Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU járványügyi központja a kormány veszélyhelyzeti koncepcióját igazolja

Ifj. Lomnici Zoltán

2020.03.26. 14:05

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hetedik, koronavírus-járványról szóló jelentése egyértelműen kijelenteni, hogy az időközben mutálódott vírus gyors terjedése következtében az EU-s országok közel felében a fertőzés aránya március végéig eléri a 100 ezer lakosra jutó száz esetet. A dokumentum arra is rámutat, hogy hosszabb távon lehet számolni az egészségügyi kockázat fennálltával, mint azt esetleg korábban prognosztizálták, például a téli hónapokhoz kötöttség, vagy a trópusi, meleg környezetben történő terjedési korlát elmélete is megdőlt.

Ennek a megállapításnak fontos magyarországi vonatkozása, hogy több bírálatot is kapott a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény azon jogalkotói koncepciója, amely konkrét (rövid) időkeretet nem épít be a veszélyhelyzet fenntartása kapcsán. A legfrissebb kutatások egyértelműen igazolják, hogy jelen esetben egy felelős kormányzati magatartás nem a járványveszélyhelyzet gyors megszűnésével számol, és a most még beláthatatlan életviszonyokhoz történő igazítása a törvényalkotásnak a vírus elleni hatékony védekezést szolgálja. Ahogy Vékás Lajos professor emeritus, az MTA rendes tagja egyik tanulmányában megjegyzi, a kodifikációs tevékenységek egyik bevallott célja a normaanyag értékelő felülvizsgálata, megújítása, a megváltozott életviszonyokhoz történő igazítása, és hosszabb időtartamra történő rögzítése.

Az EU járványügyi közleménye kitér arra is, hogy több országban jelenleg is fennáll a 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) tartós helyi terjedése, ideértve Európát. A COVID-19-világjárvány gyorsan terjed, és a járványügyi vizsgálatok folyamatban vannak. Az ECDC szoros figyelemmel kíséri ezt a kitörést, kockázatértékeléseket, közegészségügyi útmutatásokat és tanácsot ad az EU tagállamainak és az Európai Bizottságnak a reagálási tevékenységekkel kapcsolatban.

A dokumentum szerint 2020. március 25-ig több mint 150 országban 416 916 COVID-19-esetet jelentettek világszerte. A globális esetek egyre nagyobb hányada az EU/EGT-országokból és az Egyesült Királyságból származik. Március 25-ig 204 930 esetet és 11 810 halálesetet jelentettek ebből a térségből. A bejelentett COVID-19 esetek száma az Európai Unió valamennyi országában és az Egyesült Királyságban gyorsan növekszik, és a bejelentési arány hasonló ütemben emelkedik, mint amelyet a kínai Hupej tartományban január végén, illetve február elején, valamint Olaszországban február végén és március elején figyeltek meg.

 

A COVID-19 klinikai jellemzői a tünetek hiányától (tünetmentes) a súlyos tüdőgyulladásig terjednek; a betegség bizonyos súlyos fázisban halálhoz is vezethet. Az európai kontinens nagy részén a COVID-19-hez kapcsolódó súlyos betegség kockázatát jelenleg a népesség körében mérsékeltnek tekintik, az idős felnőttek és a krónikus betegségben szenvedő idős személyek esetében ugyanakkor nagyon magas a kockázat.

A szezonalitás kapcsán pedig a tanulmány hangsúlyozza, hogy a fertőzés visszaszorítását célzó intézkedések végrehajtása fontosabb, mint valaha, figyelembe véve, hogy az új koronavírus (SARS-Cov2) valószínűleg nem a téli évszakhoz kötött és nem tűnik el a nyári időszakban.

Korábban az USA-ban is azzal számolt a Trump-adminisztráció, hogy a melegebb időjárás lelassíthatja a vírus terjedését a világ egyes részein, de a bizonyítékok azóta azt mutatják, hogy a nyári időszak nem szorítja vissza a világjárványt. Sőt, az amerikai elnök azzal számol immár, hogy őszig is eltarthat a fertőzés visszaszorulása.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy az EU járványügyi hatósága összesen öt lehetséges forgatókönyvvel számol, sávosan lefestve, hogy a legsúlyosabb esetben az európai egészségügyi rendszerek túlterhelése és az egészségügyi személyzet hiánya lesz az egyik fő jellemző.

A legrosszabb szcenárió elkerülése érdekében az alkotmányos arányosság és szükségszerűség elveinek betartása mellett a nemzetállami kormányoknak a lehető legszélesebb mozgástérre van szükségük az emberéletek megóvása érdekében. Jelen helyzetben a társadalom valamennyi érintett aktív szereplőjének mérlegelnie kell, hogy az okoskodás, a jogi csűrés-csavarás, a kérlelhetetlen kritikai személet, vagy ezzel szemben a nemzeti összefogás szükségeltetik.

Most ugyanis nem csupán az egy hajóban evezés, hanem a lapátok szigorúan egy irányba húzása vezethet csak eredményre.

OLVASTAD MÁR?

Kínának tíz nap alatt sikerült, nekünk húsz: így húzták fel a semmiből pillanatok alatt a karanténkórházat Kiskunhalason | VIDEÓ

Kínának tíz nap alatt sikerült, nekünk húsz: így húzták fel a semmiből pillanatok alatt a karanténkórházat Kiskunhalason | VIDEÓ

Kórházi ágyakban számolva tulajdonképpen gyorsabban húzták fel, mint ahogy a járvány terjed. Az első ásónyomtól a berendezésig és a villanykörték becsavarásáig 19 nap telt el.

Végképp elgurult Donáth Anna gyógyszere – már a szocik is nekiestek

Végképp elgurult Donáth Anna gyógyszere – már a szocik is nekiestek

A Momentum EP-képviselője olyan fejtegetésbe kezdett, ami az új jogszabályok szerint már súrolhatja a rémhírterjesztés határát. A jelek szerint viszont még akadnak jóérzésű szocialisták is, mert már ők is támadják a Momentum elszabadult hajóágyúját.

31 millió maszk, 152 lélegeztetőgép és 133 ezer teszt érkezett

31 millió maszk, 152 lélegeztetőgép és 133 ezer teszt érkezett

Csaknem 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden.

Operatív törzs: ha nem tartjuk be az utasításokat, Budapest gócponttá válhat

Operatív törzs: ha nem tartjuk be az utasításokat, Budapest gócponttá válhat

Az eddigi fertőzéses esetek 40 százaléka Budapestre, a Pest megyei agglomerációval együtt 60 százaléka a fővárosi régióra koncentrálódik, ezért rendkívül fontos, hogy a sűrűn lakott régióban mindenki fokozottan tartsa be a járvány terjedését akadályozó korlátozásokat – figyelmeztettek a szakemberek az operatív törzs napi tájékoztatóján.

Íme az Orbán-terv részletei: 75 ezren kapnak diplomát, hitelprogramok és adókönnyítések segítik a vállalkozásokat, felfüggesztik az idegenforgalmi adót

Az Orbán-kormány hétfőn bejelentett gazdasági mentőcsomagjának részleteiről tájékoztatott ma Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Már Ukrajnában is berobbant a járvány: emelkedik a halálos áldozatok száma

Ukrajnában keddre egy nap alatt hét új esettel 45-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 143-mal 1462-re nőtt – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

Századvég: a magyarok négyötöde kiáll a kormány gazdaságmentő elképzelései mellett

A magyarok jelentős többsége nem ért egyet azzal az ellenzéki hangulatkeltéssel, hogy a kormánynak ingyenpénzt kellene osztogatnia a koronavírus-járvány nyomán kialakuló gazdasági recesszió idején, helyette a kormány munkahelyvédő és -teremtő politikáját támogatják.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére