Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy engedélyezi a bevándorlók „vagyonvizsgálatát”

Jog és Szabadság

2020.02.22. 16:00

A legfőbb bírói fórum lehetővé teszi a belbiztonsági minisztérium számára a vitatott szabálymódosítás végrehajtását, amely engedélyezi az eljáró tisztviselők számára, hogy a kérelmezők vagyonát és hitelképességét több tényező szempontjából mérlegeljék, amíg a jogi kifogást nem határozzák meg.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hogy Donald Trump elnök és vezetése megvizsgálhatja a jövőbeni bevándorlókat vagyonuk alapján, valamint azt, hogy támaszkodhatnak-e állami segítségre – melyet egyesek „gazdagsági tesztnek” hívnak.

Az ítélet felfüggeszti a New York-i szövetségi bíróság határozatát, amely lehetővé teszi az adminisztráció számára, hogy megtagadja a zöldkártyák kiadását a bevándorlók számára mindaddig, amíg a szabályváltozást körülvevő jogi csatározás meg nem szűnik – jelentette a Bloomberg .

„A Legfelsőbb Bíróság mostani határozata hatalmas győzelmet jelent az amerikai adófizetők, az amerikai munkavállalók és az amerikai alkotmány szempontjából” – mondta a Fehér Ház a bíróság döntését követő nyilatkozatában. A bevándorlóknak „pénzügyileg önellátónak” kell lenniük – állítják a nyilatkozatok.

A belbiztonsági minisztérium új szabálya úgy határozza meg a bevándorlókat, mint olyan személyeket, akik több mint egy éven keresztül készpénzt és készpénz nélküli támogatást – például élelmet és lakást – kapnak a kormánytól, számolt be a The Hill . A jelentés szerint a korábbi kritériumok ezt a meghatározást bizonyos típusú készpénztámogatásokra korlátozták.

Évente több mint fél millió ember jelentkezik zöldkártyára. A The Associated Press szerint mintegy 70%-ra – több mint 380 000 – vonatkozna a „vagyonteszt”.

A The Hill szerint októberben a szabályt megváltoztatták, majd New York állam és az önsegélyező-csoportok szinte azonnal megtámadták a bíróságon. A New York-i szövetségi bíróság utasítást adott ki az adminisztráció számára a szabály végrehajtására. A hétfői Legfelsőbb Bírósági döntés ezt megváltoztatta, engedve, hogy a Fehér Ház folytassa a szabály alkalmazását, miközben a jogi csata a bíróságokon folytatódik.

Tehát az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn engedélyezte azon rendelet hatálybalépését, amely új akadályokat teremt az alacsony jövedelmű bevándorlók számára az USA-ba való belépés érdekében, ami Trump elnök számára hatalmas győzelmet jelent a legális bevándorlás korlátozása során.

„Belefáradtam abba, hogy látom, hogy az adófizetők fizetnek az embereknek azért, hogy bejöjjenek az országba, és azonnal jólétben éljenek és egyéb dolgokra költsenek” – mondta Trump a szabály bejelentésekor. „Szóval azt hiszem, jól csináljuk.”

A belbiztonsági osztály 2019. október 15-én hatályba lépett szabályzata bevezetett egy tesztet annak meghatározására, hogy a bevándorló jelentkezik-e az USA-ba való belépésre, vízumának meghosszabbítására vagy ideiglenes bevándorlási státuszának zöldkártyává alakítására, és e tekintetben majd valószínűleg a közvagyonra, állami segítségre támaszkodik. A szabály ellenzői azzal érveltek, hogy az a szövetségi bevándorlási törvény értelmében véget vet annak, hogy mit jelent az „állami díjaktól függő – állami támogatásoktól függő” meghatározás.

A bevándorlási ügyekben eljáró tisztviselők most már sokkal nagyobb mozgástérrel rendelkeznek ahhoz, hogy 20 tényező értékelése alapján elutasítsák azon személyeket, akik „valószínűleg állami támogatások”, bizonyos közhasznú programok rendszerét kívánják folyamatosan igénybe venni.

Nem világos, hogy pontosan hány embert érinthet a szabály. Julia Gelatt, a pártok nélküli pártfogó, a Migrációs Politikai Intézet vezető elemzője szerint azonban az elmúlt öt évben zöldkártyát kapott hozzávetőleg 5,5 millió ember 69%-ának a szabály szerint legalább egy negatív tényezője volt, amely a tisztviselőknek okot adott volna a bevándorlási támogatások iránti kérelmeik elutasításához.

Az alsóbb bíróságok megakadályozták a szabály végrehajtását, miközben a felsőbb bíróságokon átjutottak. A hónap elején Trump felkérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy tegyen lépéseket- ebben az egyszeri ritka esetben, amely az adminisztráció során szokásos gyakorlattá vált -, és engedje meg, hogy a szabály hatályba lépjen.

Az adminisztráció január 23-án közölte a Legfelsőbb Bírósággal, hogy a Kongresszus jelentős szabadsággal rendelkezik a tekintetben, hogy kibővítse értelmezését arról, hogy mit jelent az állami támogatás, amely állítása szerint nem korlátozódik azokra, akik „szinte teljes egészében a kormány fennmaradásának támogatásától függenek”. Ez összhangban áll Trump azon jogszabályi alátámasztásával, amely annak biztosítására szolgál, hogy a bevándorlók „anyagilag önellátóak” és „megóvják az amerikai polgárok számára nyújtott előnyöket”. Az adminisztráció azt is állította, hogy a szabály országos blokkja túlságosan széles.

Egyetlen bírónak sem szabad megengedni, hogy felülírja vagy diktálja a nemzeti bevándorlás politikát – nyilatkozta a Legfelsőbb Bíróság rövid ismertetése.

A szabályt megtámadók hangsúlyozták, hogy a közszolgáltatási támogatás fogalma a 19. század végén alakult ki, és kezdete óta „soha nem foglalta magába a foglalkoztatott személyeket, akik szerény vagy ideiglenes állami támogatásokat kaptak az egészség vagy a jobb anyagi és társadalmi helyzetük elősegítésére”.

Ez a jogszabály tovább fokozza Trump azon célját, hogy az alacsony jövedelmű legális bevándorlókat távol tartsa, és jelentős mérlegelési jogkört biztosítson a bevándorlási ügyekben eljáró tisztviselők számára azon személyek tekintetében, akik a múltban bizonyos típusú állami támogatásokat élveztek. Sőt, már több bevándorló letett azon szándékáról, hogy igénybe vegyen bizonyos állami támogatásokat, tartva attól, hogy ez veszélyeztetheti a jövőbeni zöldkártya-kérelmeiket.

Kérdés, hogy hogyan fogja befolyásolni a szabály az alacsony jövedelmű bevándorlókat.1999-ben a Clinton-adminisztráció útmutatást adott ki, amely szerint csak a pénzbeli juttatásokat veszik figyelembe, amelyeket nagyon kevés bevándorló használ.

A Trump-adminisztráció sokkal szélesebb körben próbálta meghatározni a „közfeladatot”, az USA állampolgársági és bevándorlási szolgálatai, valamint a vám- és határellenőrzési tisztviselők számára átadva a figyelembe veendő szempontok listáját. A szabály a bevándorlási ügyekben eljáró tisztviselőknek sokkal nagyobb ellenőrzési jogot biztosít, mint korábban, és jelentősen befolyásolhatja, hogy ki léphet be és maradhat az Egyesült Államok területén.

Számos bevándorló nem jogosult állami támogatásra, azonban az esetek többségében a legjobb tanács számukra az, hogy továbbra is használják azon lehetőségeket amelyekre jogosultak, még akkor is, ha a fenti szabály végül hatályba lép – mondta Doug Rand korábbi Fehér Házi tisztségviselő, aki az Obama- kormány bevándorlás politikájának kialakításán dolgozott.

Sok bevándorló számára, akik már úgy döntöttek, hogy lemondnak bizonyos ellátásokról, Doug Rand tanácsa elkésettnek látszik. A jogszabályt körülvevő nyilvánosság – és különösen a korai tervezetek sokkal szélesebb körű megvalósítása – már elérte azt, amit a Trump adminisztráció akart.

Az Urban Institute tanulmánya szerint, a megkérdezett körülbelül 2000 felnőtt bevándorló közül 13,7 százalék válaszolta, hogy ők vagy rokonuk úgy döntött, hogy 2018-ban nem veszik igénybe a nem pénzbeli ellátások programját a szabályról szóló jelentések eredményeként. A Kaiser Family Foundation jelentése szerint a jogszabály 4,7 millió embertől vonhatja meg a Medicaid és a Gyermek Egészségbiztosítási Program juttatásait.

OLVASTAD MÁR?

Beteg kisfiához ment kijárási korlátozás idején a Bayern védője – megbüntették érte

Beteg kisfiához ment kijárási korlátozás idején a Bayern védője – megbüntették érte

Lipcsáben élő kisfiát akarta meglátogatni a német válogatott védő, Jerome Boateng, aki nem csak a a kijárási korlátozást szegte meg, de autóbalesetet is szenvedett eközben. Klubja, a Bayern München pénzbüntetésre ítélte, az összeget a járvány elleni védekezésre ajánlják fel.

Durva rekord: több mint egymillió embert fertőzött már meg a kór

Ma átlépte az 1 milliós határt az eddig koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált emberek száma világszerte. A vírus okozta megbetegedés már több mint 51 ezer ember életét oltotta ki.

Biden vs. Sanders – a járvány miatt halasztják az amerikai demokraták elnökjelölt-állító konvencióját

Biden vs. Sanders – a járvány miatt halasztják az amerikai demokraták elnökjelölt-állító konvencióját

Az új típusú koronavírus járványa miatt az amerikai Demokrata Párt elhalasztja az elnökjelölt-állító konvencióját – jelentette be csütörtökön az Országos Demokrata Bizottság, a párt vezető szerve.

Putyin további szabira küldte az oroszokat

Putyin további szabira küldte az oroszokat

Április 30-ig meghosszabbította Oroszországban a koronavírus-járvány miatti kényszerszabadságot Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, nem zárva ki egyúttal, hogy a helyzet javulása esetén le lehet rövidíteni ezt az időszakot.

Naná, hogy kettős mérce! A TASZ azt támadja most, amit két éve kiperelt

Kettős mércével mér a TASZ. Úgy gondolják, hogy amit ők megtehettek tavaly, azt már nem teheti meg a kormány az idén.

Kovács Zoltán: Politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen

Kovács Zoltán: Politikai boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen

Nemcsak kritizálják Magyarországot a koronavírus elleni törvény miatt, hanem politikai boszorkányüldözés és összehangolt sajtó lejárató kampány zajlik – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtöki videoüzenetében.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére