Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hiába csúsztatnak a balliberálisok, a legtöbb EU-s országban jelenleg különleges jogi helyzet van

Jog és szabadság

2020.03.24. 17:30

Nézzünk néhány példát.

Franciaország vészhelyzetben: szélesebb hatáskörök a kormánynak – oxiológiai ellátás célirányosítása, terepi kórházak telepítése

A francia kétkamarás törvényhozás – előbb a Szenátus, majd a Nemzetgyűlés – március 22-én egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az országban a koronavírus terjedésének megakadályozására, így a kormány szélesebb hatásköröket kapott a járvány leküzdésére.

A vasárnap elfogadott törvényjavaslat lehetővé teszi a miniszterelnök számára, hogy – az egészségügyi miniszter tanácsára – haladéktalanul korlátozó intézkedések sorát rendelje el, azokat az egész országban érvényesítve. Így szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be a mozgásra, és esetlegesen megtilthatják a találkozókat és az üzleti tevékenységeket. A francia kormánynak lehetősége van bármilyen áru vagy szolgáltatás igénybevételére – ideértve a taxikat is, a kórházi személyzet szállítására, a Covid-19-járvány leküzdése érdekében.

Az egészségügy már racionalizálja magát a rendkívüli helyzetben. Az újraélesztési ellátás szolgáltatásainak befogadási kapacitása március közepén ötezer volt Franciaországban, ami eszközfelújításokkal és a kórházi értelemben nem sürgősnek vagy szükségesnek ítélt beavatkozások mellőzése révén – szakemberek számítása szerint – 10 ezerre is emelhető. Ez például alapszintű, eszköz nélküli újraélesztést (BLS) jelenthet, amikor a keringés és a légzés kórházi eszközök nélkül, befúvásos lélegeztetéssel, illetve külső mellkaskompressziókkal pótolható.

Hadsereg szerepe: a meghozott elszigetelési intézkedések célja a kórházak telítettségének csökkentése volt az érkezések hullámának növekedése nyomán. Néhány francia kórház mára elérte a telítettséget, köztük az elzászi Mulhouse és a korzikai Ajaccio kórházai; az ilyen helyzetek kezelésére, a francia hadsereg terepi kórházat állított fel a polgári kórház megsegítésére az elmúlt napokban.

Németország: a Landok jelentős alapjogi jogkorlátozásokat vezethetnek be az emberek mindennapjaiban

Németország tizenhat állam (Land) szövetsége, a helyi törvényhozóknak van mozgástere a válság kezelésére. Például Bajorország már rendkívüli helyzetet is kihirdetett a koronavírus-járvány elleni hatékony küzdelem érdekében. Az ennek nyomán elfogadott intézkedésekkel lehetővé tették a segédszemélyzet, a tűzoltóság és a mentőszolgálatok egyetlen parancsnokság alá helyezését, illetve azok szorosabb összekapcsolását a napi munkában.

A fertőzések elleni védelemről szóló 2001. évi törvénynek megfelelően az egész német államszövetségben intézkedések sorát hozzák. Ez jelentős jogkorlátozásokat tesz lehetővé a döntéshozók számára az emberek alapvető jogaiban. A törvény 17. §-a értelmében ez a polgárok egyéni szabadságát, a mozgásszabadságot, a gyülekezés szabadságát és az otthon mint tulajdon sérthetetlenségét is érintheti. A tömeges összejövetelek szövetségi szintű tilalma már hatályos intézkedés Németországban.

Egyesült Királyság: rendkívüli kormányzati intézkedések, a magánszektor is racionalizál az egészségügyisek érdekében

Az Egyesült Királyság Képviselőháza (House of Commons) a legerősebb jogkörrel rendelkező törvényhozó intézményként már tárgyalja a járvány megfékezését célzó törvényjavaslatot, amely rendkívüli intézkedések jogát telepítené a brit kormány számára. A kormány elsősorban a közrendiháznak felelős, és a válságkezelő miniszterelnök, Boris Johnson addig maradhat hivatalban, amíg az alsóház bizalmát élvezi.

A javaslat a fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálásának elrendelését, a repülőterek időleges bezárását és sok egyéb rendkívüli intézkedést teszi lehetségessé időlegesen, és a tervezet alapján a belügyminiszter utasíthatja az üzemeltetőket a repülőterek és a kikötők működésének átmeneti felfüggesztésére, amennyiben a határőrség munkára fogható állományának létszáma a megbetegedések miatt – már a közbiztonság megőrzését veszélyeztetve – jelentősen lecsökkenne. Az új törvény a járvány idejére felhatalmazza a kormányt rendezvények és gyűlések korlátozására bármilyen helyszínen.
A brit élelmiszerbolt-piac egyhatodát Sainsbury’s óriáscég bevezette közel 1500 üzletében, hogy egységes nyitvatartás keretében hétfőn, szerdán, pénteken reggel 8-tól, 9 óráig csak idős emberek és NHS-igazolvánnyal rendelkező egészségügyi dolgozók léphetnek be az üzletekbe. Ennek a korlátozó intézkedésnek az oka, hogy sokan pánikszerűen és jelentős mértékben kezdték feltölteni saját otthoni készleteiket például az egészségügyi dolgozók megfelelő élelmiszer-ellátását veszélyeztetve, akikre munkaidő után már csak az üres polcok vártak.

Járványhelyzet Olaszországban: kormányzati intézkedéssorozat az elmúlt két hónapban – az olasz gazdaság leállítása

Az első intézkedések között a kormány felfüggesztette a Kínába irányuló és onnan induló összes repülőjáratot, és vészhelyzetet hirdetett ki. Megjegyzendő, hogy az olasz csizma felső szegmensében jelentős kínai közösség él, akik egy része a járvány ottani kitörését követően tért vissza az ázsiai országból. Ezt követően Észak-Olaszország tizenegy önkormányzatát azonosították a járvány gócaiként, és karantén alá helyezték őket. Giuseppe Conte miniszterelnök 2020. március 8-án kiterjesztette a karantént Lombardia egészére és 14 másik északi tartományra, másnap pedig Olaszország egészére, közel 60 millió embert helyezve karantén alá. 2020. március 11-én Conte szinte minden üzleti tevékenységet betiltott az élelmiszerboltok, szupermarketek, gyógyszertárak működésének kivételével. Március 21-én az olasz kormány elrendelte minden – nem létfontosságú, önfenntartó szükségleteket kielégítő – vállalkozás működésének és ipari tevékenységnek a felfüggesztését, és tovább korlátozta az emberek mozgásszabadságát.

Az olasz alkotmány 70-82. cikkelye öleli fel a jogalkotási folyamat témakörét, a 77. cikkely szabályozza a rendkívüli helyzetek esetén a kormány fellépésének mozgásterét. Az olasz kormány a szenátus és a képviselőház engedélyező aktusa nélkül nem adhat ki törvényerejű rendeletet.

Kijelenthető a fentiek alapján, hogy gazdasági és politikai értelemben is jelentős európai államokban is ebben a rendkívüli járványügyi helyzetben számos speciális, különleges jogi megoldást alkalmaznak. És folytathatnánk a sort, Norvégiában például külön törvény rendelkezik arról, hogy a végrehajtó hatalom által súlyos krízishelyzetben meghozott intézkedések felülírhatják a jogrendszer bármely szabályát, és minden „szükséges intézkedésre” kiterjedhetnek. Az elv ugyanis egyszerű és egységes – járványügyi válsághelyzetben első az állampolgárok életének és testi épségének a megóvása, akár több alkotmányos jog és intézmény szükséges és arányos korlátozása mellett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A delfinek visszatértek Velencébe, a flamingók pedig... Franciaországba?

A delfinek visszatértek Velencébe, a flamingók pedig... Franciaországba?

Igen. Több mint 50 ezer flamingó gyűlt össze Franciaország déli részén.

7:59 – A nap legfontosabb hírei

7:59 – A nap legfontosabb hírei

Repülőgépkatasztrófa Indiában, hatalmas tűz Hajdúböszörményben, minket is kóstolgat már a második hullám.

Balesetet szenvedett egy utasszállító repülőgép India déli részén

Balesetet szenvedett egy utasszállító repülőgép India déli részén

Legalább tizennégyen meghaltak, több mint százan – közülük tizenöten pedig súlyosan – megsérültek az Air India Express légitársaság Dubajból a délnyugat-indiai Kozsíkódéba (Kálikutba) érkező járatának szerencsétlenségében.

Törvényben szabályozná a Facebook általa kifogásolt gyakorlatát a Mi Hazánk

Törvényben szabályozná a Facebook általa kifogásolt gyakorlatát a Mi Hazánk

Eddig a Facebook cenzúrázta őket, most ők cenzúráznák a Facebookot.

Még csak öt napja indult a tanév Észak-Németországban, már zárják be az iskolákat

Még csak öt napja indult a tanév Észak-Németországban, már zárják be az iskolákat

Ha minden iskolát bezárnak, ahol fertőzöttet találnak, akkor nem sok helyen lesz tanítás.

Hőhullám közepén regisztráltak rekordszámú új megbetegedést Japánban

Hőhullám közepén regisztráltak rekordszámú új megbetegedést Japánban

Rekordszámú, 1597 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak pénteken a japán hatóságok, a fertőzöttek száma a fővároson, Tokión kívül is megugrott.

Összességében elhanyagolható hatása van a koronavírusnak a klímaváltozásban

Összességében elhanyagolható hatása van a koronavírusnak a klímaváltozásban

Áprilisban ugyan érezhető volt több klímagáz jelentős visszaesése – valamint a földet hűtő, szintén légszennyezésből származó aeroszoloké is -, de összességében 2020 is belesimul az eddigi évekbe – állítják kutatók a Leedsi Egyetemről.

Tovább eszkalálódik a feszültség Peking és Washington között Hongkong kapcsán

Tovább eszkalálódik a feszültség Peking és Washington között Hongkong kapcsán

Washington szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és 11 másik tisztségviselőjét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére