Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A meglepetés

888.hu

2018.10.24. 17:40

A kultúrrendõr - Pozsonyi (b)irodalma 3.

A mikrofon mögött állt, gitárral nyakában, s az emberi jogok helyzetére hívta fel a figyelmet. Kijelentései kérlelhetetlen nyíltsággal mutattak rá az elnök, a kormány, a rendőrség, a minisztériumok, a kórházak, az iskolák, tanárok, ellenőrök, pékek és lemezkiadók elnyomó praktikáira, valamint az egész magyar államnak és társadalomnak a mérhetetlen aljasságára.

Szónoklata végén tartott egy kis szünetet, kortyolt a közben átlangyosodott dobozos söréből, végighordozta tekintetét a színpad előtt őrjöngő négy darab fiatalemberen és az egyik ifjú barátnőjén, aki a bárpultnál rendelt valamit és unottan bámulta a falat, majd vett egy mély levegőt, s hozzáfűzte: Elég volt!

Ekkor zajt hallott. Léptek zaját. Nehéz bakancsok lépteinek zörejét. Valahonnan oldalról jött, a bejárat felől, majd hirtelen egy reflektor fénye hasított a sötét és füstös kis odú megszokott, záróra előtti unalmába, majd érezte, hogy egy erős kéz megragadja a kabátját.

Miközben a rend őrei a fülénél fogva rángatták le a színpadról, ő még a karhatalmi szervek feje fölött – barátai szinte hüledeztek merészsége láttán – az őrjöngő „tömeghez” intézett néhány vad és megalkuvást nem tűrő mondatot, majd felsőtestét kihúzva, az erőszaknak bölcsen engedve hagyta magát elvezetni.

Míg bilincsbe verve kullogott a felvillanó vakuk fényében, és büszkén félrelökdöste az orra alá nyomkodott mikrofonokat, elhessegette a ki tudja honnan előkerült mohó és kíváncsi újságírókat, a hatalmasra tátott, ordításba merevedett száját, s ég felé emelt fenyegető, csuklószorítós öklét megörökítették a másnap megjelenő lapok színes mellékletei.

Végre!

Oly sok éven át a kutya nem vette észre, hogy ő a világon van. Mindenki levegőnek nézte, mindenki csak úgy arrébb lökdöste. Senki sem vette őt komolyan.

Pedig annyira szeretett volna valaki lenni. Szerette volna, ha fontosnak tartják. Ha odafigyelnek rá. Szeretett volna bekerülni a történelembe!

De az emberek folyton csak a szavába vágtak. Az üzletben mindig elé álltak a sorban. A buszon elfoglalták a helyét. A pénztárosnő nem köszönt neki vissza. Ha a lábára léptek, soha nem kértek tőle elnézést.

Volt egy titkos vágya, amit csak szűk baráti körben, s ott is csak suttogva, általában a harmadik korsó sör után mert csak bevallani.

Szerette volna, ha egyszer valamiért letartóztatják.

Mindez pillanatok alatt végigfutott agyán, miközben a börtön folyosóján lökdösték a hatalom aljas és fizetett pribékjei.

A cella ajtaja vészjósló nyikorgással tárult fel előtte. Agyának belső, rejtett zugaiban már előre felsejlett a priccs, a kopár, penészes fal, a száraz kenyérhéj, a falakon a volt elítéltek által, azoknak tulajdon vérével felírt, kétségbeesett üzenetek, a nyirkosság, a doh, s a patkányok halkan surranó lépteinek lúdbőröztető zöreje.

— Nem baj, akkor is megérte! – gondolta. – Most, most végre odafigyeltek rám! Kiérdemeltem a „hős” nevet! Vágyam, ím, beteljesült. Álmom valóra vált! Bekerülök a történelembe! S ráadásul pont ma, ezen a különleges napon.

Megdicsőült arccal lépett a cellába.

A hirtelen felvillanó lámpák fényében barátait, zenésztársait pillantotta meg, a börtön igazgatója, a helyi újság főszerkesztője, a kábeltelevízió, a jelmezkölcsönző, s a kivitelezést lebonyolító cég mosolygó vezetőjének gyűrűjében.

A cella közepén felállított kis asztalon egy hatalmas torta díszelgett, melynek tetején már messziről virított a lángoló gyertyákból kirakott felirat:

„Boldog születésnapot!”

A 888.hu véleményrovatának szerzői: Bertha LászlóFalusi VajkFűrész GáborGFGGábor László, H.I.Ifj. Lomnici ZoltánKetipisz SztavroszMegadja GáborPozsonyi ÁdámSzentesi Zöldi LászlóVincze Viktor Attila.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szükségszállást nyitottak a Soroksári úti tűzeset rászorulóinak

Ferencváros önkormányzata szükségszállást nyitott a kerület polgármesteri hivatalában azok számára, akik a Soroksári úti tűz miatt nem tudják megoldani lakhatásukat.

Szegény „menekültek”: a németek megvonnák a menekültstátuszt azoktól a migránsoktól, akik hazamennek nyaralni

Egyre több migráns megy haza nyaralni oda, ahonnan elvileg el kellett menekülnie. Akkor, hogy is van ez?

Nincs szükség az UEFA kampányaira a sportszerű szurkoláshoz

Nincs szükség az UEFA kampányaira a sportszerű szurkoláshoz

Az NB III. arra is jó példa, hogy miért nincs szükség az UEFA sok hülyeségére, főleg, hogy a szövetségnél sem veszik komolyan a kampányok üzeneteit. Pörge szurkol, sokadik rész!

Puskás-díj: Zsóri Dániel ollózós gólja bekerült a tíz legszebb találat közé

A jelöltekre szeptember elsején éjfélig lehet szavazni a FIFA oldalán.

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Több mint kétszáz NDK-beli állampolgár rohant át magyar területről Ausztriába a Sopron és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közti földúton, ahol a rendezvény idejére megnyitották a határt. Több ezer magyar és osztrák találkozott az első alkalommal megtartott nemzetközi rendezvényen: a Páneurópai Pikniken, melyet Sopron közelében rendezett meg a Páneurópai Mozgalom és a Magyar Demokrata Fórum.

Orbán-Merkel találkozó: Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog

Orbán-Merkel találkozó: Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog

A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.

Merkel megköszönte Magyarországnak a német egyesítéshez való hozzájárulást

Merkel megköszönte Magyarországnak a német egyesítéshez való hozzájárulást

Angela Merkel Sopronban, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójának alkalmából tartott istentiszteleten beszélt erről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére