Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Donáth Anna rádöbben

Pozsonyi Ádám

2021.02.11. 11:20

Jobb későn, mint soha. Ezt tartja a régi mondás.

Ezt akár mondhatnánk így is. Jobb akkor, amikor már nincs jelentősége. Háborogjunk akkor, amikor már valami elmúlt. Hallassuk szavunkat, amikor minket már nem érint.
Emeljük fel a mutatóujjunkat, s vágjunk szigorú arcot, ha a kötekedő utas már leszállt a járműről. Sopánkodjunk a lépcsőházban, hogy milyen hangos a már elköltözött szomszéd. Kürtöljük tele a sajtót, hogy valaki ezelőtt tizenöt évvel megfogta a hátsónkat. Ja, nem, ez egy másik történet. Ezt most hagyjuk.

Miről is jutott eszembe mindez?

A Momentum bájos ökle, Donáth Anna felemelte szavát a Facebook-cenzúra ellen. Idézzük sorait.

„Európai Facebook-törvényre van szükség: fizessen a Facebook a felhasználóknak és a médiának! Ideje európai szinten szabályozni a nagy technológiai cégeket. Ideje igazságos Facebook-törvényt hozni Európában. A Facebook mára szerves része az életünknek, és ezzel önmagában nincs is probléma, tényleg megkönnyíti a kapcsolattartást. Ami nincs rendben, az az, ahogyan működik. Hétköznapi felhasználóként gyakorlatilag semmilyen szinten nem tudjuk befolyásolni, hogy a Facebook éppen milyen tartalmakat pakol a falunkra – vagy éppen mit hallgat el.

A Facebook magáncégként dönt arról, hogy milyen tartalmak mehetnek és milyenek nem, ki posztolhat a felületén és ki nem. Figyelmen kívül hagyja a nemzeti alkotmányokat, az európai szabályozásokat és a társadalmi közmegegyezést a szólásszabadságról. És bármit is lépnek, nincs hova fordulnunk: sehol egy telefonszám, egy e-mail-cím, sehol egy normálisan működő ügyfélszolgálat. A jelenlegi működés csak azoknak a cégeknek jó, amelyeknek a Facebook eladja a felhasználók adatait. A mi adatainkat. (…) A Facebooknak fizetnie kell az adathasználatért a felhasználóinak!”

A fizetős részhez nem tudok hozzászólni, kicsit arra hajaz, mint a fizessenek az oltásért – ez Fekete-Győr András új agymenése –, de a felvezető szöveget akár egy normális ember – akarom mondani nemzeti, jobboldali beállítottságú – is írhatta volna. (Szegény Momentum, nagyon alacsony támogatottságot olvashattak ki a közvélemény-kutatásokból, ha mindig a fizetéssel jönnek.)

Igazság szerint ez a szöveg korrekt. És közben bicskanyitogató, hisz a kormánymédia már harsogja ezt egy ideje, de akkor nevetség tárgya volt. Amikor a közösségi oldalakról sorra tiltották le a jobboldali portálokat és szereplőket, valahogy soha nem olvastunk ilyesmit.

Persze akkor nem volt célszerű ezzel előjönni, amikor Donad Trumpot, az USA elnökét tiltották le minden fórumról – köztük a Facebookról is –, és döntötték el helyette, hogy elérheti-e a választóit, vagy sem. Még esetleg összezavarta volna a táborukat. Akkor bezzeg nem hangzottak el ilyen mondatok, mint „A Facebook magáncégként dönt arról, hogy milyen tartalmak mehetnek és milyenek nem, ki posztolhat a felületén és ki nem. Figyelmen kívül hagyja a nemzeti alkotmányokat, az európai szabályozásokat és a társadalmi közmegegyezést a szólásszabadságról”.

Akkor a Momentum – Fekete-Győr András – ezzel jött: „Véget ért az amerikai rémálom. Donald Trump négyéves rombolása után az amerikaiak döntöttek: Joe Biden az Egyesült Államok következő elnöke.

Súlyos négy éven vagyunk túl: Trump alatt az USA – Orbán Viktor legnagyobb örömére – szinte csendben nézte végig, ahogy Magyarország keleti diktátorok ügynökeinek fészke lett, orosz kémbankkal, kínai kémgyárral.

Ennek vége: a Biden-adminisztráció a következő négy évben a Momentum természetes szövetségese lesz. Más szinten, de ugyanazokért a célokért fogunk küzdeni.” (Bla-bla-bla.)

Én mint veterán, sokadik harmincnapos letiltott, elvárom tőle és a Momentumtól – sőt, felszólítom –, hogy majd jövőre, a választások idején is felemelje szavát a blokkolt kormánypárti médiumok, a letiltott magánprofilok és közszereplői oldalak védelmében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére