Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy felmérés szerint a németek inkább homogén társadalmat akarnak

Ifj. Lomnici Zoltán

2019.09.04. 14:28

A bevándorlás inkább rossz, üzenik a németek, és ez egyértelműen látszik a bevándorlásellenes AfD előretöréséből a legutóbbi tartományi választásokon Brandenburgban és Szászországban.

Ellentmondásos eredményre jutott a Bertelsmann Alapítvány egyik friss kutatása, amelyben a megkérdezett németek 52%-a úgy foglalt állást, hogy a bevándorlás mértéke inkább túlzott Németországban. És bár 65% inkább bizakodó a migráció gazdasági hatásait tekintve, 71% úgy gondolja, hogy a folyamata negatív, hiszen megterheli az állami kiadásokat, elsősorban a szociális juttatások révén.

Az is kiderült, hogy a felmérésben részvevők összességében negatívan értékelik a migrációval járó társadalmi folyamatokat. Markáns többség (63%) gondolja úgy, hogy a bevándorlók elutasítják a német értékeket, illetve nem azonosulnak azokkal. Több mint kétharmada a németeknek (69%) attól tart, hogy az újonnan érkezők és a már ott élők között konfliktusveszély áll fenn. Csupán 41% reméli, hogy a 2015 után felgyorsult folyamat a szakképzett munkaerőhiányt pótolni tudja.

Az idézett felmérés adatai a legutóbbi tartományi választásokon is visszaköszöntek. Mint arról beszámoltunk, elveszítette többségét az eddig kormányzó koalíció, az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) pedig előretört a németországi Brandenburgban és Szászországban tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választás hétfőn közölt hivatalos előzetes végeredménye szerint.

A várt ellenreakció – elsősorban az uniópártok részéről – lassan érkezik. Tartományi szinten érezhető némi elmozdulás, Joachim Herrmann bajor belügyminiszter egy, a Die Weltnek adott interjúban azt mondta, hogy a jelenlegi ideiglenes határellenőrzést fenn kell tartani a német-osztrák határon, ellenkező esetben azt a hamis jelzést sugallnák, hogy nincs többé relevánsnak tekinthető illegális migráció – pedig ennek pont az ellenkezője igaz.

Szerinte Brüsszel a hibás, hiszen nem működtet hatékony külső határvédelmet, így amíg a schengeni szabályokat az EU nem tartja be, az egyes tagállamoknak kell azt megtenni. Rámutatott, hogy a határvédelem nem csupán a jogellenes bevándorlással, hanem a bűnözéssel és a terrorizmussal szemben is védelmet nyújt. Ráadásul – hangsúlyozza Joachim Herrmann – a francia-olasz határon egy az általuk alkalmazottnál jóval szigorúbb ellenőrzési rendszert vezettek be.

Újabb fontos megmérettetés vár a német politikában a CDU-ra is október 27-én. Türingia tartományban legutóbb 33,5%-ot, míg a Die Linke, a szélsőbal 28,2%-ot szerzett. Elemzők utóbbi párt előretörését prognosztizálják, de van olyan, a német köztévé megbízásából készített közvélemény-kutatás, amely a balpártot 25, az AfD-t 24, míg a CDU-t 21%-ra méri.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére