Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gery English hiperpasszivitása

Bohár Dániel

2021.05.19. 17:00

Karácsony Gergelynek nem csupán az angolnyelv-tudása hiperpasszív, hanem az egész lénye.

 

Hiperpasszív, hiperpasszív? Újnak tűnő fogalommal próbálta viccesen elütni a főpolgármester az ATV-ben hétfő este, hogy lényegében egyáltalán nem tud angolul, pontosabban „speciális” a nyelvtudása. A speciális ebben az esetben azt jelenti, hogy kicsit sem tud angolul.

Hiperpasszív, hiperpasszív? Valahol már hallottam ezt a szót. Őszinte leszek, az internetet kellett segítségül hívnom, hogy az emlékeim felidézése gyorsabb és hatékonyabb legyen. Gyorsan kiderült, hogy Karácsony mellett egyetlen hiperpasszív karakter létezik, aki nem más, mint Garfield. Igen, a lustaságáról ismert macskáról írtak korábban egy könyvet ezzel a címmel. Garfield valóban hiperpasszív, hiszen a mesék történetének legtohonyább szereplője.

Karácsony Gergely dobta fel, de teljesen érthető a párhuzam a szájtáti főpolgármester és a tunya macska között. Karácsonynak ugyanis nemcsak a nyelvtudása, hanem az egész lénye hiperpasszív.

A hiperpasszivitás nem túl gyakran előforduló fogalom, ugyanakkor a hiperaktivitás nemegyszer a közbeszéd tárgya, ugyanis bizonyos becslések szerint az iskolás gyerekek közül minden tizedik viselkedészavarral küzd. A hiperaktivitás alapvetően nem betegség, hanem egy állapot, amely impulzivitással, figyelemzavarral és nyugtalansággal jár. A hiperpasszív ennek a tökéletes ellentéte. Egyik véglet sem szerencsés, hiszen ahogy az élet minden területén, ebben az esetben is az arany középút elérése lenne a cél.

A minap összefutottam Karácsony Gergellyel a Képviselői Irodaház előtt, az egy külön kérdés, hogy mit keresett ott főpolgármesterként, de ebbe most ne is menjünk bele. Látva, hogy egy héttel korábban az angolul feltett kérdéseimre nem tudott érdemben válaszolni, és inkább elszaladt, ebben az esetben magyarul próbálkoztam. Magyar szavaim értő fülekre találtak. Karácsony Gergely elárulta, hogy a speciális angoltudása azt jelenti, hogy olvasni és írni tud, de beszélni nem. Maradjunk annyiban, hogy ez viszonylag nehezen elképzelhető. Hiába próbáltam kideríteni, hogy ennek ellenére miképp sikerült egyetemen oktatnia, de ez már nem derült ki.

Az egész helyzetben Karácsony tényleg annyira hiperpasszív volt, ahogy lesétált a lépcsőn, és meglátva a kamerát egyből zavarodott lett, hirtelen azt sem tudta, merre áll az autója a sofőrjével (nem biciklivel távozott), nekem kellett irányba igazítani. Nem tudom, de nekem fura, hogy egy miniszterelnök-jelöltből ennyire hiányzik a tűz. Simán lehetséges, hogy ő maga sem akarja ezt az egészet, egyetlen bábu Gyurcsány Ferenc sakktábláján.

Ez a hiperpasszív vagy speciális nyelvtudás viszont rettentően kevés már főpolgármesterként is, mennyire vékony lenne miniszterelnökként. Több szempontból is borzasztó belegondolni, de képzeljük el (tényleg csak képzeljük el) azt a helyzetet, amikor Karácsony az Európai Tanács ülésén megjelenik, ahol csak kormányfők vannak jelen, illetve a tanács és az Európai Bizottság elnöke. Mindenki tökéletes angolsággal társalog a szünetekben, ügyekről, beruházásokról és számtalan dologról döntenek az angolul készségszinten beszélő európai vezetők, és akkor ott van Gery English, aki nagy nehezen annyit tud kipréselni magából, hogy

Máj nem iz Geri, ájem fróm Hangeri”.

Ekkor az Európai Tanács ülése röhögésbe fullad, és a miniszterelnökök, kancellárok, elnökök megegyeznek abban, hogy ezekkel a magyarokkal négy évig biztosan nem lesz gondjuk.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére