Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gombolkozás

Sümeghi Lóránt

2019.04.17. 13:38

A kultúrrendõr - Pozsonyi (b)irodalma 13.

A kicsiny antikvárium eldugottan állt a tér sarkán. Keskeny Károly még tavaly fedezte fel, mikor egy írással töltött nap után sétálni ment, hogy kiszellőztesse a fejét. Akkor nem ment be, de megjegyezte a helyet, mert a kirakatban látott egy laterna magicát, s szeretett volna egyszer egy ilyen szerkezetet tüzetesebben megvizsgálni. Aztán később eszébe jutott, kereste, de nem találta az üzletet sehol, most pedig itt volt előtte, pedig nem is ide indult, és egész másfelé vezetett útja eredetileg.

Belépett, az ajtó halkan csilingelt. Az eladót nem látta valamiért sehol, talán a dolgát végezhette. Odalépett az egyik polchoz. Játékok sorakoztak rajta. Babák, kisvasutak, ólomkatonák. Az egyik huszárnak letörött a lába, furán ült így fél lábbal a nyeregben, de egy másikon látszott, hogy még soha nem játszottak vele.

Mielőtt kézbe vette volna a bábut, körbekémlelt.

Sehol senki.

Aztán odébb lépett. Gyermekfolyóiratok, az 50-es és 60-as évekből, de volt egy példánya a Tanuló Ifjúság Lapjának is, 1907-ből. Óvatosan lefújta róla a port, kézbe vette. A lapok felvágatlanok – állapította meg.

Hol bujkáltak ezek, amíg ide nem kerültek? Hol éltek túl? Megvették 1907-ben, a gyereknek nem kellett, meghagyták, bízva abban, hogy jön majd a másik gyerek, de az nem jött, lekerült a pincébe egy dobozban, a bombázást túlélte, pedig a szomszéd gyár leégett, majd valaki behozta ide 1983-ban.

Azóta vár. Azóta vár, és kitartón képvisel valamit. Hirdeti, hogy minden elmúlik, de soha nem maradéktalanul.

Lefújta ujjairól a port, körbenézett, s tenyerét nadrágjába törölte.

A boltos még mindig nem került elő. Tett pár lépést a félhomályba borult sarokrész felé. Találomra leemelt egy könyvet, s kinyitotta. Benne megsárgult papírdarab.

— Ha bemegyünk kis antikváriumokba – töprengett Keskeny –, leveszünk egy könyvet a polcról, amit tizenöt éve vitt be egy ember, akinek a szekrényében harminc évig állott, kézbe vesszük, és kinyitjuk, lehet, hogy találunk valamit. Ha más nem, egy blokkot. Kettő forint negyven. 1954.

A múlt sosem tűnik el, csak háttérbe szorul. Lassan, fokozatosan bújik az új dolgok takarásába. De ott marad és figyel. Padlásokon, szekrények mélyén találunk tárgyakat. És ha kutatunk azon a padláson, nem csak a régi, szúette széket találjuk meg, mert ha nagyon figyelünk, a széken felfedezhetünk egy alakot is. Kissé homályos, itt-ott áttetsző alak. De figyelni kell, összpontosítani. És ha figyelünk, egyszer csak felismerjük. Igen, ott ül a vármegyei tisztviselő. És ha közelebb megyünk, megérintjük, kicsit megkapargatjuk, lefújjuk róla a port, az arca egyszer csak megváltozik, s előbukkan alóla egy kuruc katona. És ha kitartóak vagyunk, s óvatosan bánunk az ecsettel, finoman hántunk, szeretettel, a további rétegek alól előbukkan egy kacagány, egy csizma, egy rozsdás gomb, egy sodronying darabkája, s ha kaparjuk, kaparjuk, kaparjuk tovább, legbelül ott ül a honfoglaló.

Keskeny kicsit köhögött a portól, s visszaballagott az üzlet világosabb részébe.

Körbenézett. Még mindig sehol senki. A nap besütött az ablakon, s a párkányra egy tengelic telepedett.

A boltos tán a raktárban lehet? Ebédel?

Ki tudja…

— A viszontlátásra! – köszönt hangosan, s az egyik könyvbe beletett egy buszjegyet. BKV 1996. Tegnap találta könyvszelektálás közben.

Talán valamikor erre jár egy ember, benéz ide, és megtalálja. Talán eltöpreng rajta, s gondolatai támadnak.

És az jó.

Kilépett az ajtón, és sietett haza, hogy befejezze a megkezdett elbeszélését.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Mégis elmarad a világvége szeptemberben

Nem csapódik a Földnek szeptemberben az a majdnem 50 méter átmérőjű aszteroida, mely száz hirosimai atombombáéval felérő erejű robbanást okozhatott volna.

Kettős győzelemmel továbbjutott a Ferencváros!

Kettős győzelemmel továbbjutott a Ferencváros!

A Ferencváros 3-2-re nyert a bolgár Ludogorec vendégeként a szerdai visszavágón, így kettős győzelemmel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójából.

Még az uniós biztos szerint is túl sok migráns indul útnak

Még az uniós biztos szerint is túl sok migráns indul útnak

Noha a hivatalos adatok szerint az Európába irányuló migráció valamelyest csökkent, a Földközi-tengeren még mindig kritikus és aggasztó a migrációs helyzet, még mindig túl sokan indulnak el, életüket kockáztatva a jobb élet reményében – jelentette ki Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos Strasbourgban szerdán.

A bevándorláspártiak siránkoznak, Ausztrália azonban továbbra is őrzi a határait

A bevándorláspártiak siránkoznak, Ausztrália azonban továbbra is őrzi a határait

„Ha vízum nélkül hajózol ide, nem fogsz itt letelepedni” – üzenik az ausztrálok.

Megnéztük, mégis kik rasszistázzák most Trumpot

Megnéztük, mégis kik rasszistázzák most Trumpot

Spoiler: előbb a saját portájukon kellene sepregetni, mielőtt a már eddig is agyonhasznált rasszista-kártyát húzzák elő.

Az ENSZ migrációs jelentéstevője szerint Magyarországnak le kellene bontania a kerítést

Az ENSZ migrációs jelentéstevője szerint Magyarországnak le kellene bontania a kerítést

Már nem érkeznek migránsok jelentős számban Magyarországra, ezért újra kellene gondolni azoknak az intézkedéseknek a fenntartását, amelyeket a korábbi válsághelyzetben hoztak – mondta Felipe González Morales, az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó, független különleges jelentéstevője szerdán Budapesten.

Londonban őrizetbe vették a manchesteri terrortámadás egyik kitervelőjét

Londonban őrizetbe vették a manchesteri terrortámadás egyik kitervelőjét

Őrizetbe vették a 2017-es manchesteri öngyilkos merénylet elkövetőjének fivérét Líbiából történt kiadatását követően – közölte a brit rendőrség szerdán.

Brüsszel folytatja a Lengyelországgal szembeni boszorkányüldözést

Brüsszel folytatja a Lengyelországgal szembeni boszorkányüldözést

Újabb szakaszba léptette az Európai Bizottság szerdán az új bírói fegyelmi kamara miatt áprilisban Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére