Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

GFG blog 10.: Miért nem vagyok konzervatív?

G. Fodor Gábor

2022.07.05. 17:20

Hozzájárulás korunk szellemi vitáihoz

Megdöbbenéssel olvasom, hogy a háborús időkben, a háborús infláció elszabadulásakor, a háborús gazdasági válság rohamléptékű közeledése idején, szóval amikor a biztonság, az egzisztencia, a munkahelyek, a családi megtakarítások, a perspektíva forog kockán, a legpezsdítőbbnek szánt szellemi viták itthon arról szólnak, hogy ki is az igazi konzervatív, mi az új jobboldal, miben áll a konzervatív forradalom, megtörtént-e már vagy éppen megtörténésben van.

Megdöbbentő.

Van némi szkepszisem azzal kapcsolatban, hogy ezek lennének most a lényegi kérdések.

Lehet, hogy azért gondolom így, mert nem érzem érintve magam. Azért döbbenek meg, mert nem vagyok konzervatív. Most meg a potenciális olvasó döbben meg. Már hogy a fenébe ne lenne G. Fodor konzervatív. Dehát Fideszes. Igen, az, de nem konzervatív.

Nem vagyok konzervatív, mert ahhoz „igazinak” kellene lenni. Ezeknek a vitáknak ugyanis az a természete, hogy rögtön beindul az „igazi” keresése. Ki is az „igazi” konzervatív (vagy éppen „igazi” liberális) és ezt rendre mások mondják meg. Vagy a „konzervatívok” ellenfelei vagy azok, akik „igazi” konzervatívnak tartják magukat – igaz, ők is csak feltételekkel. Töredelmesen megvallom, fogalmam sincs, mi az, hogy „igazi”, így „igazi” konzervatív sem lehetek.

Aztán nem vagyok konzervatív, mert nem vagyok gyáva. Olvasom a vitát az „igazi” konzervatívok között, hogy aki támogatja a kormányt, a hatalmat (ami nem konzervatív), az nem lehet konzervatív. Nem lehet, mert az „igazi” konzervatívnak elvei vannak, a regnáló kormány meg – mivel, teszem hozzá, cselekszik – rendre megsérti ezeket az „igazi” elveket. Szóval, egész biztos, hogy nem vagyok konzervatív. Oda merek állni egy politikai irány mellé. Merem támogatni a cselekvő kormányt – és vállalom egy politikai állásfoglalás következményeit. Szemben az „igazi” konzervatívokkal.

No meg persze azért sem vagyok konzervatív, mert az élet megelőzi az ideológiát. Az ember eszik, iszik, ürít, szeretkezik vagy éppen hatalmat gyakorol. Maradva az utóbbinál: a hatalom biztos, hogy nem konzervatív. A korlátai sem azok (pedig szükségesek), igaz, nem is liberálisak. Inkább alkotmányosnak mondanám. Céljuk nem is ennek vagy annak az ideológiának az érvényre juttatása, hanem ilyenek mint: biztonság, szabadság, jogok és kötelességek (így együtt), rendezett, nyugodt, békés magyar élet.

Az élet úgyis megelőzi az ideológiát, ahogy rögtön gyanússá válik, ha valaki az ideológiát helyezi az élet elé. Azt mondja például, hogy ő konzervatív. Ha valaki ennyit mond, ott egész biztos, hogy bűzlik valami. Én meg erre azt mondom, hogy megnézzük, hogy élsz, aztán majd ítélünk.

De addig is, amíg erre sor kerül, vegyük elő a fontos dolgokat. A szomszédban háború van, az árak elszabadulnak, veszélyben a biztonság. Mikor máskor ne támogasson az ember egy cselekvő kormányzatot? Akár még az „igazi” konzervatívok is juthatnak erre a következtetésre.

Az lesz majd az igazi.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Árstop nélkül is a legalacsonyabbak között van a magyar benzinár Európában

Árstop nélkül is a legalacsonyabbak között van a magyar benzinár Európában

A brüsszeli elhibázott szankciók miatt megszüntetett benzinárstop feloldása után megnéztük, hogyan állnak az uniós rangsorban a hazai üzemanyagárak. Árstop nélkül is kedvezőek.

Már a háború kitörése előtt is nagyon pörgött a fegyverbiznisz

Már a háború kitörése előtt is nagyon pörgött a fegyverbiznisz

A globális fegyvereladások 2021-ben közel két százalékkal nőttek az ukrajnai háború előtt.

Orbán Viktor: A szankciós benzinárakból elvonjuk az extraprofitot

Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk – írta Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalán.

Együttműködési programot indított az energiaellátás biztosítására a brit és az amerikai kormány

Átfogó együttműködési programot indított az energiaellátás biztosítására a brit és az amerikai kormány. A kezdeményezést, amelynek keretében az Egyesült Államok már jövőre jelentősen megemelt mennyiségű cseppfolyósított földgázt (LNG) szállít Nagy-Britanniának, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök jelentette be szerdai közös nyilatkozatában.

Megszűnik a benzinárstop

Megszűnik a benzinárstop

A hírt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója jelentette be a kedd esti Kormányinfón.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére