Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elítéltek két korábban menedékjogot kért szír katonai vezetőt Németországban

Jog és Szabadság

2021.04.30. 21:00

Az ügyről a balliberális média egy része beszámolt, azonban a Soros Györgyhöz köthető sértetti jogvédelmet elfelejtették megemlíteni.

 

Egy koblenzi bíróság meghozta első ítéletét az emberiesség elleni bűncselekményekbe keveredett két volt szír katonai tisztviselő történelmi perében: a majdnem egy évtizedes szíriai háború után Ejad al-Garibot, a szíriai hírszerző szolgálat 44 éves volt tagját 4 és fél év börtönbüntetésre ítélték „emberiesség elleni bűncselekmények, kínzás és szabadságelvonás formájában tanúsított bűncselekmények támogatásáért” – jelentette ki az ítéletet meghozó Anne Kerber bíró.

Az ügyészek azzal vádolták, hogy az ügyben érintett két alacsonyabb rangú tiszttel Garib 2011-ben legalább 30 kormányellenes tüntetőt gyűjtött össze a szíriai Dúma városában, és egy hírhedt damaszkuszi fogolytáborba szállított, ahol megkínozták őket. „Helyes, igazságos!” – mondta az ítéletről Anwar al-Bunni szíriai ügyvéd és aktivista. Bunni szír tanúkat idézett a tárgyalásra Koblenz városába, és maga is tanúskodott.

Az ellene szóló bizonyítékok csak a tanúvallomások voltak”

– mondta Bunni. Garibot 2019-ben tartóztatták le Németországban.

Korábban, 2013-ban Szíriából elmenekülve menedékjogot kért magának és családjának. 1990 közepén csatlakozott a hírszerző szolgálathoz, kezdetben sportoktatóként. 2011-ben Garibot egy olyan csapathoz rendelték, amely tiltakozókat keresett fel, tartóztatott le, és szállított az al-Khatib vagy a Branch 251 elnevezésű börtönbe.

Ez a valódi igazságszolgáltatás kezdete a történtek szempontjából”

– mondta Mohamed Amjahid újságíró, aki a német szíriai közösségről számolt be.

A szíriai áldozatokat képviselő ügyvédek üdvözölték a bíróság döntését. Steve Kostas, az ügy négy áldozatát képviselő Open Society Justice Initiative vezető ügyvédje „óriási precedensnek” nevezte az ügyet. Kostas felszólította a többi európai ügyészt, hogy haladjanak sürgősen az ügyekkel, különösen ott, ahol a szír kormány állítólagos elkövetői tartózkodnak.

A tárgyalás többről szólt, mint a két szír tisztről. Ez a valaha volt első büntetőper a rezsim tisztviselőivel szemben!”

– mondta Fritz Streiff ügyvéd. „Tíz év bűncselekmény nélküli büntetlenség után ez egy igen fontos szimbólum.” Több mint egy tucat, kínzást túlélő szíriai vallomása a Szíriából kicsempészett és a bíróság előtt bemutatott hivatalos kormánydokumentumok mellett azt mutatta, hogy a legfelsőbb rezsim tisztviselői rendszeres elnyomást tanúsítottak.

Ez a fajta dokumentáció hozzájárult a borzalmak megértéséhez”

– mondta Streiff.

Két fő oka van annak, hogy az ügy Németországban tárgyalható, ugyanis az ország több mint 800 000 szíriai menekültnek ad otthont, akik közül néhányan tanúk voltak. Németország szintén egyetemes joghatóságot fogadott el, amely jogi rendelkezés lehetővé teszi bíróságai számára az emberiesség elleni bűncselekmények üldözését, amelyek bárhol a világon előfordulhatnak, még akkor is, ha az elkövetők és a sértettek nem állampolgárok. Oroszország és Kína, a szíriai kormány szövetségesei blokkolták a nyugati hatalmak próbálkozásait egy nemzetközi törvényszék felállítására Szíria számára.

A Németországban menedéket kérő szíriai aktivisták nagy szerepet vállaltak az ügy bíróság elé állításában. Fáradságos harcuknak nemzetközi következményei lehetnek. A német tárgyalás „rémes háborús bűncselekményeket” tárt fel, amelyek biztosíthatják, hogy Aszad továbbra is nemzetközi „pária” maradjon – állítják az emberi jogi és külügyi szakértők.

A tárgyalás utolsó napján Garib a könnyeit törölgette. Ügyvédje azzal érvelt, hogy Damaszkuszban kellett végrehajtania a parancsokat, családját és őt is megölték volna, ha nem engedelmeskedik. Az emberi jogi jogvédők nem értenek egyet. „Egy bizonyos ponton valóban volt választása” – mondta Streiff. „Évekkel ezelőtt csatlakozott. Akkor volt választása.”

Garib ügyvédje, Hannes Linke szerint fellebbezni fognak az ítélet ellen. Mindemellett az ítéletet „nagy részben meggyőzőnek” minősítette, és azt mondta, hogy „egyértelmű jelzést küld világszerte a háborús bűnök elkövetőinek”. A tárgyalás Raslan korábbi ezredessel folytatódik, aki a 251. kirendeltségnél volt a kihallgatásért felelős.

Sok kis halra van szükség az emberiség elleni hatalmas bűncselekmény elkövetéséhez”

– mondta Kostas. „És mindazok a személyek, akik részt vettek ebben, felelősek, és bíróság elé kell állítani őket.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére