Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU járványügyi központja a kormány veszélyhelyzeti koncepcióját igazolja

Ifj. Lomnici Zoltán

2020.03.26. 14:05

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hetedik, koronavírus-járványról szóló jelentése egyértelműen kijelenteni, hogy az időközben mutálódott vírus gyors terjedése következtében az EU-s országok közel felében a fertőzés aránya március végéig eléri a 100 ezer lakosra jutó száz esetet. A dokumentum arra is rámutat, hogy hosszabb távon lehet számolni az egészségügyi kockázat fennálltával, mint azt esetleg korábban prognosztizálták, például a téli hónapokhoz kötöttség, vagy a trópusi, meleg környezetben történő terjedési korlát elmélete is megdőlt.

Ennek a megállapításnak fontos magyarországi vonatkozása, hogy több bírálatot is kapott a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény azon jogalkotói koncepciója, amely konkrét (rövid) időkeretet nem épít be a veszélyhelyzet fenntartása kapcsán. A legfrissebb kutatások egyértelműen igazolják, hogy jelen esetben egy felelős kormányzati magatartás nem a járványveszélyhelyzet gyors megszűnésével számol, és a most még beláthatatlan életviszonyokhoz történő igazítása a törvényalkotásnak a vírus elleni hatékony védekezést szolgálja. Ahogy Vékás Lajos professor emeritus, az MTA rendes tagja egyik tanulmányában megjegyzi, a kodifikációs tevékenységek egyik bevallott célja a normaanyag értékelő felülvizsgálata, megújítása, a megváltozott életviszonyokhoz történő igazítása, és hosszabb időtartamra történő rögzítése.

Az EU járványügyi közleménye kitér arra is, hogy több országban jelenleg is fennáll a 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) tartós helyi terjedése, ideértve Európát. A COVID-19-világjárvány gyorsan terjed, és a járványügyi vizsgálatok folyamatban vannak. Az ECDC szoros figyelemmel kíséri ezt a kitörést, kockázatértékeléseket, közegészségügyi útmutatásokat és tanácsot ad az EU tagállamainak és az Európai Bizottságnak a reagálási tevékenységekkel kapcsolatban.

A dokumentum szerint 2020. március 25-ig több mint 150 országban 416 916 COVID-19-esetet jelentettek világszerte. A globális esetek egyre nagyobb hányada az EU/EGT-országokból és az Egyesült Királyságból származik. Március 25-ig 204 930 esetet és 11 810 halálesetet jelentettek ebből a térségből. A bejelentett COVID-19 esetek száma az Európai Unió valamennyi országában és az Egyesült Királyságban gyorsan növekszik, és a bejelentési arány hasonló ütemben emelkedik, mint amelyet a kínai Hupej tartományban január végén, illetve február elején, valamint Olaszországban február végén és március elején figyeltek meg.

 

A COVID-19 klinikai jellemzői a tünetek hiányától (tünetmentes) a súlyos tüdőgyulladásig terjednek; a betegség bizonyos súlyos fázisban halálhoz is vezethet. Az európai kontinens nagy részén a COVID-19-hez kapcsolódó súlyos betegség kockázatát jelenleg a népesség körében mérsékeltnek tekintik, az idős felnőttek és a krónikus betegségben szenvedő idős személyek esetében ugyanakkor nagyon magas a kockázat.

A szezonalitás kapcsán pedig a tanulmány hangsúlyozza, hogy a fertőzés visszaszorítását célzó intézkedések végrehajtása fontosabb, mint valaha, figyelembe véve, hogy az új koronavírus (SARS-Cov2) valószínűleg nem a téli évszakhoz kötött és nem tűnik el a nyári időszakban.

Korábban az USA-ban is azzal számolt a Trump-adminisztráció, hogy a melegebb időjárás lelassíthatja a vírus terjedését a világ egyes részein, de a bizonyítékok azóta azt mutatják, hogy a nyári időszak nem szorítja vissza a világjárványt. Sőt, az amerikai elnök azzal számol immár, hogy őszig is eltarthat a fertőzés visszaszorulása.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy az EU járványügyi hatósága összesen öt lehetséges forgatókönyvvel számol, sávosan lefestve, hogy a legsúlyosabb esetben az európai egészségügyi rendszerek túlterhelése és az egészségügyi személyzet hiánya lesz az egyik fő jellemző.

A legrosszabb szcenárió elkerülése érdekében az alkotmányos arányosság és szükségszerűség elveinek betartása mellett a nemzetállami kormányoknak a lehető legszélesebb mozgástérre van szükségük az emberéletek megóvása érdekében. Jelen helyzetben a társadalom valamennyi érintett aktív szereplőjének mérlegelnie kell, hogy az okoskodás, a jogi csűrés-csavarás, a kérlelhetetlen kritikai személet, vagy ezzel szemben a nemzeti összefogás szükségeltetik.

Most ugyanis nem csupán az egy hajóban evezés, hanem a lapátok szigorúan egy irányba húzása vezethet csak eredményre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Probléma megoldva: klíma helyett ivókutakat kap a hármas metró – nyolcat

Probléma megoldva: klíma helyett ivókutakat kap a hármas metró – nyolcat

Nem lesz több izzadás, fuldoklás, ragacsos bőrrel egymáshoz dörgölőzés a főváros legfőbb tömegközlekedési útvonalán, az ellenzék végre megoldotta.

Strasbourg ismét a migránsok oldalára állt

Strasbourg ismét a migránsok oldalára állt

Már Franciaország sem elégíti ti kellőképpen a migránsok igényeit.

Ha külföldről behurcolják a koronavírust, nagy baj lesz

Ha külföldről behurcolják a koronavírust, nagy baj lesz

Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió műsorában.

Áramkimaradásokat okoztak az antifasiszták Berlinben

Áramkimaradásokat okoztak az antifasiszták Berlinben

Utcai lámpákból vágták ki a kábeleket, majd épületeket és autókat rongáltak meg.

Soros ügyésze megpróbálja tönkretenni a házát védő család életét

Soros ügyésze megpróbálja tönkretenni a házát védő család életét

A Soros György amerikai tőzsdespekuláns által támogatott ügyész nyomozást indított a pár ellen.

Az észak-macedón-görög határra érkezőkből táplálkozik a balkáni mozgás

Az észak-macedón-görög határon érkező illegális bevándorlók tömegeiből „táplálkozik” a balkáni migrációs mozgás – mondta Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet munkatársa csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére