Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Energia para made in Germany

Georg Spöttle

2022.07.14. 14:20

Az elektromos áram az év eleje óta háromszorosára nőtt. Az elektromos autók tulajdonosai most azt vették észre, hogy járművük feltöltése már drágább, mintha 95-ös benzint tankolnának. Márciusban még hatvan százalékkal olcsóbban közlekedtek, mint belsőégésű motoros autóstársaik. Ha a tendencia marad, hamarosan 50%-kal lesz drágább az áram, mint a benzin.

 

A német „Autobild” hozta rá a frászt a német autósokra, mivel a német energetikai cégek további áremeléseket terveznek. A Lipcsei Árambörze szakértői ezt nem is tagadták, így a lap kiszámolta, hogy az elektromos járművet használóknak 100 km 21–22 euróba fog kerülni, ami átszámítva durván 9000 forint. Rengeteg német a közelmúltban már megvált Otto-motoros járgányától és elektromosra váltott, mivel zölden és főleg olcsóbban tudott közlekedni. A nagy áramszolgáltatók azonban nem osztották a német kormány és az Unió ötletét, hogy 2035-től ne lehessen hagyományos motorral rendelkező autókat üzembe helyezni. Tudták, hogy a hálózat ezt nem fogja bírni, pedig akkor még híre-hamva sem volt a háborúnak. Már több mint egy éve Németország kénytelen a lengyelektől szénnel előállított áramot vásárolni, mert túl sokan álltak át villanyautókra.

A szankciókkal az EU nemhogy térden, hanem fejbe lőtte magát. Ha Németország és más tagállamok nem akarnak hidegben ücsörögni a télen, úgy már egyetlen köbméter gázt sem szabadna elégetni, hogy áramot termeljenek vele. Az Északi Áramlat 1 gázvezeték a hét eleje óta karbantartás alatt áll, ám az sem biztos, hogy július 22-én újra üzembe helyezik, mivel egy turbinát Kanadában szervizeltek és ők nem voltak hajlandóak a szankciók miatt visszaadni az orosz Gazpromnak. Berlin vehemensen ütötte Justin Trudeau fejét, hogy villámgyorsan küldje vissza az eszközt, különben bezuhan a német gazdaság az orosz gáz nélkül. Az ottawai kormány erre ígéretet is tett, ám a turbina még mindig nincsen úton.

 

Ha nem fog jönni a földgáz, akkor a vegyipar és a gyógyszergyárak kénytelenek lesznek csökkenteni a termelést és ez munkahelyek leépítésével is járni fog. Ezzel párhuzamosan hiány lesz festékekből, kozmetikai cikkekből, mosószerből és gyógyszerekből. A német kormány a jövő héten mutatja be az energia veszélyhelyzeti programját. Sok minden még nem szivárgott ki, de például a középületeket csak 19 C fokig szabad majd kifűteni. Ám benne van a távfűtés redukálása és a meleg víz korlátozása is. Több uszodát is már bezártak, hogy ezzel is csökkentsék a gázfelhasználást. A legutolsó lépcsőfoka a vészhelyzeti megoldásnak, hogy csak az úgynevezett „védett felhasználók” kaphatnak gázt, pl. az élelmiszerüzemek és gyógyszergyárak. Ekkor a lakosság már hidegben fog ülni, mivel az ő ellátásukat már nem tudják biztosítani. Németországban 25 millió háztartás fűt gázzal. Hát a zöldek álma valóra válik most és a karbonlábnyomukat befedi majd a hó.

 

 

A Piszkostizenkettő rovatban megjelent véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a 888.hu szerkesztőségének álláspontját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: Erős vár a mi Istenünk

Erős vár a mi Istenünk, jó fegyverünk és pajzsunk. Ha ő velünk, ki ellenünk? – írta a miniszterelnök a Facebook-on.

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Nehéz hetek, hónapok várnak a hazai – és az európai – sportélet főszereplőire a hideg beköszöntével. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnökének minapi nyilatkozata szerint a magyar sport a rendszerváltozás utáni legnagyobb kihívásával néz szembe a háború okozta energiaválság miatt. A 888.hu megpróbált utánajárni, mivel kell szembenézni a sportélet főszereplőinek, illetve annak, hogyan lehet csökkenteni az emelkedő költségeket.

Már nem ömlik a gáz a tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken – közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője.

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére