Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU e-mailen keresztül engedélyezné a menedékjog iránti kérelmek benyújtását a koronavírus-pandémia ideje alatt

Jog és Szabadság

2020.04.26. 11:10

Az Európai Bizottság e-mailben vagy postai úton történő engedélyezési folyamat támogatását szorgalmazza a menedékjog iránti kérelmek tekintetében Európában. A menedékkérőknek a koronavírus-válság idején is „amennyire csak lehetséges” hozzáférést kell biztosítani a menekültügyi eljárásokhoz, és alapvető jogaikat védeni kell.

A menedékkérőknek – a brüsszeli hatóságok által csütörtökön a menekültekkel és bevándorlókkal foglalkozó ajánlásoknak megfelelően – elismervényt kell kapniuk a kézhezvételről is. A normál eljárásoktól való eltéréseknek arányosnak és megkülönböztetéstől mentesnek kell lenniük a dokumentum szerint. Például a menekülteket csak akkor szabad karanténba helyezni, ha ez minden emberre vonatkozik, aki egy bizonyos területről származik. Az olyan alapszolgáltatásokat, mint a gyermekek iskoláztatása, fenn kell tartani és biztosítani kell a többi diák számára, például az online tanulás révén.

Az EU Bizottsága arra is ösztönzi az EU országait, hogy amennyire csak lehetséges, hajtsák végre az új terveket. A pandémia okán bevezetett korlátozások nem vonatkoznak az áttelepítésekre, ahol a kiszolgáltatott személyek közvetlenül harmadik országokból érkeznek az EU-ba. A kialakult válsághelyzet még sürgetőbbé teheti az áttelepítést.

Ezzel szemben az EU-államoknak továbbra is folytatniuk kell az elutasított menedékkérők hazaszállítását, vagy legalábbis fel kell készíteniük őket erre. A szokásosnál is inkább az önkéntes visszatérést kell szorgalmazni. Korábban a Migrációkutató Intézet elemzésében rámutatott, hogy bár a tagállamok 2018-tól érezhetően nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a repatriálások kivitelezésére és felgyorsítására, az eljárás költségessége, valamint a kibocsátó országokkal kötött visszafogadási megállapodások és az elutasított menedékkérők együttműködésének hiánya komoly gyakorlati akadályként jelenik meg. Az EU és a tagállamok előtt alapvetően két lehetőség áll: a külső határok hatékony védelmével eléri, hogy a jövőben ne legyen szükség nagyszámú repatriálásra; vagy pedig adottságként fogadja el a többségében gazdasági bevándorlók illegális érkezését, és mintegy „futva az események után” több anyagi és emberi erőforrást ad a Frontexnek és a tagállamoknak a kitoloncolások végrehajtására.

A jelenlegi járványügyi válságban Németország nem kezeli a kettős menedékkérők helyzetét, akik már benyújtottak kérelmet egy másik EU-országban is. Ennek hosszú távú következményei lehetnek. A világjárvány súlyosbítja a német migrációs politika egyik olyan problémáját, amelyet évek óta nem oldottak meg, nevezetesen a dublini transzferek alacsony számának kiküszöbölését. Mivel a beérkező menedékkérők többsége már menedékjog iránti kérelmet nyújtott be egy másik EU országban, valójában vissza kellene őket küldeni a „felelős országba”.

A Die Welt szerint hátráltatja a folyamatot, hogy a kettős menedékkérők gyakran eltűnnek a hatóságok látóköréből vagy a menekültügyi ügyvédek segítségével sikeresen blokkolják a kiutasítási eljárást.

A koronavírus-válság óta ugyanakkor a kitoloncolásokat Németországban teljes mértékben felfüggesztették, amely súlyos következményekkel járhat: Ha az illegálisan érkező menedékkérőt hat hónapig nem lehet átadni, kivételes esetekben 18 hónapig, az ország lesz felelős a menedékjogi eljárásáért. A rendelkezés mögött a jelenlegi EU-s menekültügyi rendszer sajátosságai húzódnak meg, emiatt a német a szövetségi kormány egységes európai megoldást javasolt a dublini átadási határidők meghosszabbítására, ami Brüsszel ex katedra elutasított azzal, hogy a dublini rendelet egyetlen pontját sem lehet figyelmen kívül hagyni még járványügyi veszélyezettben sem.

Úgy tűnik, hogy az Európai Unió bürokráciája egy ilyen súlyos – emberéleteket követelő – válság idején sem képes kellő rugalmasságot tanúsítani, amely hibás hozzáállás újfent az euroszkeptikusok malmára hajthatja a vizet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök

Szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

Ellenőrzik a zöldség-gyümölcs árusokat a budapesti piacokon

Ellenőrzik a zöldség-gyümölcs árusokat a budapesti piacokon

A 16 legnagyobb budapesti piacon 271 kereskedőt és őstermelőt ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Gondold meg a külföldre utazást! Zsúfoltság és egészségügyi szigor a határon

Gondold meg a külföldre utazást! Zsúfoltság és egészségügyi szigor a határon

Életbe léptek szerdán a beutazással kapcsolatos korlátozó intézkedések, a különböző színnel jelölt országok járványügyi helyzetét az országos tisztifőorvos folyamatosan figyelemmel kíséri és ha kell, a besorolást felülvizsgálja.

Karácsony hallgat: bedőlhet a 3-as metró felújítása

Nyolc hónap volt rá, de már csak kilenc nap maradt, hogy tető alá hozzák az M3-as metróvonal alagút-felújítási szerződésének meghosszabbítását. A projekt jókora késedelme a megrendelő BKV-n kérhető számon, ám a kivitelező Swietelsky Vasúttechnika Kft. többletköltség-követelése is túlzó lehet.

A normalitás lázadása: az európai kultúra végvárai leszünk

A normalitás lázadása: az európai kultúra végvárai leszünk

Magyarország élő konzervatív körök nélkül rossz útra tévedhet, mondta Gulyás Gergely miniszter a XXI. Század Intézet konferenciáján. A rendezvény a Kultúrharc a XXI. században címet viselte.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére