Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Energiakrízis az Alpokban, leállhatnak a téli sportágak Bajorországban

Georg Spöttle

2022.10.20. 12:00

Az elhamarkodott szankciók okozta energiakrízis komoly fenyegetést jelent Bajorországban mind az amatőr, mind a tömeg-, mind pedig az utánpótlássportnak. Königsbrunnban a jéghoki arénát fenyegeti a bezárás, a Brauneck lesiklópályáin is bizonytalan a síszezon, mivel a pályák megvilágítása nélkül nem lehet edzéseket tartani. Az alpesi síparadicsomokban veszélybe került a síszezon és ezáltal a turizmus is.

A téli sportágak kedvelői aggódnak Bajorországban, hiszen az utánpótlás képzésében és a tömegsportok terén sem lehet megúszni energiaspórolás nélkül a telet. Sok helyen teljesen leállhatnak az edzések és a mérkőzések. Nemsokára beköszönt a télisport szezon, ám egy kérdéses végkifejlettel, ahogy ezt a következő két példa is mutatja.

Nem lesz pályafény a Baraunecken?

A felső-bajorországi Baruneck világbajnokságok megrendezésére is alkalmas sípályáján már évtizedek óta folyik az utánpótlás nevelése. Az SC Lenggries sportegyesület egyedül üzemelteti a hóágyúkat, a liftet, a pályafényeket. Magas áramköltséggel magas minőséget kaptak eddig a sportolók, mint remek felvonók és esti kivilágítás. Thomas Murböck pályafelügyelő elszántan nyilatkozott a Bayern24 hírportálnak: „Most ugrik a majom a vízbe, mivel kiderült, hogy az energiaárak elszálltak, ám nem akarjuk feladni, ameddig lehet, kitartunk.”

Az edzéseket mindenképpen megtartjuk

A hóágyúzás költsége nem olyan vészes. Ha lesz három jó hideg éjszaka, akkor a hóalap elég lesz az egész szezonra. A lift működtetése is kötelező, mivel így biztosíthatnak nagyszámú lesiklást a pályán. Mit lehet azonban tenni, amikor korán sötétedik és pont a pályafényekkel kell spórolni az energiaválság miatt? Nem lesz karácsonyi kivilágítás és a pályafények csak 21 óráig lehetnek bekapcsolva – így néznek ki az első megtakarítási tervek az SC Langgries klubban. A pályafény teljes mellőzése, az edzések törlése vagy az utánpótlás tréningjének elmaradása azonban nem jöhet szóba. „Ha ezt tennénk, akkor sportolóink esélyei csökkennének a következő versenyeken, olyan nemzetek síelőivel szemben, akik ezeket nem lépték meg.”

A gyermekek szüleinek be kell szállni a költségekbe

Szponzorok, önkormányzatok és a Síszövetség támogatják a sportolóinkat. Ők mind összefogtak az energiaárak robbanásszerű növekedése miatt. „Mit lehet tenni, ha ez sem lesz elég?” – teszi fel a kérdést Karl Haider edző. „Akkor az aktív sportolóknak és az utánpótlás síelők szüleinek is be kell szállniuk a költségekbe.”

Königsbrunnban bezárhat a jéghoki stadion

Nemcsak a sípályák fölött lóg Damoklész kardja, hanem a jégpályák és hokistadionok is feltették már a kérdést, hogy hogyan tovább. Az Augsburg melletti Königsbrunn jéghoki stadionja is bezárhat az év végére. Königsbrunnban évente 35 000 ember csatolja fel a korcsolyát, ám az 1984-ben átadott stadion egy „áramzabáló”, ahogy a szakemberek nevezik. A stadion 250 000 euró veszteséggel számolt az elmúlt években. Ezt eddig az önkormányzat kompenzálta. Az energiakrízis megmutatta, hogy ez így nem mehet tovább és az energetikai felújítás nem halogatható.

Háromszorosára nőtt a villanyszámla

„A villanyszámla rémisztő módon, közel a háromszorosára nőtt és ezzel a deficit is” – mondta Franz Feigel polgármester. „Eljött az a pont, ahol megálljt kell parancsolni.” „Ez egy katasztrófa”– nyilatkozta a portálnak Tim Bertele, az EHC Königsbrunn jéghoki csapat elnöke. „A stadiont nemcsak a profi sportolók használják, hanem a lakosság is, a fiataloknak itt szokott a jégdiszkó lenni és jelenleg 250 utánpótlás hokist oktatunk itt, akik elvesztenék az edzés lehetőségét.”

Mi lesz a turizmussal?

Aggódnak a bajor szállodatulajdonosok is, hogy a koronavírus járvány után most az energiahiány teszi tönkre a téli turizmust. Ha nem lesz áram a felvonók és a hóágyúk üzemeltetésére, akkor üresek maradnak a szállodai szobák és az éttermek is az Alpokban. A brüsszeli szankciók nem az orosz gazdaságot roppantják meg, hanem a német piac sok szegmensében fognak milliárdos károkat okozni.

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Karácsonynak vállalnia kell a felelősséget a dollárbaloldal külföldi kampánytámogatása miatt

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott videónyilatkozatában legalábbis erre szólította fel a főpolgármestert.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást

Petr Pavel kapta a voksok 58,3 százalékát, míg Andrej Babiš 41,68 százalékot kapott. A választási részvétel meghaladta a 70 százalékot, ami új rekordot jelent. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, míg Babiš egymillióval kevesebbet.

Újabb 10 névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Újabb 10 névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Az Origo szerint fordulat állhat be a nyomozásban azzal, hogy görög sajtóértesülések alapján Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő 10 újabb korrupt politikus megnevezésére készül.

Orbán Viktor: Ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban

Orbán Viktor: Ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban

A baloldal megmondta, hogyha mandátumot kap, akkor együtt úszik a nemzetközi közösséggel. Azt fogja tenni, amit a többiek, durvábban fogalmazva: azt fogja tenni, amit mondanak nekik. Mi pedig azt mondtuk, hogy van magyar nemzeti érdek. Így 2022-ben az emberek valójában háború és béke között választottak. És a békét választották – írta közösségi oldalán a miniszterelnök.

Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

Semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német, ellenzéki, jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) düsseldorfi újévi fogadásán szombaton.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére