Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szemünk előtt zajlik az újabb Csernobil

Fodor-Horváth Zsófia

2019.06.06. 08:50

Lassabban ugyan, de a vége még rosszabb is lehet.

Hogy minek köszönheti a sikerét az HBO új, csernobili katasztrófát bemutató minisorozata, azt elég könnyű megfejteni: a katasztrófaturizmus mindig is hálás műfaj volt, Csernobil pedig elég közel van térben és időben is ahhoz, hogy újra és újra az emberek figyelmének középpontjába kerüljön. A sorozat hatására egyre több turista tervez utat Pripjaty kihalt vidékére, pedig katasztrófát láthat bárki akkor is, ha csak otthon körülnéz.

A kutatók egymástól függetlenül figyelmeztettek, de a politikai és gazdasági érdekek miatt vagy elhallgattatták, vagy elbagatellizálták őket. Ismerős?

Ez a Csernobil-modell, ami a klímaváltozás esetében is működik.

Évtizedek óta figyelmeztetnek a kutatók a végzetes mértékű szén-dioxid-kibocsátás miatt, illetve hogy az egyébként természetes jelenségnek számító klímaváltozás oly mértékben felgyorsult, hogy esélyünk sem lesz az alkalmazkodásra. A katasztrófa már garantált, és az itt játszódik a szemünk előtt. Csak épp lassabban, mint egy atomrobbanás, a következmények lassan kúsznak be az életünkbe, nem kíséri nagy villanás és füstfelhő, a pusztulás elnyújtott, a vége viszont rosszabb is lehet, mint egy reaktorrobbanásnak.

Aki még mindig szkeptikus, az csak nézzen ki az ablakon vagy nézze meg mennyibe kerül a málna a piacon: nincs mit tagadni, ez a valóság.

Akiknek viszont hatalmukban állna a gyakorlati síkra vinni a megoldást, maximum az érdek szintjén foglalkoznak az üggyel. A legaljasabban az európai zöldek művelik ezt a műfajt. Ők ugyanis zászlójukra tűzték a környezetvédelem ügyét, de ne legyenek illúzióink: a pénz és a hatalom előbbre való számukra, mint az ügy iránti elköteleződés – főleg, ha ez utóbbi csak látszat, puszta imázskérdés.

A zöldpártok eszközként használják a klímaváltozás és környezetvédelem ügyét arra, hogy a csillogó szemű fiatalokat és az önkéntes bálnamentőket becsatornázzák magukhoz.

Amikor viszont döntési helyzetbe kerülnek, lefekszenek bármilyen cégnek, vagy hátralépnek más javára, magukra pedig az áldozatszerep jelmezét húzzák.

A Csernobil-modellt leginkább ők képviselik, de a felelősséget már nem kell vállalniuk. Ugyanis egyelőre működik az önfelmentő módszerük: ujjal mutogatnak a jobboldali konzervatívokra mint bűnbakokra. Pedig a klímaváltozásnak nincs se oldala, se pártja, a keresztényi felfogás szerint pedig soha nem volt kérdés, hogy meg kell óvnunk a környezetet, amelyben élhetünk.

A most harsogó zöldek a hangerővel csak el akarják terelni a figyelmet arról, hogy igazából nincs a kezükben a megoldás kulcsa.

Politikai ügyet csináltak a klímaváltozásból, mandátumszerzésre használták fel azt, amivel csak az idő telt.

A „Ha nem teszünk gyors és határozott lépéseket” kezdetű mondatok igazából csak klisék, amiket a balliberális oldal sajátított ki magának, azt a látszatot keltve ezzel, hogy a megoldás náluk van, csak szavazzanak rájuk és akkor minden rendben lesz.

Pedig a helyzet az, hogy attól semmi sem lesz rendben, hogy több rasztahajú, asztalt csapkodós, „igazán zöld” képviselő ül bármelyik parlamentben.

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Bertha László, Fodor-Horváth Zsófia, Fűrész Gábor, GFG, Gábor László, H.I., Ifj. Lomnici Zoltán, Megadja Gábor, Pozsonyi Ádám, Szentesi Zöldi László, Vincze Viktor Attila.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Boris Johnson: a Brexit-megállapodás elfogadása helyreállítaná a brit szuverenitást

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadása soha nem látott mértékben erősítené meg Nagy-Britannia szuverenitását, és minden eddiginél több döntési jogot telepítene vissza a brit demokratikus intézmények hatáskörébe – mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

Már a szerbek sem bíznak meg Brüsszelben

Erről Aleksandar Vucic, Szerbia államfője beszélt a Der Standard című osztrák lapnak adott keddi interjújában.

Több mint két fokkal dőlt meg a napi melegrekord

Közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Nem menekül meg a kasztrálástól a hétéves kisfiú

Nem menekül meg a kasztrálástól a hétéves kisfiú

Az esküdtszék az apa ellen döntött, aki próbálná megmenteni a hétéves kisfiát a nemváltó műtéttől, amit az exfelesége akar végrehajtatni a gyermeken.

Juncker: harcoljatok a hülye nacionalizmusok ellen!

Juncker: harcoljatok a hülye nacionalizmusok ellen!

A brüsszeli Bizottság leköszönő elnöke keményen odaszúrt a nemzetben gondolkodó európai embereknek.

Banán január 12-én választanak új polgármestert

Banán január 12-én választanak új polgármestert

A Komárom-Esztergom megyei Bana településen január 12-ére írták ki az időközi polgármester-választást, mivel október 13-án szavazategyenlőség alakult ki a két legtöbb voksot szerző jelölt között – közölte a helyi választási bizottság elnöke az MTI-vel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére