Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szemünk előtt zajlik az újabb Csernobil

Fodor-Horváth Zsófia

2019.06.06. 08:50

Lassabban ugyan, de a vége még rosszabb is lehet.

Hogy minek köszönheti a sikerét az HBO új, csernobili katasztrófát bemutató minisorozata, azt elég könnyű megfejteni: a katasztrófaturizmus mindig is hálás műfaj volt, Csernobil pedig elég közel van térben és időben is ahhoz, hogy újra és újra az emberek figyelmének középpontjába kerüljön. A sorozat hatására egyre több turista tervez utat Pripjaty kihalt vidékére, pedig katasztrófát láthat bárki akkor is, ha csak otthon körülnéz.

A kutatók egymástól függetlenül figyelmeztettek, de a politikai és gazdasági érdekek miatt vagy elhallgattatták, vagy elbagatellizálták őket. Ismerős?

Ez a Csernobil-modell, ami a klímaváltozás esetében is működik.

Évtizedek óta figyelmeztetnek a kutatók a végzetes mértékű szén-dioxid-kibocsátás miatt, illetve hogy az egyébként természetes jelenségnek számító klímaváltozás oly mértékben felgyorsult, hogy esélyünk sem lesz az alkalmazkodásra. A katasztrófa már garantált, és az itt játszódik a szemünk előtt. Csak épp lassabban, mint egy atomrobbanás, a következmények lassan kúsznak be az életünkbe, nem kíséri nagy villanás és füstfelhő, a pusztulás elnyújtott, a vége viszont rosszabb is lehet, mint egy reaktorrobbanásnak.

Aki még mindig szkeptikus, az csak nézzen ki az ablakon vagy nézze meg mennyibe kerül a málna a piacon: nincs mit tagadni, ez a valóság.

Akiknek viszont hatalmukban állna a gyakorlati síkra vinni a megoldást, maximum az érdek szintjén foglalkoznak az üggyel. A legaljasabban az európai zöldek művelik ezt a műfajt. Ők ugyanis zászlójukra tűzték a környezetvédelem ügyét, de ne legyenek illúzióink: a pénz és a hatalom előbbre való számukra, mint az ügy iránti elköteleződés – főleg, ha ez utóbbi csak látszat, puszta imázskérdés.

A zöldpártok eszközként használják a klímaváltozás és környezetvédelem ügyét arra, hogy a csillogó szemű fiatalokat és az önkéntes bálnamentőket becsatornázzák magukhoz.

Amikor viszont döntési helyzetbe kerülnek, lefekszenek bármilyen cégnek, vagy hátralépnek más javára, magukra pedig az áldozatszerep jelmezét húzzák.

A Csernobil-modellt leginkább ők képviselik, de a felelősséget már nem kell vállalniuk. Ugyanis egyelőre működik az önfelmentő módszerük: ujjal mutogatnak a jobboldali konzervatívokra mint bűnbakokra. Pedig a klímaváltozásnak nincs se oldala, se pártja, a keresztényi felfogás szerint pedig soha nem volt kérdés, hogy meg kell óvnunk a környezetet, amelyben élhetünk.

A most harsogó zöldek a hangerővel csak el akarják terelni a figyelmet arról, hogy igazából nincs a kezükben a megoldás kulcsa.

Politikai ügyet csináltak a klímaváltozásból, mandátumszerzésre használták fel azt, amivel csak az idő telt.

A „Ha nem teszünk gyors és határozott lépéseket” kezdetű mondatok igazából csak klisék, amiket a balliberális oldal sajátított ki magának, azt a látszatot keltve ezzel, hogy a megoldás náluk van, csak szavazzanak rájuk és akkor minden rendben lesz.

Pedig a helyzet az, hogy attól semmi sem lesz rendben, hogy több rasztahajú, asztalt csapkodós, „igazán zöld” képviselő ül bármelyik parlamentben.

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Bertha László, Fodor-Horváth Zsófia, Fűrész Gábor, GFG, Gábor László, H.I., Ifj. Lomnici Zoltán, Megadja Gábor, Pozsonyi Ádám, Szentesi Zöldi László, Vincze Viktor Attila.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére