Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bidenék meghekkelik a demokráciát új szavazók kreálásával?

Ifj. Lomnici Zoltán

2021.01.22. 12:14

Több mint tízmillió bevándorló kaphat amerikai állampolgárságot a tavalyi szoros választást követően.

 

Joe Biden, az USA 46. elnöke első hivatali óráiban számos végrehajtási rendeletet írt alá, gyakorlatilag utasítást adott a Trump-politika teljes megsemmisítésére és az Obama-féle programok helyreállítására. „Fel akarja tűrni az ingujját, és a lehető leggyorsabban elkezdeni a munkát” – mondta a Fehér Ház új sajtótitkára, Jen Psaki, hozzátéve, hogy ennek a munkának egy része Trump elnök intézkedéseinek eltörlése lesz, hogy teljesíteni tudja saját kitűzött céljait „az ország helyzetének előremozdítása érdekében”.

A fal vége

Biden mindenekelőtt előirányozza a déli határfalépítés finanszírozásának „azonnali megszüntetését” – ezzel lehetetlenné téve egy Trump által kijelölt kulcsfontosságú cél elérését. Ez a lépés „azonnali szünetet” jelent a falépítésben, és „meghatározza a legjobb módot arra, hogyan irányítsák át azokat a pénzeszközöket, amelyeket az előző adminisztráció a falépítés finanszírozására költött volna”. Az új jelszó az okos (smart) határvédelem.

Biden aláírt egy végrehajtási rendeletet is, amely lényegében annulálta Trump korábbi bevándorlási politikáját. A Biden-adminisztráció szerint a lépés lehetővé teszi a belbiztonsági minisztérium és más hivatalok számára, hogy „polgári bevándorlás-végrehajtási politikát határozzanak meg, amelyek a legjobban védik az amerikai embereket”, és amelyek „összhangban vannak értékeikkel és prioritásaikkal”. „A Biden-adminisztráció egészen más megközelítést fog alkalmazni a regionális migrációval kapcsolatban” – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, hozzátéve, hogy „külön hangsúlyt kell fektetni” a régióban a migráció kiváltó okainak kezelésére. Sullivan hozzátette, hogy Biden „elkötelezte magát a nemzet menekültügyi rendszerének újjáépítése mellett”. Kritikusok szerint ez valójában az illegális migráció felgyorsulását és ezáltal a biztonsági kockázat növekedését jelentheti az országban.

Trump 2017-ben aláírta azt a végrehajtási rendeletet, amely felfüggeszti az USA-ba történő beutazást többnyire muszlim országokból, Szudánból, Szíriából, Líbiából, Szomáliából, Jemenből és Iránból származó személyek számára. Az utazási tilalmat később Észak-Koreára és Venezuelára is kiterjesztették. A Trump-adminisztráció 2020 januárjában ismét bővítette a tilalmat, további hat ország bevonásával. Biden ennek kapcsán utasította a külügyminisztériumot, hogy indítsa újra az érintett országok vízumkezelését annak érdekében, hogy „helyreállítsa a tisztességet, és orvosolja a tiltások által okozott károkat”. Sullivan azt is elmondta, hogy Biden fellépése erősíteni fogja a beérkezők átvilágítását és ellenőrzését azáltal, hogy „fokozza az információmegosztást” a külföldi kormányokkal. Ez újabb nemzetbiztonsági kockázatot jelent, nem beszélve az egészégügyi következményekről.

Ami immár a szavazatmaximálásra irányuló esetleges demokrata törekvéseket illeti, Biden aláírta azt a végrehajtási rendeletet is, amely visszavonja a Trump-kormány tervét, miszerint kizárják a nem amerikai állampolgárokat a népszámlálásból. Biden lépése azt is biztosítja, hogy a népszámlálási irodának „legyen ideje” az egyes államok pontos „népszámlálására”, amit aztán a kongresszus elé terjesztenek.

Biden intézkedett az Egészségügyi Világszervezettel való újbóli kapcsolatfelvételről is, miután Trump 2020-ban a koronavírus-járvány közepette kilépett. Az indoklás szerint a Biden-kormány „együttműködik a WHO-val és partnereivel a szervezet megerősítésében és megreformálásában, a Covid-19 világjárvány egészségügyi és humanitárius válaszainak támogatásában, valamint a globális egészség és biztonság előmozdításában”.

Vissza Párizsba

Az új elnök aláírta a párizsi klímaegyezményhez való újbóli csatlakozást – miután a Trump-adminisztráció tavaly hivatalosan kilépett. A párizsi megállapodás globális paktum volt, amelyet Obama kormányzata hozott létre az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Biden klímatanácsadója, Gina McCarthy szerint „fontos lépés lesz az Egyesült Államok számára, hogy visszanyerje és megerősítse vezetői lehetőségeit”, és hozzátette, Biden „teljesen egyértelművé tette”, hogy az éghajlatváltozás „egzisztenciális veszélyt jelent”.

Ezután várhatóan aláír egy olyan végrehajtási rendeletet, amely érvényteleníti Trump környezetvédelmi intézkedéseit – ideértve a volt elnök kiáltványainak visszavonását és más olyan intézkedéseket, amelyeket aláírtak, amelyek McCarthy szerint „nem szolgálják az Egyesült Államok nemzeti érdekeit”.
A koronavírus-járvány kapcsán Biden szerdán „100 napos maszkos kihívást” indít, és aláír egy rendeletet, amely maszkviselést és fizikai távolságtartást ír elő az összes szövetségi épületben, minden szövetségi területen a szövetségi alkalmazottak részére.

A katolikus ír és az LMBTQ-törekvések

Biden, aki az Egyesült Államok második római katolikus elnöke, egy olyan végrehajtási rendeletet is ellátott kézjegyével, amely „az egyenlőséget úgy határozza meg, mint az egyénekkel való következetes és rendszerszerű tisztességes, igazságos és pártatlan bánásmódot”, ide tartoznak az LMBTQ-közösségek, a fogyatékossággal élő emberek, a vallási kisebbségek, a vidéki területeken élő személyek, valamint a tartós szegénység vagy egyenlőtlenség által egyébként érintett személyek”. Az elnök aláír egy olyan rendeletet is, amely megtiltja a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló munkahelyi megkülönböztetést.
Biden végrehajtási rendeletet ír alá „a közbizalom és a kormányzat helyreállítása és fenntartása érdekében”, és a végrehajtó hatalom minden kinevezettje kézjegyével látja el az „etikai ígéretet”, amely biztosítja, hogy az alkalmazottak az amerikai emberek érdekében járjanak el, és ne személyes haszonszerzés céljából. Jen Psaki szóvivő hangsúlyozta továbbá, hogy az elkövetkező napokban és hetekben Biden „további végrehajtási intézkedéseket jelent be, amelyek szembeszállnak ezekkel a kihívásokkal, és teljesítik a megválasztott elnök amerikai népnek tett ígéreteit, ideértve a transznemű amerikaiak katonai szolgálati tilalmának visszavonását”.

Politikai ars poeticájának egyik beszédes eleme továbbá, hogy szintén a legelső lépésként eltávolíttatta az ovális irodából Winston Churchill mellszobrát. Erre a néhai brit miniszterelnök egyik találó mondását idézhetnénk: Az élet teljességéhez hozzátartozik, hogy a jót, mint a rosszat, egyaránt és ugyanúgy el kell viselni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Bezzegsvédország most kap észbe: szigorítanak

A kórházak leterheltsége miatt szigorítana a mostani intézkedésein a svéd kormány.

Fegyőr előre menekülve kapitulált

Fegyőr előre menekülve kapitulált

A momentumos „miniszterelnök-jelölt” megirigyelhette Jakab Péter TikTok-táncát, mert most éppen úgy halad előre, mint aki meghátrál. Górcső alatt Fekete-Győr András szavai...

Elégedettek a magyarok az oltakozás gyorsaságával és szervezettségével

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatása szerint minden második válaszadó szerint javulni fog a vírushelyzet a következő egy hónapban, a nyitási intézkedéseket pedig a járványügyi és gazdasági adatok alapján kell meghozni.

Putyin: Akik provokációt szerveznek Oroszország ellen, meg fogják bánni!

Putyin: Akik provokációt szerveznek Oroszország ellen, meg fogják bánni!

Oroszország megtalálja a módját annak, hogy megvédelmezze érdekeit, ha más országok megtagadják a párbeszédet vele, egyúttal mindenkit óv attól, hogy túllépje a határt – jelentette ki az orosz elnök a parlament két házához szerdán intézett éves üzenetében.

Kocsis Máté Gyurcsányról: Sosem szerette, ha szembesítik a bűneivel, pedig most ez fog történni

Kocsis Máté Gyurcsányról: Sosem szerette, ha szembesítik a bűneivel, pedig most ez fog történni

A bukott exminiszterelnök azt nehezményezte közösségi oldalán, hogy a kormány telefonos kampányt indított a baloldal oltásellenességéről. Kocsis Máté ezt nem hagyta annyiban, és jól helyretette a baloldal vezérét.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére