Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az indexnek tollba mondják a hazugságot

Bertha László

2016.07.26. 15:58

"Pocsékul ütemezett, súlyos elszólás lehetett Orbán kiállása Trump mellett" - állítja Panyi Szabolcs indexes újságíró, a cikkben tényként közölve a saját véleményét.
VÉLEMÉNY

„Pocsékul ütemezett, súlyos elszólás lehetett Orbán kiállása Trump mellett” – állítja Panyi Szabolcs indexes újságíró, a cikkben tényként közölve a saját véleményét.

A közel négyoldalnyi csúsztatást és félrevezetést még a demokraták elnökjelölt-aspiránsának, Hillary Clintonnak a kampánystábja is megirigyelné. A cikk leghitelesebb forrásának egy Wikipedia-szócikk számít, amiért az indexes újságírót garantáltan képen röhögte volna anno az egyetemi konzulense.

Az index.hu cikke szerint Orbán Viktor valószínűleg csak egyszerűen elszólta magát, amikor tusványosi beszédében „beállt” Donald Trump republikánus elnökjelölt mögé (valójában csak a külpolitikai törekvéseivel értett egyet). Panyi szerint ez akkora mellélövés volt, hogy csak na, hiszen még a republikánusok sem állnak ki mellette.

Ehhez képest az igazság az, hogy Donald Trumpból előbb vált elnökjelölt, mint a demokraták üdvöskéjéből, Hillary Clintonból. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Donald Trumpra az amerikai állampolgárok 44 százaléka, Hillary Clintonra 39, a független jelöltre, Gary Johnsonra pedig 9 százalékuk voksolna. Ha kivesszük a független jelöltet, akkor is 3 százalékos az előnye a republikánus jelöltnek.

Ez az index cikkében csak egy félmondat erejéig fedezhető fel, a közvélemény-kutatási eredmények helyett a fogadóirodák oddszaira hivatkozva, ami valljuk be, ebben a formában minimum manipulatív:

A fogadóirodák oddszai alapján jelenleg is 70-30% az esélye a Clinton–Trump győzelemnek (habár a republikánus konvenció után Trump lökést kapott a felmérésekben)…”

Donald Trump ellen már indulása óta hatalmas az ellenszél az amerikai liberális médiában, radikális – az ottani közéletben újdonságnak számító – retorikájával alaposan felkavarta a politika állóvizét. És valóban, Trumpot a republikánus pártban sem kedveli mindenki, ilyen például Ted Cruz is, aki riválisa volt az elnökjelöltségért folytatott harcban. De mutasson bárki is egyetlen republikánus (vagy demokrata) elnökjelöltet, aki mellett teljes konszenzus volt valaha. Elég csak a színtelen, szagtalan Mitt Romney-ra gondolni, akit többnyire vallási felekezete miatt utasítottak el a párttagok.

Panyi Szabolcs szerint persze kihátrált már az egész Republikánus Párt Trump mögül, holott felsorolhatatlanul sok jelenlegi és korábbi kongresszusi képviselő, szenátor és kormányzó támogatását élvezi az elnökjelölt. A tényeket persze nem érdemes egy olyan cikkbe citálni, amelynek előre eldöntött politikai üzenete van.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére