Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Határvédelem Trump módra – belépés csak legálisan!

Jog és szabadság

2020.01.31. 12:00

Az Egyesült Államokban élő jogosulatlan bevándorlók száma a 2004-es szintre esett vissza, és a mexikóiak már nem képezik az ország bevándorlóinak többségét. Ez a csökkenés elsősorban az országba érkező jogosulatlan bevándorlók sokszínű származásával magyarázható. A jogosulatlan bevándorlók kibocsátó országai is újfajta tendenciát kezdenek mutatni: a mexikóiak száma csökkent, a Közép-Amerikából és Ázsiából érkezők száma pedig nőtt. 2017-ben 10,5 millió illegális bevándorló volt az Egyesült Államokban, ami az Egyesült Államok népességének 3,2%-át képezte. Ennek a tendenciának a megállítása érdekében Kirstjen Nielsen, a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) részéről bejelentette a Migránsvédelmi Program (MPP) bevezetését 2018 decemberében, amit 2019 januárja óta kezdtek el alkalmazni.

Az MPP az Egyesült Államok kormányának olyan akciója, amelynek során Mexikóból az Egyesült Államokba belépni kívánó bevándorlókat – illegálisan vagy megfelelő dokumentumok nélkül – vissza lehet küldeni Mexikóba, és kérelmük elbírálási ideje alatt az USA-n kívül kell tartózkodniuk. Mexikói tartózkodásuk ideje alatt pedig az ország biztosítja számukra a megfelelő humanitárius védelmet.

Az Európai Unióban a magyar kormány gyakorlatilag az egyetlen, amely – nem mellesleg a schengeni szabályok következetes betartásával – hasonlóan biztonságos megoldást választott a határvédelem tekintetében.

Bizonyos, az Egyesült Államokba illegálisan vagy hivatalos papírok nélkül belépni próbáló külföldieket, ideértve a menedékjogot kérelmezőket, már nem engedik szabadon belépni az országba, ahol a korábbi gyakorlat alapján sokszor nem is nyújtottak be menedékjog iránti kérelmet és eltűntek a hatóságok látóköréből. Ehelyett ezen személyeknek meg kell jelenniük az amerikai bevándorlási szervek előtt, és a meghallgatásuk napjáig visszaküldik őket Mexikóba.

Miközben a menedékkérők várják meghallgatásaikat Mexikóban, a mexikói kormány úgy határozott, hogy biztosítja az ilyen személyeknek a mexikói tartózkodás lehetőségét az általuk nyújtott státus típusától függő védelem mellett. Azok a külföldiek, akiknek vissza kell térniük az Egyesült Államokba, hogy részt vegyenek a bevándorlási tárgyalásokon, beléphetnek és meghallgathatják őket. Azok, akiknek igényeit a bevándorlási hatóság érdemesnek találja, az USA-ban maradhatnak. Azokat, akiknek kérelmét nem hagyják jóvá, az Egyesült Államokból az állampolgárságuk szerinti országba szállítják vissza.

A liberális média és az NGO-k persze az MPP rendszerszintű jogsértéseiről számolnak be: a megfelelő eljáráshoz fűződő jogok sérelme, például a bírósági tárgyalások észrevételezéséhez és a tárgyalásokhoz való hozzáférés joga. A jelentések dokumentálták továbbá a fizikai sérelmeket – beleértve az emberrablást és a halált is –, amelyekkel a menedékkérők szembesültek, miközben a menedékjog iránti kérelmükről döntöttek. A januári végrehajtása óta a program mintegy 57 000 bevándorlót kényszerített vissza Mexikóba, ahol a kritikusok szerint a menedékkérőket kizsákmányolják és védtelenül hagyják őket.

Ezek a politikák illegálisak, erkölcstelenek és nemzetünk nevében képezik az emberi jogok megsértésének alapját

– mondta Michael Knowles, az Egyesült Államok állampolgársági és bevándorlási szolgálatának alkalmazottait képviselő szakszervezet elnöke.

Milyen előnyei vannak ennek ellenére az MPP-rendszernek?

Minden hónapban tízezrek érkeznek jogellenesen a déli határhoz. Az MPP csökkenti az Egyesült Államok törvényét élvező idegenek számát, és visszatartja a hamis menedékjog iránti kérelmeket. A fenti egyoldalú kritikák ráadásul nem beszélnek az illegális migránsok országon belüli kiszolgáltatott helyzetéről, amelyet legalább olyan súlyos kérdésként kell kezelni, mint a liberális NGO-k által felhozott szempontokat. Ezen túlmenően természetesen az USA polgárainak a védelmét, továbbá a jogbiztonságot is szolgálja az illegális bevándorlás jelenségének a visszaszorítása. A rendszer megakadályozza azt, hogy a menedékjog iránt folyamodó személyek eltűnjek az országban, még mielőtt kérelmüket elbírálták volna arról, hogy befogadják-e őket és az Egyesült Államok törvényei szerint védelmet nyújtanak-e számukra. Ehelyett Mexikóban várnak, és ott megfelelő humanitárius védelmet kapnak. Ez lehetővé teszi a DHS számára, hogy hatékonyabban támogassa a törvényes menedékkérőket és az üldöztetés elől menekülőket.

A program működik – mint ahogy a fenti számadatok is bizonyítják –, és hozzájárul a meglévő több mint egymillió bevándorlási kérelem elmaradásának csökkentéséhez. Ezenfelül az MPP csökkenti a határbiztonsági és bevándorlási rendszer rendkívüli terheit, felszabadítva a személyzetet és az erőforrásokat, hogy jobban megvédje szuverenitásukat és a jogállamiságukat az amerikai bevándorlási rendszer integritásának helyreállítása révén.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére