Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A tökéletlenség dicsérete

Pozsonyi Ádám

2020.09.19. 18:10

Gyakran látom különféle vitákban – akár a migrációról van szó, akár valami politikus művész, vagy közéleti szereplő életéről, vagy mondatairól -, hogy bezzeg Jézus ez így és így csinálná, de ellenben a Géza. (Ide most bármilyen nevet bátran beírhatok.) És alatta sorra jönnek a hőbörgések, hogy nem is igazi keresztény az illető – mondom, akárki -, mert nem így és úgy cselekedett, mondott, vagy gondolt, de holott a Jézus.

És ilyenkor úgy megkérdezném, hogy a Géza (vagy az akárki), vajon tud-e vízen járni, hogy áll a kenyér és hal szaporításával, és megy-e neki a feltámadás?

Mert ha ezekben nem jeleskedik, miféle alapon várjuk el tőle az abszolútumot más tekintetben.

Keressük a tökéletest. Mert az ember már csak ilyen.

Ha akarom vallási alapon, ha akarom materialista szinten. Holott az emberi történelem – vagy akár a művészet – a tökéletlenség története. A tudomány is mindig leírja: „Jelen tudásunk szerint”.

A fajok fennmaradása, alkalmazkodása gyakorlatilag úgy történik, hogy a sejtreprodukció során nem mindegyik ismétlési folyamat sikerül tökéletesen. Ezt hívják úgy: mutáció. Ha ez nem lenne, az évmilliók alatt megváltozott körülményeket nem tudná követni az élő szervezet.

A művészet is a tökéletlenséget ábrázolja. A csodabogár tudóst, aki ahelyett, hogy minden nap elvégezné a munkáját szorgosan, mint munkatársai, titokban valami fura dolgot keres a laboratóriumban. Vagy a hivatalnokot, aki gyakran álldogál a templomkert bejáratánál, és valami különös dolgot csinál hajnalonként. Vagy az embert, aki láthatatlanná vált. A hőst, aki egyedül szállt szembe a százszoros túlerővel, pedig értelmetlennek tűnt, és egészséges lelkű ember nem tesz ilyesmit. Háry Gyula városképein az ember elámul azokon a fura vöröses kéményeken, pedig egy kémény nem így néz ki.

A tökéletes kémény bizony érdektelen. Mint ahogy az a kémény is, ami már nem is hasonlít kéményre. Ami már annyira tökéletlen, hogy nem is emlékeztet a tökéletesre, az azért érdektelen, mert elvesztette a viszonyítási alapot, így nem kelt feszültséget, és meg sem döbbenünk a tökéletlenségen. Ez a modern művészet.

Kétfajta utópista létezik.
Az egyik álmodozó (szocialista, kommunista, stb.) úgy gondolja, hogy az ember majd a jövőben, a technikai és társadalmi forradalmak hatására megváltozik. Más lesz. Tökéletesebb.
A másik álmodozó – transzcendens, metafizikus, szakrális stb.-, meg szentül hiszi, hogy az ember, valamikor a (dokumentálatlan) múltban egykor valami más élőlény volt. Nem olyan tökéletlen, mint most.
Nehéz eldönteni melyik károsabb és idegesítőbb.

Sokan hajszolják az abszolútumot. Hirdetik is.

Magam is ismerek ilyen embereket. Ilyenkor mindig gyanakszom. A hibátlanság felmutatása gyanús. Nem emberi. Nem kapcsolódik az élethez. Épp ezért hazug.

A mindenkit hangosan megértő liberális, vagy a minden szabályt hangosan betartó katolikus.

Az ilyet kerülöm. Ha valakit megismerek, keresem mindig a kis hibákat. Mert ha kis hibát találok, valószínűleg nincs nagyobb baj. Mert jegyezzük meg, ha valaki nagyon humanista, világmegváltó, szabálykövetőnek harsonázza magát, az mindig gazember.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Öngyilkos lett egy migránscsempész a magyar-osztrák határ közelében

Öngyilkos lett egy migránscsempész a magyar-osztrák határ közelében

A rendőri igazoltatás helyett inkább a halált választotta.

Szabó Tímea: hergelésből ötös, adatelemzésből egyes

Szabó Tímea: hergelésből ötös, adatelemzésből egyes

Katasztrofális halálozási arányszámokkal riogatott hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. Csakhogy a vészharangkongatáshoz azt a KSH-adatsort közölte forrásként, amelyből kiderül: Magyarországon az elmúlt hetekben egyáltalán nem haltak meg többen, mint az elmúlt évek hasonló időszakában.

Dúró Dóra felháborodott, hogy egykori pártja képes volt pont október 23-án szelfizni Gyurcsánnyal

Dúró Dóra felháborodott, hogy egykori pártja képes volt pont október 23-án szelfizni Gyurcsánnyal

„Gyurcsánnyal közös nyilatkozatot kiadni október 23-ára túlmegy mindenen, amit eddig a Jobbik csinált” – nyilatkozta Dúró.

Bodrogi-Süsü úgy tesz, mintha nem politizálna, pedig de

Bodrogi-Süsü úgy tesz, mintha nem politizálna, pedig de

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében. Természtesen a közel hatvan napos, már-már anarchiába torkolló hallgatói megmozdulás résztvevői mellett.

Bordeaux polgármestere betiltotta a karácsonyfa-állítást városában

Bordeaux polgármestere betiltotta a karácsonyfa-állítást városában

A város zöld polgármestere szerint csak fasiszták és primitív katolikusok állítanak fát karácsonykor.

Újabb munkahelyek megszületését segítette a kormány, ma Kecskeméten

Újabb munkahelyek megszületését segítette a kormány, ma Kecskeméten

Minden hétre jut két-három átadó, Szijjártó szerint pedig a beruházási támogatások busásan meg fognak térülni.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére