból

Amerika, London, Párizs

Theresa May brit miniszterelnök szerint a kormány „új, merész” javaslatot terjeszt az alsóház elé, amikor a jövő hónapban szavazásra bocsátja a brit EU-tagság megszűnésének törvénybe iktatását célzó tervezetet.

Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Hiába sivalkodnak a balliberálisok, Alain Delon megkapja az életműdíjat

Szabad vasárnap

Alain Delon vasárnap este megkapja az Arany Pálma-életműdíjat a 72. cannes-i filmfesztiválon, annak ellenére, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozik a világhírű francia filmszínész elismerése ellen.

Szeptember elején tarthatják meg az előrehozott választásokat Ausztriában

Ezt Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóján jelentették be.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére