Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A törvényi szigorítás ellenére a hanuka ünnepén sem volt nyugalom Ukrajnában

Jog és Szabadság

2021.12.17. 10:10

Az ukrán rendőrség két antiszemita incidenst vizsgál.

 

Felborította a hanuka alkalmából felállított kilencágú menórát egy férfi a kijevi Kontraktova téren – tájékoztatott a mandiner.hu. A rendőrség garázdaság címén indított eljárást a menóradöntögető férfi ellen, de az elkövetőt nem vették őrizetbe, mert a vonatkozó törvények erre nem adnak lehetőséget – közölte az illetékes rendőrségi szóvivő, kinek szavairól a Podiji.karpat hírportál számol be még 2020 decemberében.

Ezt követően, néhány hónappal ezelőtt jogszabályi szigorítást fogadott el az ukrán parlament, amelynek nyomán antiszemitizmusnak tekinthető és büntetendő a zsidókkal kapcsolatos hamis információk és gyűlöletkeltő kijelentések terjesztése Ukrajnában. A törvénysértésért egyaránt jár polgári, közigazgatási és büntetőjogi felelősségre vonás. A hatályba lépést követően antiszemitizmusnak minősül az olyan tények tagadása is, mint a zsidók üldözése és tömeges megsemmisítése a II. világháború idején.

Ehhez képest meglepőnek tűnhet, hogy az idén két nagyobb horderejű ügyben is vizsgálódik az ukrán rendőrség. Elsőként vandálok rongáltak meg közterületeken a zsidó hanuka ünnep alkalmából felállított menórákat. A fővárosban, Kijevben a rendőrök elfogtak egy férfit, aki megpróbált leütni egy menórát a Függetlenség terén. Az Egyesített Ukrajnai Zsidó Közösség (UJCU) által az esetről készített videón látható, amint a Jurij Tebenko nevű férfi letartóztatása közben azt mondja a tiszteknek: „Ezt nem kellett volna ide rakni.”

Az UJCU felkérte a rendőrséget, hogy indítson büntetőeljárást Tebenko ellen. A szervezetnek az ukrán médiával megosztott közleménye emellett azt is megjegyezte, hogy Andrij Rochokot – aki tavaly Kijevben szándékosan döntötte le a hanukai menórát – a vasárnapi incidens helyszínének közelében, Tebenkót kísérve látták. Az UJCU csalódottan vette tudomásul, hogy Rachok ellen még mindig nem indult eljárás a tavalyi támadás miatt.

A közép-ukrajnai Dnyipro városa egyik terén is ledöntöttek egy menórát hétfőn a hajnali órákban. Az ukrán rendőrség közzétett az esetről egy videót, amelyen öt férfi látható, ahogy a menórához közeledik, majd megrázza a tövénél, és megpróbálja leszedni. Amint egy busz megáll a szomszédos megállóban, és az utasok kiszállnak, a menóra a járdára zuhan.

Helyi sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy a rendőrség ezt követően azonosította az elkövetőket, és büntetőeljárást indított ellenük.

Az ukrajnai amerikai nagykövetség hétfőn Twitter-üzenetében közölte, hogy „megdöbbentő és elszomorító” a dnyiprói incidens, és felszólította a bűnüldöző szerveket, hogy vonják felelősségre az elkövetőket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Izraeli kémhálózat tagjait fogták el Iránban

Iránban izraeli kémhálózatot lepleztek le, amelynek tagjait a Forradalmi Gárda emberei elfogták – közölte vasárnap a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség.

Megújult a Néprajzi Múzeum, egy román szenátor provokálta Novák Katalint

Megújult a Néprajzi Múzeum, egy román szenátor provokálta Novák Katalint

Átadták a Városligetben a díjnyertes Néprajzi Múzeumot, Gyulafehérváron provokálták a magyar köztársasági elnököt.

Ilyen lett az új Néprajzi Múzeum világszínvonalú épülete – KÉPEK

Ilyen lett az új Néprajzi Múzeum világszínvonalú épülete – KÉPEK

Világszínvonalú új otthont kapott a Liget Budapest projektnek köszönhetően a Néprajzi Múzeum, amelynek a Városliget szélén megvalósult új épületét hétfő délutántól vehetik birtokba a látogatók.

Orbán Viktor: „Magyarnak lenni jó”

Orbán Viktor: „Magyarnak lenni jó”

Magyarnak lenni jó! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére